Lovitură pentru DSP Arad. Din cele 26 de centre de vaccinare, rămân doar 2 în municipiu și patru în județ. Care este motivul





Direcția de Sănătate Publică a avut parte de o veste mai mult decât proastă în cadrul videoconferinței de miercuri seară cu INSP: etapa a 2-a de vaccinare, care începe astăzi, 15 ianuarie, debutează cu doar 6 centre în întregul județ, din totalul de 26 care erau pregătite. Mai puține centre, mai puțini oameni vaccinați împotriva Covid-19.
Horea Timiș, directorul DSP Arad, ne-a explicat că motivul schimbării are de a face cu modificarea strategiei de vaccinare la nivel național, așadar „lovitura” nu e dată doar județului nostru. Dacă până acum numărul de doze de vaccin calculat ca fiind necesar în campania de vaccinare era planificat după centre, acum el se raportează la fluxuri (adică la numărul de scaune / un flux = un scaun pe care se desfășoară vaccinarea).
„Este o scădere maximă pentru Arad”, ne-a declarat acesta, explicându-ne că un flux oferă posibilitatea de 60 de vaccinări pe zi. Astfel, la ora actuală, județul Arad nu poate vaccina în total mai mult de 7 ori 60, adică 420 de persoane zilnic.
Doar două centre rămân active în municipiu, restul pe „stand by”
Dintre toate centrele anunțate în urmă cu puțin timp, doar 2 rămân active pentru etapa a doua de vaccinare. Este vorba de centrul de la Spitalul din Grădiște și de centrul de la spitalul privat Medlife Genesys din Micălaca.
„Avem 3 scaune per municipiu, restul gata, chiar dacă aveam pregătite 9 centre cu cel puțin 2 fluxuri. Acestea rămân totuși ca centre, dar nu vor fi activate până când România primește dozele pentru capacitatea asta”, ne-a spus directorul Timiș.
Pe lângă cele două centre active din municipiu, vor mai funcționa în continuare și încă patru centre în județ, dintre care centrul din Pecica, Chișineu Criș, Sebiș și Lipova, fiecare având alocat un flux (un scaun).
De ce s-a făcut această modificare la nivel național
Directorul DSP ne-a spus că, din ce s-a explicat în videoconferință, sunt mai multe strategii pe țară, iar noi – România – ne bazăm pe contractele ferme, adică tot ce se vaccinează se asigură că râmane și pentru apel. Mai exact, după cum se știe deja, o persoană trebuie să fie vaccinată de două ori, la o diferență de 28 de zile, ca vaccinul să își facă efectul. România a împărțit în așa fel dozele existente pe stoc, încât să nu se producă situația în care o persoană să rămână fără a doua tură de vaccin.
Speranța stă în vaccinul AstraZeneca, pentru a putea mări capacitatea de vaccinare – ne-a spus Timiș. Dacă în 29 ianuarie, în urma discuțiilor România – Uniunea Europeană, se aprobă și vaccinul AstraZeneca, se pot deschide și restul centrelor rămase acum inactive. Dacă nu, ele vor putea funcționa de abia din martie, când sunt așteptate noi stocuri de la vaccinurile deja aprobate (Pfizer-BioNTech și Moderna).
Câți arădeni sunt așteptați să se vaccineze în etapa a doua
Direcția de Sănătate Publică Arad a centralizat în mod orientativ datele încă de săptămâna trecută, când a trimis adrese la cei care se încadrează: instituții publice, firme private, persoane peste 65 de ani. În urma centralizării răspunsurilor, s-a concluzionat că ar fi vorba de o medie de aproximativ 8000 de arădeni. Totuși numărul este orientativ, el putând să crească între timp.
Comentariile portalului
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.
E normal ca politicienii sa fie primii care au acces la impartitul luminii, trebuie să lumineze calea spre furt!