La vita e… Bella Giornata! Locul din Micălaca unde papilele gustative se simt ca-n Rai





Să deschizi o afacere în domeniul HoReCa în vreme de pandemie este în primul rând o probă de curaj. Daniela Covășdan a făcut-o, dar bazele afacerii ei au fost puse chiar în lunile de dinainte de apariția acestui virus care ne-a cam încurcat mersul normal al vieții în ultimul an.
În vremurile în care gustul vieții este puțin cam amărui, pentru cei care nu și-au pierdut chiar și temporar simțul gustului, sau al mirosului, Daniela nu ne dă lămâie, ci ne dă dulce, o diversitate de deserturi care pleacă de la câte un tort extrem de delicios și continuă cu tot felul de preparate până la excelenta înghețată care așteaptă temperaturile calde pentru a fi consumată zi de zi. Am ajuns la Daniela dintr-o întâmplare. Aveam nevoie de un tort, unul mai special, iar ceea ce am văzut la ea ne-a încântat mai ales vizual. Exact acel efect în care ochii devin mai mari decât gura.
Fără să vrem gândurile noastre au făcut o călătorie în timp și ne gândeam la improvizațiile copilăriei, atunci când cel mai simplu desert ni-l făceam în 15 secunde și era o… pită cu zahăr. Apoi nu putem uita ieșirile la „o prăji”, iar alegerile le făceam mereu dintre clasicele amandine, savarine, poate un ecler sau celebra prăjitură… București. Daniela Covășdan, însă, își dorea altceva, cu totul altceva într-un domeniu, pentru ea, extrem de nou.
Daniela a lucrat în turism, apoi a deschis un fast-food la Atrium Mall, iar acum a făcut trecerea la produse de cofetărie-gelaterie. „Nu m-am gândit deloc la bani pentru că dacă puneam banii pe locul întâi în lista de priorități eram și acum în turism. Am avut un fast-food, dar ca să lucrezi într-un fast food trebuie să înfrunți zilnic, ore întregi, acele mirosuri de ulei ars, de carne, etc, și mi-a fost tot mai greu să suport. Apoi m-am gândit să deschid o cofetărie-gelaterie, dar una așa cum îmi place mie, una în care să ofer altceva decât aceleași amandine, savarine sau… București”.
Pentru că am spus că ne-am cunoscut la un tort, dorim să adăugăm că tortul a fost mult peste media cu care ne-am obișnuit papilele gustative de-a lungul anilor. Să spunem că a fost delicios ar fi ca și cum ne-am duce pe cea mai exotică plajă și am spune că e „destul de fain”… Gustând acel tort a urmat, evident, întrebarea: „Daniela, cine te-a inspirat?” Ne așteptam să auzim tot felul de nume de mari chefi, de restaurante celebre sau ceva de genul. Dar Daniela ne-a uimit: „M-am inspirat de pe internet, mai ales de pe Pinterest”.
Și pentru că înainte de prăjituri a fost locația, am întrebat „totuși, dar de ce aici și nu undeva prin centru?”
„Mi-a plăcut mult acest loc, un loc cu potențial, un loc care în zilele frumoase este plin de lume care se plimbă pe mal. Am dorit să ofer altceva decât acele terase de pe centru, iar lumea se va obișnui cu timpul să vină și aici”, ne-a spus Daniela.
Odată intrați pe tărâmul necunoscut de la „Bella Giornata”, am reușit să ne dăm un „reset” la pretenții, ne-am simțit dintr-o dată mult mai sofisticați și nu știam sigur dacă vom putea face față tuturor prăjiturilor sau vom claca la mijlocul cursei.
Cine-i această Bella cu nume italienesc și ce caută ea în Arad? Așa cum am scris și mai sus, Bella a luat naștere tocmai dintr-un fast food, dintre shaorma sau kebap. Da, chiar „Bella” cea cu nume senzual s-a născut între cartofii, carnea și roșiile care urmau să fie puse într-un kebab. Iar Daniela, fata pe care și-o dorește orice mamă, a dat naștere celor mai frumoase și delicioase prăjituri din Arad fără să fi avut vreodată vreo pasiune pentru prăjituri. „Până când am deschis Bella Giornata nu am făcut niciodată un tort. Nu eram pasionată pentru așa ceva. Apoi am urmat niște cursuri, dar nu era de ajuns. M-am pus eu acasă să fac prăjituri, dar nu ieșeau și mi-am dat seama de ce: pentru că ingredientele nu erau de calitate. Așa că, acum, orice vedeți aici sunt produse de calitate importate din Italia”, a continuat ea.
S-a mutat împreună cu familia în Micălaca, chiar pe mal, pe Splaiul General Gheorghe Magheru, bl. 301, sc. E. Mama ei i-a spus de la început că va fi o mare provocare, dar Daniela nu s-a dat bătută.
Noua generație de prăjituri, că sunt cu ciocolată, caramel sărat, mango sau cafea, zmeură, căpșuni, ananas cu lămâie, fructul pasiunii, tot ce îți poți dori se găsește acolo. Ba mai mult, pentru că oamenii mereu sunt dornici de gustul copilăriei, la Bella Giornata găsim și profiterolul făcut după o rețetă veche, dar și cea mai bună și multă prăjitură plină cu ciocolată neagră.
Vă vine să credeți sau nu, ele sunt în formă de lămâie, boabă de cafea, inimă sau căpșună și toate așteaptă să fie mâncate, pe terasă sau acasă. Torturile… vis!
Bella Giornata e stropul de stil care îi lipsea cartierului și orașului, care reușește să aducă în stomacul, dar mai ales în sufletul arădenilor, cele mai bune combinații de gusturi, arome și glazuri. „Vreau să vă spun că a adus un mare plus zonei această gelaterie”, ne spun vecinii de la scara E a blocului 301.
Acum e mai greu, că… pandemie, dar Daniela a reușit după un an incredibil de greu în acest domeniu să vadă o mostră din potențialul zonei. „Au fost câteva zile calde și atunci a fost foarte bine. Atunci am reușit să văd așa o parte din potențialul acestei zone, a malului Mureșului, multă lume oprind la noi pe terasă”. Chiar dacă astăzi este mai răcoare, primăvara e deja aici, iar Bella Giornata va înflori în soarele care va să vină…
Pentru că, vorba italienilor, la vita e… Bella Giornata!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)