Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, lucru românesc pe bani europeni! Dar și pe o grămadă de bani ai locatarilor (FOTO)





Știri Arad. Scriam în luna august despre calvarul de care au avut parte locatarii unui bloc de pe strada Imașului din Micălaca, bloc care era în plin proces de reabilitare termică și care a fost inundat de la acoperiș până la etajul 1.
Atunci, proprietarii apartamentelor din Blocul 7 din Micălaca, stăteau cu gălețile în mijlocul camerelor sau pe paturi, iar curentul electric era oprit pentru a nu sica vreun scurt circuit care să-i pună în pericol de electrocutare sau de un eventual incendiu pe aceștia.
Acum, aceeași firmă, AF Consulting, lucrează în cel mai pur stil românesc pe bani europeni, dar și pe o grămadă de bani ai locatarilor.
Am fost pe Calea 6 Vânători, acolo unde unul dintre locatari ne-a chemat să ne arate cum au lucrat angajații firmei AF Consulting, din București, mai ales la nivelul balconului. „Mi-au pus noul balcon de termopan, dar nu au avut destulă spumă poliuretanică să-l fixeze. Era într-o vineri și mi-au spus că dacă nu vin a doua zi, vor veni luni să finalizeze lucrarea. A trecut o lună și nu au mai ajuns. Dacă știam că va fi așa nici nu îi lăsam să-l pună. Uitați-vă cum stau și acum cu balconul”, spune acesta.
În afara blocului este dezastru. Grămezi de moloz adunate în urma lucrărilor care, deși pe panou scrie că trebuiau finalizate în 2015, sunt și acum, în luna martie 2016, departe de a fi finalizate.
În balconul locatarului la care am fost sunt date două găuri pentru fixarea schelei. „Sunt tare curios dacă la finalizarea lucrării îmi vor repara balconul”, spune acesta.
COSTURI ENORME PENTRU REABILITARE. FACEM UN CALCUL SIMPLU ȘI NE ȘOCĂM
Acest pasaj este un „copy-paste” de la articolul din luna august, de anul trecut, dar se potrivește perfect și la blocurile de pe Calea 6 Vânători. În Blocul 7 sunt 19 apartamente, dar se vorbește că doar 15 familii sunt beneficiare. În proiect scrie negru pe alb că valoarea totală a costurilor reabilitării la acest bloc este de 445.000 de lei, din care 103.000 de lei sunt plătiți de proprietarii de apartamente. „Am plătit 1.400 de euro pentru fiecare apartament. Asta înseamnă 20 la sută din valoarea lucrării, pentru că 30 la sută plătește Primăria Arad, iar 50 la sută e cu fonduri de la Uniunea Europeană”, spune o doamnă, proprietară a unui apartament.
Deci, la un calcul simplu: 1.400 x 5 = 7.000 de euro! Da, 7.000 de euro este media pe fiecare apartament a costului acestei reabilitări. Cu 7.000 de euro se pun termopane – de o calitate îndoielnică -, se pune amporă izolatoare și se repară acoperișul. Nu vi se pare enorm?
Cât pot costa termopanele? Maxim 1.000 de euro de apartament, dar știm cu toții că nu e atât. Apoi acea amporă să mai fie 1.000 la fiecare apartament și sunt 2.000. Mergem pe acoperiș, iar izolația, pe fiecare apartament, dacă costă și ea 1.000 de euro e 3.000 de euro în total. Mai punem și mâna de lucru și punem tot 1.000 de euro. Iată că sunt 4.000 de euro/apartament. Dar până la 7.000, unde dispar cei 3.000 de euro în condițiile în care firma bucureșteană AF Consulting a câștigat licitația pentru că, evident, a venit cu cea mai ieftină ofertă?
„Dacă facem un calcul simplu, cu 445.000 de lei aproape că ridicăm tot blocul din nou”, spune un locatar furios. „Să vină cei de la Primărie aici că îi agățăm în cui unul câte unul. Cât cred ei că își mai bat joc de noi?”, continuă el.
Normele de protecția muncii sunt respectate?
Un semn de întrebare putem pune și în ceea ce privește normele de protecția muncii la lucrările de reabilitare a blocurilor. „Păi uitați-vă că ei nu au nicio scară la schelă, nu au pus nici plasă, molozul este peste tot. Eu nu știu nici angajările cum le face această firmă”, continuă locatarul de pe Calea 6 Vânători.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)