Pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani pentru cei care taie ilegal arborii





Legea nr. 197/2020 (care va intra în vigoare vineri) modifică radical Codul silvic, înăsprind regimul anumitor infracțiuni, precum și aducând anumite schimbări în ceea ce privește chestiuni precum ajutoarele de stat în domeniu ori accesul în pădure al publicului.
Legea nr. 197/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic a apărut în Monitorul Oficial nr. 823, din 8 septembrie, și urmează să se aplice din 11 septembrie. Aceasta aduce o serie de schimbări importante anumitor prevederi din Codul silvic, inclusiv în ceea ce privește înăsprirea unor infracțiuni din domeniu.
Iată unele dintre cele mai importante modificări aduse legii actuale:
Transportul de lemn, fără documente, va fi considerat infracțiune
O faptă nouă va fi sancționată penal, după ce a fost introdusă prin Legea nr. 197/2020. E vorba de transportul de material lemnos, dacă depășește 10m3 , fără să fie însoțit de documente specifice de transport. Nu contează mijlocul de transport folosit. Pedeapsa pentru o asemenea faptă este amenda sau închisoarea de la șase luni la un an, alături de confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.
De asemenea, vor fi confiscate și mijloacele de transport folosite în felul menționat mai sus, precum și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii.
Transportul fără documente nu este ceva ce înainte a fost legal. La fel ca acum, era interzis transportul de materiale lemnoase, indiferent de proveniență, fără să existe documente specifice de transport și „din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienței acestora”. Doar că, de vineri, fapta va fi sancționată penal.
Tăierea arborilor, fără drept, va fi pedepsită mai strict
Legea nr. 197/2020 a introdus un regim penal, în general, mai nefavorabil, pentru tăierea, fără drept, de arbori, din fondul forestier național (atât proprietate publică, precum și privată). Astfel, sancțiunile pentru această infracțiune vor fi:
-închisoare de la șase luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la cinci ori prețul mediu al unui m3 de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;
-închisoare de la un an la trei ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprinsă între limita prevăzută mai sus și de cel mult 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui m3 de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei;
-închisoare de la doi la șapte ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui m3 de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.
Înainte, era considerată infracțiune doar tăierea ilegală atunci când prejudiciul era de cel puțin cinci ori mai mare decât prețul mediu al unui m3. Sau, deși era sub limita aceasta, era comisă de cel puțin două ori, într-un an (și, cumulate, prejudiciile rezultate în urma celor două fapte depășeau limita de cinci m3). Astfel, prima abatere nu era sancționată penal, în timp ce acum e.
Mai multe detalii pe avocatnet.ro
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)