„Cățăratul îmi dă prilejul de a fi egală cu ceilalți, cu cei care văd…” Arădeanca Ariana Pero face parte din lotul național de escaladă sportivă!





Ariana Pero, o tânără în vârstă de 16 ani, elevă a Liceului Special „Sfânta Maria” Arad, și-a împlinit recent visul și poate spune cu mândrie că face parte din lotul național de paraclimbing (escaladă sportivă practicată de persoane cu dizabilități).
Ariana se antrenează în Arad, la sala de cățărat și aventură One Move, sub atenta supraveghere a Emiliei Răchită , o polisportivă de excepție, care în prezent îndrumă copiii ce trec pragul sălii de cățărat.
Adolescenta a deprins tainele cățăratului în anul 2016 în Franța, unde a locuit o vreme. A început să practice la modul mai serios acest sport în anul 2018, atunci când a ales să frecventeze amintita sală de cățărat din Arad.
Odată la câteva luni, Ariana împreună cu ceilalți componenți ai lotului au cantonamente la București, la sala Climb Again – viziunea acestui club fiind să ofere o șansă la o viață normală copiilor și tinerilor cu nevoi speciale.
Din lotul tricolor mai fac parte Răzvan Nedu (nevăzător) căpitanul lotului, Alex Benchea (nevăzător) – care împreună au cucerit, în premieră pentru România, vârful Mont Blanc în vara anului 2020 – sau Cosmin Candoi (nevăzător) – campion mondial în anul 2019 la paraclimbing în cadrul Campionatului Mondial din Franta.
Anul acesta, Ariana Pero împreună cu ceilalți componenți ai lotului vor participa la trei Cupe Mondiale: Innsbruck – Austria, în iunie, Briancon – Franța, în iulie și în Statele Unite, în octombrie.
„Sunt nevăzătoare din naștere, pot vedea doar lumina, culorile foarte tari și câteodată umbrele. Îmi plac provocările și sunt o persoană sociabilă. Cățăratul îmi dă prilejul de a fi egală cu ceilalți, cu cei care văd… Pentru mine cățăratul înseamnă o provocare continuă. Câteodată traseele nu ies din prima, doar după multe încercări. Fiecare traseu din sală pot spune că este o provocare. Niciunul nu e la fel și de aceea îmi place acest sport. Din punctul meu de vedere, cățăratul seamănă mult cu viața deoarece fiecare zi ascunde provocări pe care tu nu le cunoști, dar trebuie să le depășești”, spune arădeanca noastră.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)