Proiect de lege: multinaţionalele, impozit pe împrumuturile acordate filialelor din România





„Costurile excedentare ale îndatorării sunt deductibile doar până la 30% din câştigurile contribuabilului”, se arată într-un proiect de lege privind „stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale” iniţiat de un grup de 23 de deputaţi PNL, potrivit Mediafax.
Una dintre metodele de evitare a obligaţiilor fiscale practicate în prezent de către majoritatea multinaţionalelor constă în împrumutarea filialei şi apoi utilizarea câştigurilor acesteia pentru rambursarea împrumutului, cheltuiala respectivă fiind deductibilă fiscal (scutită de impozitare). Astfel că, în loc de profit, filiala locală rambursează, deductibil, împrumutul acordat de compania-mamă, erodându-şi marja de profit. Proiectul PNL vine să limiteze la 30% din câştiguri această cheltuială cu rambursarea de împrumuturi, restul urmând a se impozita cu 16% (ca impozit pe profit).
Iniţiativa legislativă prevede impozitarea firmelor în locul (ţara) în care a fost realizat profitul şi transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului European, măsură pentru care România are anul 2019 ca termen de implementare.
Practicile „lipsite de etică” ale unor multinaţionale care şi-au mutat profiturile în ţările cu un regim de impozitare favorabilă sunt pe cale să dispară, au avertizat, la momentul adoptării Directivei europene, experţii firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG. „Având în vedere strategia ANAF de a construi un parteneriat cu mediul de afaceri, cred că mai po¬tri-vită ar putea fi scoaterea în evi¬den¬ţă a contribuabililor corecţi prin ca¬talogarea acestora ca atare, «fair tax¬payer label», propunere care de alt¬fel este pe agenda Comisiei Euro¬pe¬ne“, a explicat Ramona Jurubiţă, par¬tener în cadrul KPMG Ro¬mânia, la un seminar organizat de ZF.
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!