marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    CJSU Arad, noi clarificări legate de restricțiile impuse fiecărei localități în parte din județ

    de Raluca Medeleanu | 27 octombrie 2020, 9:23 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    Comitetul pentru Situații de Urgență a Județului (CJSU) Arad a emis o nouă Hotărâre ce are rolul de a aduce clarificări la modul de monitorizare a ratei de incidență de pe raza județului Arad. Astfel, de acum situația va fi reevaluată pentru fiecare localitate în parte, pe perioade de timp separate, în funcție de evoluția sau involuția cazurilor și se vor stabili măsurile necesare în cadrul ședințelor CJSU.

    Cele trei „categorii” monitorizate vor fi împărțite astfel: localitățile cu rata de incidență sub 1,5, cele între 1,5 și 3, respectiv cele peste 3. Clarificările se referă mai exact la perioada în care o localitate rămâne inclusă pe un anumit scenariu. Dacă o localitate este inclusă în scenariul roșu pentru 14 zile, dar între timp rata de incidență scade, se va reîncadra în criteriile aferente noului indice înregistrat înainte de termenul inițial.

    Menționăm că astăzi, 27 octombrie, municipiul Arad este înregistrat cu rata de incidență de 3,74 la mia de locuitori.

    Mai jos, puteți consulta tabelul anexat Hotărârii, cu perioada în care se aplică măsurile deocamdată pentru fiecare localitate în parte. La ora actuală, în județ avem 17 localități aflate în scenariul roșu: Arad, Chișineu-Criș, Curtici, Tauț, Zerind, Bârzava, Hălmagiu, Pleșcuța, Vărădia de Mureș, Șimand, Vârfurile, Almaș, Cărand, Șagu, Livada, Zărand și Vinga (ultimele 6 fiind introduse în listă acum).

    Iată textul integral al Hotărârii :

    Art. 1.  (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 0600 – 2300, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 0600 – 2300, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului cuprins în Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    (3) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 0600 – 2300, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa 1 la prezenta Hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 0600 – 2300, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (4) Activitatea prevăzută la alin. (3) este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare situate în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre .

    (5) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) și (3) este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

    (6)   Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 2. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între mese și participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

    Art. 3. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri, în perioada 28.10.2020-10.11.2020, în toate localitățile situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 4. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa  la prezenta Hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 06.00 – 23.00, în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    (3) Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin actele normative în vigoare.

    (4) Se instituie obligația operatorilor economici prevăzuți la              alin. (1) de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin actele normative în vigoare și de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în spațiu, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât și pentru clienți și de a respecta normele de igienă sanitară stabilite prin actele normative în vigoare.

    Art. 5. În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor în nicio unitatea administrativ-teritorială situată pe teritoriul administrativ al județului Arad.

    Art. 6. (1) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului  până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate în coloana III a tabelului cuprins în Anexa  la prezenta Hotărâre, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului din Anexă.

    (2) Activitatea prevăzută la alin. (1) este interzisă în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    Art. 7. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloanele IV și V ale tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    Art. 8. (1) Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin actele normative în vigoare.

    (2) Organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

    Art. 9. (1) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

    (2) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

    (3) Organizarea evenimentelor private prevăzute la alin. (1) și (2) este interzisă în toate unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, pe toată durata stării de alertă.

    Art. 10. Se interzice organizarea/desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit art.1 pct.2-18 din Anexa nr.3 la H.G. nr.856/2020.

    Art. 11. Se suspendă activitatea în piețele de toate categoriile, bâlciuri, oboare, târguri săptămânale etc., cu excepția piețelor agroalimentare și a zonelor în care se comercializează produse agroalimentare (legume și fructe), în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloanele IV și V ale tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    Art. 12. (1) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă și de a respecta normele de igienă sanitară stabilite prin actele normative în vigoare.

    (2) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 de metri de intrarea în perimetrul școlii în unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana IV a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

    (3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spațiile publice închise și deschise, aglomerate sau neaglomerate, din unitățile administrativ-teritoriale evidențiate și în perioadele menționate în coloana V a tabelului cuprins în Anexa la prezenta Hotărâre.

     

    Art. 13. (1) Având în vedere scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile/instituțiile de învățământ preșcolar și școlar din județul Arad, avizate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, ca urmare a analizei epidemiologice a fiecărei unități administrativ-teritoriale,                              în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 5487/1.494/31.08.2020, unitățile/instituțiile de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale în care incidența cazurilor este egală sau mai mare de 3 la 1.000 de locuitori, intră în scenariul 3, cu predarea cursurilor în sistem online, în toate unitățile administrativ-teritoriale și în perioadele menționate în coloana V din Anexa la prezenta hotărâre.

    (2) Instituțiile de învățământ superior situate în municipiul Arad, vor aplica măsurile stabilite în cuprinsul actelor administrative adoptate/emise de organele de conducere ale acestora.

    (3) În ceea ce privește creşele şi afterschool-urile, acestora li se aplică reglementările prevăzute la art. 10 pct. 1 din Anexa nr.3 a Hotărârii Guvernului nr.856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

    Art. 14. Prezenta Hotărâre se completează cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și cu alte acte normative în vigoare.

    Art. 15. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad va transmite prezenta hotărâre membrilor C.J.S.U. Arad, instituțiilor și autorităților publice cu responsabilități în această materie, precum și unităților administrativ-teritoriale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.