marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Alegeri prezidențiale: Tot ce trebuie să știi înainte de a te prezenta la vot

    de - | 6 noiembrie 2019, 9:24 AM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Cetățenii români, fie că se află în țară sau în străinătate, sunt chemați, la sfârșitul acestei săptămâni, la urne, pentru a alege persoana ce va conduce România în următorii cinci ani. În acest context, prezentăm astăzi cele mai importante informații de știut înainte de momentul votului.

    Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 485/2019, document oficializat în luna iulie, alegerile prezidențiale din acest an se vor desfășura în data de 10 noiembrie, adică în această duminică. Votarea va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, dar, pentru persoanele care se află la coadă și care nu au apucat să voteze, se poate prelungi până la ora 23:59.

    Cetățenii români care votează în țară pot vota atât la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, dar și la orice altă secție de votare aflată în afara localității de domiciliu. Asta înseamnă că ori votează la secția la care sunt arondați, ori votează în altă localitate decât cea în care locuiesc.

    Cei interesați participe la alegerile prezidențiale din această săptămână pot verifica la ce secție de votare sunt arondați pe pagina www.registrulelectoral.ro.

    Pentru a putea vota, cei interesați trebuie să prezinte un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

    Procedura de votare e destul de simplă și implică parcurgerea câtorva pași. Primul implică identificarea, cu ajutorul unei tablete electronice, a celui ce dorește să voteze (se prezintă unul dintre actele de identitate de mai sus) și verificarea acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

    Verificarea în SIMPV va semnala dacă persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani, are interdicții privind exercitarea dreptului de vot, este arondată la secţia de votare respectivă, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă, figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin sau figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

    Apoi, alegătorul merge în cabina de vot, unde aplică ștampila cu mesajul VOTAT în interiorul patrulaterului ce conține numele candidatului pe care dorește să-l voteze. La ieșirea din urnă, alegărorul este obligat să introducă buletinul de vot în urnă și să restituie ștampila membrilor secției de votare.

    Votul în străinătate

    Spre deosebire de românii din țară, care vor putea vota numai duminică, cetățenii românii aflați în străinătate își vor putea exprima opțiunea privind președintele României la urne timp de nu mai puțin de trei zile, respectiv în zilele de 8, 9 sau 10 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică).

    Votarea la secțiile din străinătate va începe în ziua de vineri, ora 12:00 și se va încheia la ora 21:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, votarea va avea loc în intervalul orar 07:00 – 21:00. Și pentru românii din străinătate se poate prelungi votarea până la ora 23:59.

    Românii din afara granițelor țării vor putea vota la urne, în cele trei zile în care va fi posibil acest lucru, fie la secția de votare la care este arondat, dacă s-au înregistrat în prealabil pe www.votstrainatate.ro, fie la orice secție de votare din străinătate.

    În acest ultim caz, cetățenii români din străinătate vor putea vota pe listele electorale suplimentare, dar această variantă este de durată, deoarece membrii biroului electoral sunt nevoiți să înregistreze de mână datele pe care votantul ar fi putut să le transmită online.

    Pentru a putea vota, românii din străinătate vor trebui să prezinte unul dintre actele de identitate amintite mai sus, procedura de vot fiind identică cu cea destinată românilor care votează în țară.

    Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, este ales președinte candidatul care întrunește, în primul tur, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dacă niciunul dintre candidaţi nu întrunește majoritatea, se organizează al doilea tur, la care participă numai primii doi candidaţi.

    Astfel, dacă vom avea și un al doilea tur de scrutin, el va avea loc, așa cum a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, în data 24 noiembrie, ceea ce înseamnă că românii din străinătate vor putea vota în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în perioada 22-24 noiembrie 2019.

    sursa: avocatnet.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.