Arta care mai întâi se ascultă, apoi se vede. „Audiții caligrafice” la Galeria Alfa | Foto





Dacă muzica s-ar așterne pe pânză și pe hârtie în culori și în forme, cu siguranță ar da naștere unei expriențe vizuale cât se poate de abstracte, dar fascinante totodată. Pe această idee se bazează și expoziția „Audiții caligrafice” a artistei Eugenia Drăgoi-Banciu, vernisată miercuri seara la Galeria Alfa.
În urmă cu zece, douăzeci de ani, publicul expozițiilor UAP din Arad s-ar fi uitat la „caligrafiile auditive” ale artistei timișorence Eugenia Drăgoi-Banciu ca la niște obiecte de o valoare artistică poate doar într-o altă galaxie, singurii care ar fi gustat chiar și atunci minimalismul dus la extrem și coeziunea artei plastice cu arta furnizată pe căi tehnologice fiind, pe la noi, doar fanii expozițiilor Kinema Ikon, respectiv tineretul. Însă de o vreme încoace și Uniunea Artiștilor Plastici și-a aplecat urechile asupra noilor tendințe în arta plastică, astfel că acum, în anul 2018, putem să auzim și să vedem și la Galeria Alfa o expoziție precum „Audiții caligrafice”.
Fiecare pictură e inspirată dintr-o melodie, fie clasică, fie contemporană, acestea fiind semnalate pe panouri mici lângă tablouri, cu coduri QR spre link-ul videoclipurilor de pe YouTube și în dreptul fiecărui panou s-a mai fixat și câte un MP3 Player în care se aud piesele respective. Printre aceste piese și simfonii se găsesc „In the Mood for Love” de Shigeru Imebayashi, „Lovers Dream” de Anna Ternheim în duet cu Fyfe Dangerfield, „My Love” de Kovacs, „Somebody That I Used to Know” de Gotye, „Arrival of The Birds & Transformation” de The Cinematic Orchestra, „Space Oddity” de David Bowie, „Time” de Hans Zimmer, „Human” de Rag’n’Bone Man, „Mad About You” de Hooverphonic sau „Only Time” de Enya.
E o expoziție „în care simți mai mult decât pot să-ți permită cuvintele să transmiți”, spunea artista.
„Mă bucur că veți avea această experiență pe care eu am trăit-o în momentul în care veți asculta melodiile care au dus la aceste lucrări. Așa cum spunea și dl. Dumitru Șerban (n. red. – cel care a prezentat expoziția alături de fiica lui, artista Anamaria Șerban), alergăm zi de zi să facem lucruri în care credem, lucruri de care nu putem scăpa și nu mai avem timp deloc pentru noi. Eu mi-am luat timp pentru mine de trei ani încoace, vă rog frumos și dumneavoastră să vă luați timp pentru a vedea aceste lucrări”, a mai spus Eugenia Drăgoi-Banciu la vernisajul expoziției.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)