Cargo, Outlandish și Subcarpați au „decolat” cu publicul către o lume a euforiei la Festivalul Arad Open Air | Galerie foto





După o pauză în 2020, din cauza pandemiei, festivalul de muzică Arad Open Air a „aterizat” din nou pe Aeroportul din Arad, „decolând” apoi cu publicul într-o călătorie de trei zile de euforie. Prima zi ne-a arătat clar cât de dor le-a fost oamenilor, de toate vârstele, de evenimente de acest fel. Platoul aeroportului a început să se umple treptat, atingând apogeul la concertul celor de la Subcarpați, care prin energia debordantă a publicului ne-au demonstrat fără doar și poate că ei au fost capul de afiș vineri seara.
Festivalul a început însă mult mai devreme, cei care au încălzit atmosfera fiind The Case și Rua.
Prima explozie de bucurie a venit însă, evident, odată cu urcarea pe scenă a membrilor formației Cargo, acești zei autohtoni ai rockului, care au cântat mai bine de o oră și jumătate toate melodiile atât de îndrăgite și de cunoscute, de la balade, la adevărate imnuri.
La final, Cargo a adus mulțumiri arădenilor pentru că mereu le-au fost alături, în timpul lungii cariere muzicale, și la bine, dar mai ales la greu. Piesa „Aproape de voi” a fost cântată în memoria regretatului Adi Bărar, fondatorul trupei care a murit în această primăvară.
Următorii care au urcat pe scenă au fost cei de la Outlandish – vestita trupă din Danemarca, înființată în 1997, care s-a despărțit temporar în 2017, ca apoi să se reunească în format duo și să scoată o nouă piesă anul trecut. Anul 2021 a însemnat pentru Waqas Ali Qadri și Lenny Martinez un an plin de turnee, iar publicul de la noi nu i-a lăsat neimpresionați. Mai mult, au spus că, fiind obișnuiți să trăiască în Scandinavia, iubesc foarte mult vremea de la noi, iar înainte să cânte au ținut să spună și cât de mult le-a plăcut concertul celor de la Cargo: „Nu am auzit de ei. La naiba, cât de buni sunt! Incredibil!”
Hip hoperii danezi s-au asigurat ca atmosfera să fie incendiară, pentru că și-au dat seama că „România vrea diatracție maximă!!!”. Pentru asta, evident, n-au lipsit melodiile care i-au consacrat „Aicha”, „Guantanamo”, „Walou” ori „Callin U”.
„Wow, ce mai știți să dansați!” – au constatat, cu încântare, privind publicul.
Şamanii mioritici de la Subcarpați, în stilul lor caracteristic, s-au lăsat așteptați ceva mai mult, cu premeditare cel mai probabil, întrucât numeroșii lor fani au început să facă o galerie demnă de cele mai mari meciuri de fotbal.
Nu e un secret, de altfel e chiar misiunea lor primordială: Subcarpați sunt cei care au reușit să facă folclorul românesc „great again”, ca să folosim o expresie americană, extrem de la modă în această perioadă, deși americanismele nu se potrivesc defel când vorbim de muzica inconfundabilă a celor de la Subcarpați. „Folclorul e oxigen pentru un popor astmatic”, a fost sintagma-laitmotiv a concertului de vineri seară, iar MC Bean a ținut să sublinieze cât de importantă e conservarea limbii române, a frumoaselor cuvinte arhaice care se pierd, încet, încet, dar și a meșteșugurilor specifice poporului român.
Însă, când vorbim despre cei de la Subcarpați, nu putem ignora nici rolul important pe care îl are hip hopul în muzica lor. Tocmai de aceea, au avut și un moment de freestyle (o improvizație de versuri, fără beaturi instrumentale), ca omagiu adus stilului, în care publicul a fost îndemnat să se împartă în două mari grupuri, producând o „barieră imaginară” de-a lungul platoului: într-o parte cei care preferă „școala veche” a hip hopului, reprezentați vocal de AFO, iar în cealaltă cei care sunt pro „școala nouă”, reprezentați de Motanu. „Divergențele” s-au rezolvat rapid însă, căci „nu există stânga, nu există dreapta, așa mi-a zis și-o profă din a șaptea”.
Dar nebunia nu s-a încheiat cu concertul Subcarpați, pe scenă continuând petrecerea apoi Dj Shiver, Pascal Junior, iar orele târzii ale nopții aducându-i pe Brooks, Mike Cross și Nilamarva.
Festivalul Arad Open Air continuă astăzi cu nume precum CTC, Gojira & Planet H și Vali Bărbulescu. Mai jos, programul complet al scenei principale pentru sâmbătă și duminică, cu mențiunea că pentru un surplus de adrenalină, mai există și scenele cu muzică electronică: „ABC stage” (sâmbătă), respectiv „DNB stage” (duminică). Vezi AICI condițiile de acces la festival.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)