Liliacul indian, față în față cu Aradul deja verde. Optsprezece copaci tineri, recent plantați, s-au veștejit pe malul Mureșului





Dacă faceți o plimbare în parcul întins de-a lungul Mureșului, dinspre Tribunal către Micălaca, veți fi plăcut surprinși observând că au fost plantați recent mulți copaci tineri. Verdeață, aer curat, vă savurați plimbarea cu încântare până când ajungeți către finalul parcului, în zona numită „Aventura Voinicilor”. Acolo, privirile vi se vor opri nedumerite și cu tristețe pe arborii aliniați de-a lungul trotuarului de lângă râu. Un număr total de 18 arbori tineri, din campania „2500 copaci #pentruArad”, s-au uscat complet cu toții și cu greu înțelegeți de ce. Chiar toți, în linie dreaptă, deși ceilalți din apropiere sunt verzi, sănătoși.
Aceeași nelămurire am avut-o și noi, analizând crengile fiecărui copac și observând că sunt complet uscate. Unii dintre ei au avut și floricele, care sunt complet uscate la rândul lor, făcându-se pulbere dacă le-am strâns în palmă. Dorind totuși să înțelegem de ce doar copacii din acea zonă s-au uscat complet, iar ceilalți sunt bine (căci vorbim totuși de 18 bucăți, nu doar de doi sau trei, aleatoriu!), l-am contactat pe șeful Gospodăririi Comunale Arad, Florin Mariș.
(Copacii noi de pe alee sunt plantați grupați câte trei, în total, în linie dreaptă, fiind 18, până în capătul aleii. Toți sunt uscați)
Acesta ne-a explicat în primă fază că este normal ca nu toți copacii plantați să „prindă”, afirmând că 80% este considerată o rată de succes. Ne-a dat exemplu că și în parcul Sf. Maria s-a întâmplat ca doi sau trei să se usuce, însă când i-am spus că e vorba de un grup mare, într-un singur loc, ceea ce este atipic, ne-a promis că se interesează și a revenit în scurt timp cu informații.
Astfel, am aflat că este vorba de copaci din specia liliac indian, arbori care cresc de regulă într-un climat mediteraneean și că le trebuie minim 14 grade să fie sănătoși.
„Este vorba de liliacul indian, i-am plantat la balot. Firma a zis că dacă nu înfloresc, primim alții, dar ei dau flori mai târziu. Dacă în două săptămâni nu își revin – sunt mediteraneeni și le trebuie 13 – 14 grade – avem garanție de la firmă și îi înlocuim. Ei vin la ghiveci și se pot planta în orice anotimp, mai puțin iarna. I-am plantat în toamnă, ar trebui să-și revină în iunie. Am făcut o incizie și în tulpină și am constatat că sunt verzi. Solul nu are nimic. Au fost și udați zilnic, și azi noapte am fost să-i udăm, avem 3 cisterne. Pomii au o garanție dacă se usucă. Vedem până la 1 iunie, sperăm să își revină, dacă nu, îi înlocuiește firma”, ne-a spus Florin Mariș, directorul Gospodăririi Comunale Arad.
Update
Gospodărirea Comunală a considerat până la urmă că este necesar să îi înlocuiască pe toți cei 18 copaci, aflăm astăzi (20 mai), de la directorul Florin Mariș, la două zile de la publicarea articolului nostru inițial.
Acesta ne-a informat că înlocuirea lor a fost gratuită, susținută de firma furnizoare. Muncitorii de la Gospodărire au trecut astfel azi la treabă și i-a înlocuit cu alți copaci din aceeași specie, tot liliac indian, după cum puteți observa în imaginile pe care ni le-a trimis directorul Mariș:
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)