Rugămintea lui Abraham Lincoln către profesorii fiului său





Abraham Lincoln rămâne una dintre cele mai importante figuri ale politicii americane. Cel de-al șaisprezecilea președinte al Statelor Unite le-a lăsat americanilor multe învățături folositoare.
Deși a avut patru fii, doar unul dintre ei a reușit să supraviețuiască bolilor secolului al 19-lea și să ajungă la maturitate. Abraham și soția sa au fost profund îndurerați de decesul celor trei fii și și-au concentrat toată atenția asupra lui Robert, unicul copil supraviețuitor, potrivit Yahoo Celebrity.
În timpul școlii, acesta și-a dorit pentru fiul său cea mai bună educație, așa că ținea tot timpul legătura cu profesorii lui Robert, pentru a fi tratat cât mai bine.
Scrisoarea lui Abraham Lincoln către profesorii școlii unde învăţa fiul lui, în care îi ruga pe aceștia să îi dea cea mai aleasă învățătură a inspirat mulți părinți și profesori, iar rugămințile acestuia sunt cât se poate de actuale, deși au fost scrise acum peste 150 de ani:
„Fiul meu va trebui să înveţe că nu toţi oamenii sunt sinceri şi oneşti. Dar învăţaţi-l dacă puteţi minunăţia cărţilor. Și totuşi, daţi-i timp să se gândească la misterul etern al păsărilor cerului, al albinelor de sub soare şi al florilor de pe câmp. În şcoală, învăţaţi-l că e mult mai onorabil să eşueze decât să trişeze.
Învăţaţi-l să aibă încredere în propriile-i idei, chiar dacă ceilalţi îi spun că se înşală. Învăţaţi-l să fie amabil cu oamenii amabili şi dur cu cei duri. Încercaţi să-i daţi fiului meu tăria de a nu urma mulţimea, să nu urmeze turma. Învăţaţi-l să-i asculte pe toţi oamenii; dar învăţaţi-l de asemenea să selecteze ceea ce a auzit printr-o proiecție a adevărului şi să păstreze doar ce e bun. Învăţaţi-l, dacă puteţi, cum să râdă când e trist. Învăţaţi-l că nu e nicio ruşine în a plânge. Învăţaţi-l să fie grijuliu cu cinicii şi să fie atent la linguşitori.
Învăţaţi-l să-şi „vândă” creierul celor care dau mai mult, dar niciodată să nu pună un preţ pe sufletul şi inima lui. Învăţaţi-l să-şi astupe urechile la bârfă şi să lupte când crede că aceasta este soluţia. Trataţi-l gentil, dar nu-l protejaţi, deoarece numai testul focului face oţelul bun.
Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi nerăbdător. Lăsaţi-l să aibă curajul de a fi brav. Învăţaţi-l să aibă întotdeauna încredere sublimă în el însuşi, deoarece apoi va avea încredere în umanitate. Aceasta este o cerinţă mare, dar vedeţi totuşi ce puteţi face. Este aşa un copil de treabă, fiul meu!”
Comentariile portalului
Pensionare la 45 de ani, cadre angajate din surse externe, foarte slab pregatite, examene psihologice de mantuiala si rezultatele apar saptamanal la televizor. Nu exista saptamana sa nu aflam de un (...)
Asa, ca punct de pornire intr-o astfel de dezbatere as fi prezentat “excelentele” aflate in conducere din institutiile aradene! Unde si cand au urmat studiile universitare, unde si sub indrumatea (...)
:)