Deci… Falcă, zăpada, materialul antiderapant și clorura de calciu





„După ce dai cu material antiderapant și clorură de calciu, trebuie să laşi un strat de zăpadă. Procedura tehnică a fost corectă. După polei, nu poți să dai jos stratul de zăpadă pentru că în momentul acela ai derapaj. Toate incidentele care au avut loc au fost pe timpul poleiului. (…) Clorura de calciu a făcut ca zăpada să nu înghețe la minus cinci grade; azi noapte au fost și minus opt grade și nu am avut patinoar. Dacă s-ar fi dat jos stratul de zăpadă, am fi avut probleme, cum am avut ieri”.
Textul oarecum științific de mai sus vine de la un inginer de drumuri care deloc întâmplător este și primarul Aradului.
Dacă nu știți cumva ce este materialul antiderapant, vă spunem, n-aveți pregătirea inginerului-primar, n-o avem nici noi, dar ne-am pregătit și documentat: deci, materialul antiderapant pomenit de inginerul doctor în comunicare în majoritatea cazurilor este nisip.
Câteodată amestecat cu sare, mai nou puțin recomandat, având în vedere daunele pe care sarea le produce în caroseria mașinilor.
Clorura de calciu este tot sare, mai precis sare format de calciu cu acid clorhidric.
Cred că, chiar dacă nu sunteți inginer, realizați că nici acest compus nu face bine șasiurilor.
Până aici am înteles: RER-ul Ecologic al domnului Falcă nu folosește nimic ecologic pentru prevenirea înghețului pe drumuri, chiar dacă astfel de produse există deja, sunt desigur mai scumpe, ceea ce ar reduce – nu-i așa? – câștigul obținut de RER și poate și de alții.
Însă partea tare abia acum vine, în momentul în care încercați să urmăriți logica inginerului de drumuri doctor în comunicare atunci când ne explică de ce nu au venit plugurile să dea zăpada la o parte de pe drumuri.
Dacă sub zăpadă e înghețat, polei adică, n-ai voie, fiindcă rămâne poleiul și faci mai mult rău decât bine. (Știu, nu e ușor să pătrunzi gândirea creatoare a domnului primar, vă recomand să citiți de mai multe ori, iar dacă nici atunci nu înțelegeți, înseamnă că este o aberație)
Este adevărat, tot dai, dar nu să se topească poleiul, ci să nu înghețe zăpada de deasupra!
Ați înțeles acum?
Încă odată pentru începători în gândirea magistrală a conducătorului: Dai cu chestii dintr-astea formate din sare și nisip ca să nu înghețe zăpada, dar să se topească poleiul de sub ea, să n-ai derapaj, dar nu vii cu plugul pentru că atunci dai la o parte acest maglavais și iată inevitabilul se produce: toate accidentele din Arad de luni-marți s-au datorat poleiului, aflăm noi de la inginerul de drumuri doctor în comunicare.
Tehnic a fost bine, ne-a spus inginerul, practic e altă treabă, spunem noi domnului primar.
Practic, domnu’ primar, în afara de platoul din fața Primăriei, nu s-a făcut nimic, pe toate drumurile laterale unde circulația este redusă zăpada s-a bătătorit sub roțile mașinilor, doar pe firele principale s-a topit, dar fără ca sub această mâzgă să se găsească ceva nisip ori alte „materiale”, s-a topit mai ales datorită circulației intense, a lucrului mecanic și căldurii degajate de mașini.
Deci, cam asta este, domnu’ inginier…
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.