Vlad Botoș: „Am fost aleși să facem treabă, iar informarea corectă a consumatorilor este unul din obiectivele noastre”





Fiind membru în Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentului European urmăresc cu atenție impactul legislației europene asupra pieței interne dar și asupra consumatorilor, iar următorul exemplu este unul dintre cele mai bune la nivel european.
De multe ori mi s-a întâmplat să cumpăr un produs electronic și să îmi dau seama că nu am ținut cont de anumite caracteristici, de exemplu energetice, datorită simplului fapt că nu am fost informat suficient.
Începând cu 1 ianuarie 2019 furnizorii (importatori, producători sau reprezentanți ai unor companii) au obligativitatea să înregistreze produsele care necesită etichetă energetică în baza de date a UE numită EPREL (R. UE 2017/1369).
De la 1 martie 2021 în această bază de date au apărut categorii noi de produse precum frigidere, congelatoare, mașini de spălat vase sau mașini de spălat rufe, iar din septembrie se preconizează apariția altor produse precum becurile sau lămpile.
https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/product-database_en
Ce informații obțin consumatorii?
Prin scanarea cu telefonul mobil a codului QR de pe eticheta energetică a produsului, consumatorul va obține o serie de informații importante. De exemplu, în cazul unui frigider se vor obține informații referitoare la:
– performanța energetică
– dimensiunile frigiderului
– numărul și tipul compartimentelor și volumul lor individual
– garanția oferită de producător, și altele.
Personal am verificat informațiile din baza de date EPREL referitoare la un produs și am rămas plăcut impresionat la multitudinea de informații oferite gândindu-mă, probabil ca și dumneavoastră, cât timp aș fi irosit pentru căutarea acestor informații.
Am fost aleși să facem treabă, iar informarea corectă a consumatorilor este unul din obiectivele noastre.
Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)