Bruxellesul vrea condiţionarea accesului la fonduri de situaţia statului de drept, iniţiativă ce ar viza inclusiv România





Grupul Vişegrad a cerut Uniunii Europene să acţioneze „strict în limita competenţelor”, după o serie de critici şi în contextul în care Bruxellesul vrea să condiţioneze accesul la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept, iniţiativă care probabil vizează Polonia, Ungaria şi România, scrie Mediafax.
În cursul unei reuniuni organizate vineri în Budapesta, liderii Ungariei, Poloniei, Slovaciei şi Cehiei au adoptat o poziţie comună privind necesitatea reformării Uniunii Europene în contextul ieşirii Marii Britanii (Brexit). Grupul Vişegrad nu este de acord cu planul Germaniei, Franţei şi Comisiei Europene privind aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene.
„Europa are nevoie de un nou proiect. Trebuie să vorbim de o alianţă a naţiunilor libere”, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de site-ul agenţiei Reuters. La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o „Europă puternică, integrată”, dar formată din state membre naţionale şi suverane, respingând practic tendinţele în sensul unui eventual model federal.
Polonia şi Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza abaterilor de la standardele democratice. În plus, cele patru ţări din Grupul Vişegrad au denunţat solicitările de a primi refugiaţi extracomunitari în cadrul sistemului de redistribuire pe bază de cote stabilit de Comisia Europeană.
Citește continuarea pe Mediafax.ro
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.