„Pescarul Măcean”, grupul pasionat care a transformat balta Macea într-un mic colț de Rai | Fotoreportaj





Până acum patru ani, balta de la Macea era doar un colț sălbatic de natură unde piciorul omului arareori ajungea, din cauza vegetației bogate care împiedica accesul. Un grup de oameni pasionați însă au văzut potențialul pe care îl are locul și au trecut la treabă. Mai mulți pescari măceni au constituit astfel o asociație și au luat balta în concesiune de la Primărie Macea pe o perioadă de 30 de ani. Tot atunci au început și să o modernizeze, în fiecare an, puțin câte puțin, după posibilități, iar locul pitoresc în care s-a transformat acum balta Macea e grație trudei și dedicării lor.
„Aici a fost mizerie, au fost gunoaie, a fost o junglă… de nedescris a fost! Nu puteai să intri pe aici, pentru că era numai apă. Primele acțiuni au fost să defrișăm, să facem loc pentru a avea oamenii unde să pescuiască. Încă mai muncim aici”, ne-a spus Florin Cioban, președintele Asociației „Pescarul Măcean”, făcându-ne un tur al împrejurimilor.
Între timp, au făcut cinci filigorii, au introdus curent electric, iluminat (cu ajutorul Primăriei), ba există chiar și internet wi-fi, o căbănuță din lemn la intrare și o terasă unde organizează diferite evenimente.
Plimbându-ne pe poteci, pe lângă balta în formă de potcoavă, se simțea în aer o atmosferă de vacanță, extrem de relaxantă, pe lângă îmbietoarea mireasmă a aburilor de la ciorba de pește care se pregătea la terasa panoramică. Ajungând acolo, domnul Florin ne-a arătat și trofeele care vor fi înmânate câștigătorilor concursului de pescuit organizat astăzi, cu prilejul Festivalului Părădăicilor.
În urmă cu două săptămâni s-a mai organizat și un concurs de pescuit de noapte, unde s-au înscris cincizeci de participanți. Astăzi, concursul din cadrul festivalului amintit mai sus a început la opt dimineața. La tot locul, printre verdeața încântătoare, am văzut cum stăteau oameni la câte două undițe, mulți veniți împreună cu copiii care învață de mici acest sport direct de la tată, bunic etc.
Se pescuiește cu două bețe la fiecare pescar, peștii capturați fiind apoi cântăriți de arbitri, pe urmă eliberați înapoi în lac. Există specii de crap, hamur, știucă, șalău și somn pitic, despre care domnul Florin ne-a spus că le dă bătăi de cap pescarilor, căci somnul pitic e primul la momeală și oprește capturile mai mari.
„Asta e deja a treia ediție. Cea mai mare captură va lua locul întâi. Peștii se eliberează în totalitate în cadrul concursului, este pescuit sportiv «catch and release». Se premiază cel mai mare și cel mai mic pește prins și cantitatea cea mai mare. Avem treizeci și cinci de participanți, toți localnici, căci la noi Festivalul Părădăicilor e și un fel de zilele comunei și astfel dedicăm concursul comunității locale”, ne-a spus Florin Cioban.
Festivalul Părădăicilor continuă sâmbătă, 7 iulie, când se organizează concursul de ciclism „Festivalul Părădăicilor – Pe Biciclete” pe ruta de o lungime de 37 km: Macea – Grăniceri – Macea, iar duminică se organizează expoziția de produse tradiționale arădene, dar și a părădăicilor măcene, ce se va desfăşura sub sloganul „Festivalul Părădăicilor – în Expoziție” şi un program artistic. Locul de desfăşurarea va fi Curtea Castelului Csernovics din Macea.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)