marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Modificare: școlile intră în online doar cinci zile, în loc de zece, la apariţia cazurilor de Covid

    de - | 2 februarie 2022, 11:35 AM | Educaţie | Recomandările editorilor

    0

    Autorităţile au modificat ordinul comun privind funcţionarea şcolilor, ca urmare a reducerii perioadei de carantină decisă luni. Astfel, trecerea în online a claselor, grupelor sau şcolilor integral la apariţia cazurilor de COVID se va face pentru timp de cinci zile în loc de zece, iar contacţii direcţi ai unor cazuri confirmate vor fi carantinaţi tot pe o perioadă de 5 zile.

    Autorităţile au decis că la apariţia a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezenţă fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii deînvăţământ, potrivit hotnews.ro.

    De asmenea, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezenţa fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ, pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB. Preşcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacţionat în mod frecvent, vor fi carantinaţi timp de 5 zile. Preşcolarii/Elevii aflaţi în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt consideraţi suspecţi de a fi infectaţi sau purtători ai unui agent înalt patogen şi nu li se aplică măsura de carantină.

    Ce se întâmplă în cazul unui elev/ preşcolar depistat pozitiv

    În situaţia în care în urma testării cu test rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, rezultatul este pozitiv, se aplică dispoziţiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă. Preşcolarul/Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore. Preşcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezenţă fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă şi pentru cei trecuţi prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă. Noile reguli din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii au fost publicate marţi seară în Monitorul Oficial.

    Regulile în cazul profesorilor infectaţi nu s-au modificat

    La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţă conducerea unităţii de învăţământ /instituţiei conexe care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ.

    Sursa: Adevărul.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.