Proiecția video pe clădirea Primăriei a fost scurtă, dar „WOW!” | Foto / Video





Nu era nici Revelionul, nici vreun protest, însă vineri seara, la ora 22, platoul din fața Primăriei s-a umplut cu peste o mie de arădeni, mulțimea întinzându-se până la partea cealaltă a Bulevardului Revoluției, la kilometrul zero. Prima proiecție video pe o clădire din orașul nostru s-a consumat în cadrul Zilelor Aradului și… în doar cinci minute.
Spectacolul de imagini s-a concentrat mai degrabă pe o poveste decât pe o „reconstruire” abstractă a clădirii prin jocuri de lumini, așa cum se întâmplă de obicei cu asemenea „video mapping”-uri, dar a fost o poveste audio-vizuală fascinantă și (tehnic vorbind) bine realizată, care merită – și chiar trebuie – spusă, chiar dacă limita de timp nu a permis decât un rezumat rapid și incomplet al Aradului.
A fost o întoarcere în timp, o incursiune în istoria orașului nostru, trecând în revistă momentele de succes și de importanță istorică ale orașului cum ar fi Marea Unire de la 1 decembrie 1918 (care a fost gândită la Arad), construcția podului Traian (nu este foarte clară importanța istorică sau succesul notabil aici… dar a fost frumos), ori înființarea fabricii de automobile „Marta“, prima de pe teritoriul actual al României. Tot pe fațada Palatului Administrativ s-au proiectat și imagini în mișcare dedicate echipei de fotbal UTA și Teatrului Clasic „Ioan Slavici“.
A apărut și un elicopter gigant… firește, nu deasupra arădenilor, ci proiectat pe clădirea Primăriei, sugerând contribuția Aradului la înființarea… IAR Brașov (Industria Aeronautică Română), fondată la 1 noiembrie 1925, cu acțiuni aparținând statului român, uzinelor Blériot-Spad și Lorraine-Dietrich și fabricii Astra Arad (care a contribuit cu utilaje și personal de specialitate). O poveste de succes doar colateral a Aradului, așadar.
Una peste alta, însă, e un motiv de bucurie că am avut în premieră o „mapare video” și la Arad, chiar dacă Bucureștiul, Timișoara, Oradea sau Cluj-Napoca ne-au luat-o destul de mult înainte cu asemenea show-uri stradale.
Mai trebuie menționat că înaintea proiecției video a fost un warm-up ABC Party cu Iorgovan și Bread & Butter, iar de la ora 22 până la 23, filmulețul proiectat pe Palatul Administrativ s-a repetat din zece în zece minute.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)