marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Guvernul va putea da ajutoare de urgență celor afectați de epidemii

    de - | 9 iunie 2021, 11:48 AM | Naţional

    0

    Autoritățile locale și Guvernul vor putea dispune acordarea, în anumite situații, a unor ajutoare de urgență, în bani sau în natură, inclusiv celor care au fost afectați de epidemii, conform unei legi publicate marți în Monitorul Oficial. Până acum, autoritățile nu puteau da ajutoare de urgență celor afectați de epidemii.

    Potrivit Legii nr. 158/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 577/2021, care va intra în vigoare vineri, autoritățile locale vor putea acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, celor care se află în situaţii de necesitate cauzate de epidemii. În plus, autoritățile locale vor putea acorda aceste ajutoare de urgență inclusiv în caz de deces, în ţară sau în străinătate.

    Acordarea ajutoarelor de urgenţă va avea la bază, potrivit legii publicate, „cererea și declarația pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum și ancheta socială prin care se certifică existența situațiilor de necesitate ori, după caz, a situațiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure„.

    Ajutoarele se vor stabili prin hotărâre a consiliului local, care va cuprinde şi procedura sau condiţiile de acordare a ajutoarelor de urgenţă, iar fondurile necesare pentru plata lor vor fi suportate din bugetul local.

    În cazul decesului cuiva dintr-o familie care deja beneficiază de ajutor social, primarii vor putea dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Acesta se va acorda, conform documentului publicat în Monitorul Oficial, „unei singure persoane, care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile cu înmormântarea„.

    Totodată, legea publicată prevede că inclusiv Guvernul va putea da ajutoare de urgență celor afectați de epidemii. Practic, ajutorul de la Guvern și ajutorul de la autoritățile locale vor putea fi cumulate.

    Până acum, deși atât autoritățile centrale, cât și cele locale puteau da ajutoare de urgență, cei afectați de epidemii nu se numărau printre potențialii beneficiari.

    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 158/2021, așa cum se prevede în cadrul documentului publicat, vor trebui modificate și normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (legea care se modifică efectiv).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.