High five! Cinci scurtmetraje Kinema Ikon la „Arta” | Video





Seria de mini-evenimente lunare „Ne vedem joi” a continuat cu o nouă ediție în răcoarea serii de joi, 29 august, în curtea cinematografului Arta, cu o mică retrospectivă selectivă: cinci scurtmetraje experimentale mai mult sau mai puțin recente au fost proiectate încă o dată, pentru cei care nu au apucat să le vizioneze la evenimentele kinema ikon din ultimii ani, ori pentru cei care au vrut, pur și simplu, să le revadă.
Unele dintre ele au fost extrase din cele trei sezoane de seriale kinema ikon, care au însumat, în total, 40 de expoziții-episoade, derulate în trei ani de zile, între 2013 și 2016.
Filmulețele proiectate ieri seară au fost următoarele, în ordinea următoare: „Tribology” de Mihai Sălăjan aka Selfmademusic (din 2013, sezonul 01, episodul 09: „Achtung User!”) – o micro-nebunie cu imagini macro, care explorează succint o cvasi-biosferă cvasi-tribală; „The Malcon Tese” de reVoltaire (din 2013, parte din expoziția „Fifty Mississippi” – primul episod al primului sezon din serialul de expoziții kinema ikon) – o anagramă și o versiune intenționat prost „piratată” a celebrului „The Maltese Falcon”, filmul noir al lui John Huston din 1941; a urmat „Fall Out” de Josépha Blanchet (din 2019, de la expoziția „Fall Out”) – o filmare a unei instalații umane, o suspendare a trupului și a sentimentelor, respectiv o alegorie cu un picaj semi-static al existenței; „Cutia Albă” de Mihai Păcurar (S03E05) – un scurtmetraj de animație care a fost proiectat în premieră la Sala Kinema Ikon în anul 2016, câștigător la TIFF Cluj-Napoca și selecționat la o sumedenie de alte festivaluri din țară (NexT, Anim’Est, Dakino, Dracula Film Festival), precum și peste hotare, la Windsor Independent Film Festival (Canada) și Animafest Zagreb (Croația). Din distribuție (voce) fac parte actori celebri precum Florin Piersic Jr., arădeanul Andrei Elek, Irina Bucescu, Nicoleta Lefter, Daniel Popa, Laurențiu Bănescu, Victoria Răileanu, Conrad Mericofer, Coca Bloos și Constantin Cojocaru. Ultimul – cel de-al cincilea – filmuleț proiectat a fost „Căutându-l pe Brâncuși” de Sergiu Sas (2014, producție video: Mihai Sălăjan) – o ironie insolentă la adresa ghiolbanismului național, în care artistul Sergiu Sas și scriitorul Vasile Leac se joacă „de-a țăranii urbani” la Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, spărgând semințe, la bustul gol, lângă Coloana fără de sfârșit sau jucând fotbal la Poarta Sărutului.
Trei dintre aceste filme de scurtmetraj se găsesc integral pe YouTube, respectiv Vimeo (și inserate mai jos), iar catalogul-teaser pentru „The Malcon Tese” poate fi răsfoit pe Issuu.com. (Re)Vizionare plăcută!
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)