Captari e cel mai bun! A fost anul lor, dar unele semne de întrebare rămân… (Foto)





Am decis să scriu despre Gala Sportului Arădean 2017 în ultima zi a acestui an. Am mai scris câteva aspecte despre această gală care a avut loc la Atrium Mall, dar atunci nu era nimic despre sportivi ci, probabil, despre sportivul numărul unu etern al Aradului, primarul Falcă.
A fost, dacă vreți, ca o gală „furată”. Nu la propriu, evident, dar edilul a vorbit mai mult decât moderatorul Cătălin Lăpușcă. A fost singurul care a avut un discurs… A vorbit prost, apoi și mai prost, iar la final extrem de prost… În fine, pe el îl avem, cu el defilăm.
Dar trebuia să fie o seară a sportului, o seară în care cei care vorbesc la competiții prin performanțele lor să vorbească acum despre ei, despre eforturile lor și despre cei care cu adevărat îi ajută: antrenori, părinți, conducători de cluburi. Din păcate, această gală este mai mult cu iz politic decât sportiv, cei care au dat premiile fiind fără excepție reprezentanți ai unui singur partid. Probabil, deși era data de 20 decembrie, dată la care în urmă cu 28 de anii românii erau în stradă, la Timișoara, apoi la Arad, apoi în toată țara, Falcă a uitat că în decembrie 1989 în România s-a reinstaurat sistemul pluripartit… Doar zic…
În ceea ce privește gala, premiile s-au acordat după un anumit algoritm, foarte contestabil de altfel, iar premiile au fost „calculate” de același Daniel scridon, cel care stabilește de unul singur ierarhia de mai bine de un deceniu încoace. Dar contestațiile nu țin doar de faptul că o singură persoană stabilește ierarhia și nu o comisie abilitată, ci chiar acel algoritm…
Locul 1 a fost ocupat de halterofilul Dumitru Captari de la AMEFA. Ierarhia primilor zece sportivi ai Aradului a fost stabilită ţinându-se cont strict de rezultatele internaţionale, conform punctajelor stabilite de metodologia MTS.
Dar iată, mai jos, primii zece sportivi ai Aradului:
1.Dumitru Captari, haltere, CS AMEFA;
2.Gabriel Bocşer, gimnastică aerobică, CS Universitatea;
3.Daniela Dodean, tenis de masă, CS Municipal;
4.Luciana Condurache, haltere, CS Municipal şi Daniela Gărgar, haltere, CS Municipal;
6.Cristina Simion, atletism, CS Universitatea;
7.Mihai Mihuţ, lupte greco-romane, CS Astra;
8.Francesca Morar, gimnastică aerobică, CS Universitatea şi Zsofia Meszar, gimnastică aerobică, CS Universitatea;
10.Mădălina Florea, atletism, CS Universitatea.
S-au acordat premii speciale. Astfel, pentru „descoperitori de talente” au fost premiați: Adrian Jigău, haltere, CS Municipal şi Sebastian Lucaci, înot, CSŞ Gloria. Pentru întreaga carieră: Sorin Babii, tir, CS Municipal şi Francisc Tisza, fotbal, CS Atletico.
Antrenorul anului: Gheorghe Biriş, haltere, CS AMEFA.
Managerul anului: Ovidiu Şerban, preşedinte CS Universitatea.
Clubul anului: CS Universitatea.
Premii speciale:
Experienţa Multisport; Şah Club Vados; Asociaţia Judeţeană de Fotbal; Banzai Karate; Marius Copil, tenis, CS Municipal; Marius Bodea, pescuit sportiv; Alexia Băşcărău, înot, CSŞ Gloria; Vlad Păcurar, ciclism, Sport Competition; Robert Mureşan, motociclism, Las Vegas Racing Team; Daria Haristiade, tir, CS Municipal, Adrian Meseşan, karate, Tiger Club Karate, Sorin Mîneran, atletism, CS Universitatea.
Laureaţii anului: George Ienciu, kaiac, CSŞ Gloria; Sonia Ichim, gimnastică ritmică, CS Municipal şi Luca Kunszabo, judo, CS Universitatea.
Bursa Eugen Roman: Angela Morar, tenis de masă, CS Municipal.
FOTO: Sebastian Lucaci, al doilea de la stânga la dreapta, merită toate felicitările pentru performanțele obținute cu sportivii pe care îi antrenează
De ce spun că algoritmul de premiere este contestabil? Tocmai pentru că sportivi ca Marius Copil nu se află în primii zece sportivi ai Aradului deși în acest an a intrat în prima sută în ierarhia ATP. Da, Marius practică un sport cu o expunere mediatică mult mai mare decât, spre exemplu, halterele, gimnastica aerobică sau luptele, este adevărat. Tocmai de aceea, Marius este mai cunoscut pentru publicul arădean decât oricare dintre cei zece sportivi premiați, poate mai puțin Dana Dodean.
Dar conform acestui algoritm, Marius Copil nu va putea fi desemnat cel mai bun sportiv al Aradului decât în eventualitatea în care câștigă un turneul de Grand Slam sau Olimpiada. Or la tenis este mai greu… La tenis pentru a avea astfel de performanțe trebuie să îi bați pe Federer, Nadal sau Djokovic, nu este pe categorii, precum în alte sporturi. Iar faptul că a intrat în Top 100 ATP, este dincolo de orice o mare performanță. A fost recompensat cu un premiu special, dar parcă tot nu este ceva în regulă.
O altă întrebare pe care mi-o puneam ține tot de premii speciale. Marius Țucudean și Florin Purece sunt arădeni, au învățat fotbalul la Arad, iar în acest an au devenit campioni ai României cu Viitorul Constanța, echipa lui Gheorghe Hagi. Da, știu că nu sunt legitimați la un club arădean, dar pentru faptul că Aradul a avut doi campioni la cel mai urmărit sport de pe această planetă nu se putea lăsa cu un premiu special?
Și ajung la un alt fotbalist, Dennis Man. La Gala Fotbalului a fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist al României. Anul trecut a jucat pentru UTA, iar în acest an a evoluat pentru FCSB. Arădeanul Dennis man este cel mai bun tânăr fotbalist al României. Nu a fost pomenit la Gala Sportului Arădean…
Tot despre sport vorbim și când ne referim la arbitrii. Anul trecut a arbitrat la Euro 2016, apoi la Olimpiada de la Rio de janeiro, în acest an a condus mai multe meciuri din Champions League sau din Europa League dar și meciuri internaționale cum ar fi barajele pentru CM 2018, sau Campionatul Mondial de juniori din India. Da, este Ovidiu Hațegan, cel mai bun arbitru de fotbal al României. Nici el nu a fost pomenit la această gală…
Da, am aflat cu ocazia discursului primarului câți sportivi legitimați are Aradul, câte terenuri de iarbă, terenuri sintetice sau de tenis sunt în acest oraș, dar parcă ceva a lipsit… Și lipsește an de an.
Felicitări câștigătorilor și un an 2018 mult mai bun!
Comentariile portalului
Daca o spune seful casei de pensii,in mod sigur,in scurt timp,varsta de pensionare va creste ; guvernul lucreaza pentru popor !!
Mai degrabă naiv. Unul dintre cei mai buni amici ai mei din adolescență era un pocăit. Este drept, cam pornit de pe atunci împotriva bisericii sale.
Ești părtinitor, și frustrat, te a bătut în copilărie vreun neoprotestant, altfel nu-mi explic. Că naiv nu ești, 🫣.