Sfidarea supremă pentru pacienții din Arad: doar jumătate dintre cadrele medicale de la Spitalul Județean Arad sunt vaccinate! Află cum stau și alte instituții





Pandemia a lovit toate colțurile lumii și, cum se știe, toate datele conduc spre China ca și punct de plecare. Primul caz în România a fost înregistrat oficial în 26 februarie, în județul Gorj. Nu știm câți dintre noi își mai aduc aminte cu exactitate de începutul pandemiei, atunci când foarte multe voci acuzau sistemul medical, implicit partea de cercetare, că întârzie foarte mult cu găsirea unui vaccin. După găsirea lui și începerea distribuției, România a intrat într-o campanie de vaccinare. O campanie care a decurs bine la început, la un moment dat, țara noastră situându-se pe locul doi în Europa la acest capitol. Ulterior fluxul de fake news, teorii ale conspirației și vocile publice delirante au reușit să deturneze responsabilitatea medicală a fiecărui cetățean, culminând cu blocarea accesului într-un centru vaccinare, demers al senatoarei Șoșoacă (act pentru care s-a și deschis acum dosar penal).
Astfel, cazurile de infectare au cunoscut o creștere vertiginoasă, iar efectul acestora a fost numărul mare de morți și un inerent colaps medical. România se află din nou pe locul doi, de data aceasta în lume, dar la numărul de morți.
Cu toate că toate studiile de caz arată că cei care au făcut vaccinul și ajung să fie infectați suferă de o formă ușoară a bolii, procentul de vaccinare rămâne unul destul de scăzut.
Mergând pe aceeași idee, în urmă cu o lună am făcut o cerere la mai multe instituții publice arădene, chiar dacă nu toate ci doar la cele pe care le-am considerat a fi mult mai în contact cu publicul arădean, pentru a afla numărul angajaților vaccinați, exprimat în procente. Am făcut această cerere nu pentru a condamna sau lăuda, nu pentru a lua o anumită poziție ci pentru a prezenta în date reci cum se prezintă instituțiile care prin natura lor au contact cu publicul arădean. Unele cifre ne-au surprins, altele nu, în timp ce unele instituții au preferat să se eschiveze, refuzând să comunice cu presa, invocând, penibil am spune noi, legea GDPR.
În continuare trebuie să reținem că aceste procente sunt vechi de o lună (cu siguranță că între timp procentele au mai crescut!), noi așteptând să se împlinească termenul legal maxim pentru a primi un răspuns pe legea 544.
Și acum… procentele
Astfel, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a răspuns solicitării noastre și ne-a comunicat un procent de 50,30 %. Un procent să-i spunem satisfăcător, având în vedere că mai mult de jumătate din personal și-au luat măsurile de siguranță sanitare. În același timp, Direcția de Asistență Socială Arad ne-a comunicat că nu poate să ne spună procentul.
Continuăm cu Primăria Arad și implicit Poliția Locală Arad care ne-au răspuns că „Informațiile solicitate de dvs. se încadrează în categoria informațiilor exceptate de la accesul liber, fiind prevăzute la art. 12 alin (1) lit. d) din Legea 544/2001, cu modificările și completările ulterioare.
Considerăm că aceste informații privesc viața personală a angajaților instituției noastre.
În plus, nu există o prevedere legală care să oblige angajatul să-și informeze angajatorul dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19.”
Cam același răspuns l-am primit și de la Consiliul Județean Arad și Garda de Mediu Arad. Un procent foarte mare -care nu ne-a surprins!- a fost cel comunicat de Direcția de Sănătate Publică Arad, acesta fiind de 82,72%.
La polul opus, așa cum am menționat într-un articol precedent se află, culmea!, tocmai Inspectoratul de Poliție Județean Arad unde procentul de vaccinare al personalului este de 38,82%. Sperăm că într-o lună de la comunicarea acestor procente s-a mai schimbat puțin situația.
Citește și : Lupul paznic la oi și alte „povestiri” serioase din curtea Poliției și Jandarmeriei Arad
Prezenți pe străzi și fiind tot timpul în misiuni, jandarmii arădeni și-au găsit timp să se oprească la un centru de vaccinare, Jandarmeria Arad comunicându-ne un procent de 50%, personal vaccinat cu schema completă, în timp ce Prefectura Arad nu este departe nici ea de pragul de jumătate, având un procent de 43,58%.
Angajații Companiei de Apă au ales să se vaccineze în procent de 47,11%.
Personalul medical arădean din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, deși în prima linie de combatere a răspândirii virusului prin natura muncii lor, a ales să se vaccineze, dar „la jumătate”. Și ne mirăm că mulți arădeni iau calea Timișoarei, Clujului sau Szegedului pentru a se trata…
În același timp, personalul celor de la ISU stă mult mai bine, aceștia alegând să se vaccineze într-un procent de 61,8%, dar locul doi este rezervat anagjaților din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală unde numărul lor a ajuns la 75%.
Subliniem din nou că aceste numere ne-au fost comunicate în urmă cu o lună și că acestea pot suferi modificări, chiar dacă în unele cazuri mici.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)