Deși numărul a scăzut, România „conduce” în continuare în lista țărilor cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere





Potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat (care tratează perioada 2009 – 2019) și ETSC (European Transport Safety Council) (2010 – 2020), statisticile sunt pozitive: numărul accidentelor rutiere a scăzut în UE, în ultimul deceniu. Chiar și în România. Doar că… țara noastră rămâne tot la capătul listei, cu cea mai mare rată a deceselor cauzate de accidente rutiere.
Grecia a fost declarată în luna iunie a acestui an câștigătoarea Premiului ETSC pentru siguranța rutieră 2021, premiu acordat pentru „eforturile remarcabile de îmbunătățire a siguranței rutiere”. Decesele rutiere în Grecia au scăzut cu 54% în ultimul deceniu, până în 2020.
Rata mortalității rutiere a scăzut inclusiv în România, cu puțin peste 30%, conform infograficului publicat de ETSC, însă rata nu este satisfăcătoare din punct de vedere statistic, fiind sub media Uniunii Europene.
Alături de România, unde se petrec mai mult de 66 decese rutiere la un milion de locuitori, țările cu cea mai mare rată a mortalității cauzate de accidente rutiere sunt Letonia, Serbia, Bulgaria și Polonia.
În general, în schimb, European Transport Safety Council raportează o scădere cu 17% a numărului de decese rutiere între 2019-2020, în UE.
Logic, la urma urmei, având în vedere lockdown-ul.
Eurostat nu a luat în calcul anul pandemiei, 2020, dar statisticile sunt tot relativ bune. Nu și pentru România…
În 2019, potrivit Eurostat, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere în Uniunea Europeană a scăzut cu 2,5% față de 2018. Numărul total de persoane decedate în accidente rutiere în UE a fost de 22.756, din care 44% erau ocupanți de autoturisme, 20% pietoni, 16% la motociclete, 9% la biciclete și 11% la alte categorii (inclusiv vehicule ușoare și grele, autobuze și autocare, mopede și alte vehicule).
În ultimii 10 ani, a existat o tendință descendentă a numărului de victime ale traficului rutier în UE. Comparativ cu 2009, numărul deceselor rutiere a scăzut cu peste 10.000 de persoane (-31%), de la aproape 33.000 la mai puțin de 23.000 în 2019.
În comparație cu populația fiecărui stat membru, cele mai scăzute rate de decese rutiere în 2019 au fost observate în Suedia (22 victime ale traficului rutier la un milion de locuitori), Irlanda (29), Malta (32), Olanda și Danemarca (ambele 34), înaintea Germaniei și a Spaniei (ambele 37).
La capătul opus al scalei:
Cele mai mari rate s-au înregistrat în România (96 victime ale traficului rutier la un milion de locuitori), Bulgaria (90), Polonia (77) și Croația (73), se arată în comunicatul Eurostat.
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat