Scandalul dopajului a cuprins halterele tricolore. Aradul apare și el pe lista rușinii





Declarat sportivul anului 2017 în Arad și premiat de primarul Gheorghe Falcă și „vicele” de atunci, Călin Bibarț, în cadrul Galei Sportului, halterofilul Dumitru Captari (CS AMEFA Arad) este unul dintre cele peste 20 de cazuri de dopaj făcute publice, în această săptămână, de Federaţia Internaţională de Haltere, majoritatea ținute la secret de forul românesc de profil, condus de Nicu Vlad.
Sportivul AMEFA-ei a câștigat, în 2017, trei medalii la Campionatul European de seniori: două de aur, la procedeul aruncat şi la total şi o alta de argint, la stilul smuls. În plus, a „smuls” şi o medalie de bronz la Campionatul Mondial de seniori, desfăşurat în SUA, toate, bineînțeles, fiindu-i retrase. Perioada de suspendare a lui Captari s-a întins între 11.01.2018 – 11.01.2020.
Sportiv clasat pe locul doi în ierarhia anului 2014 în Arad, Florin Vizitiu (CS Municipal) a fost depistat pozitiv în 2015, perioada sa de suspendare fiind între 31.03.2015 – 31.03.2019. Tot cu stanozolol și-a îmbunătățit performanțele un alt halterofil de la CSM Arad, Adrian Grigore Lingurar, suspendarea sa fiind identică cu cea a lui Vizitiu.
Cazurile halterofililor ce au reprezentat Aradul au revenit în actualitate zilele trecute, când forul internațional a anunțat că Gabriel Sîncrăian a fost depistat pozitiv la controlul antidoping pentru a treia oară, după reanalizarea eşantioanelor prelevate la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. În 2017, Sîncrăian a fost suspendat pentru o perioadă de opt ani de către Federaţia Internaţional de Haltere (IWF). Acesta a mai avut o perioadă de suspendare pentru dopaj, între 23 septembrie 2013 şi 23 septembrie 2015, astfel că decizia în cazul său va fi aceea de suspendare pe viaţă.
Toţi cei patru halterofili români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au fost găsiţi dopaţi în urma reanalizării probelor prelevate la momentul respectiv: Răzvan Martin (bronz la cat. 69 kg), Roxana Cocoş (argint la cat. 69 kg), Florin Croitoru (locul 9 la cat. 56 kg) şi Gabriel Sîncrăian (cat. 85 kg), România urmând să piardă cele două medalii.
Comentariile portalului
Cu tot respectul, cred că nu ar trebui să ne așteptăm la elevi perfecți pentru că aceștia pur și simplu nu există. Fiecare dintre ei au (...)
Trist dar adevarat
Urat