joi, 15 mai, 2025

Special Arad Logo

    Update Președintele interimar al CJ continuă războiul cu șefii Companiei de Apă: „Adresa Ministerului este informativă”

    de Special Arad | 23 februarie 2016, 6:34 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    4

    Titlu principal (23.022016): Ministerul Fondurilor Europene desființează demersul președintelui CJ Arad, Adrian Țolea, de a schimba directorii de la Compania de Apă

    Comunicat Compania de Apă Arad: S.C. Compania de Apă Arad S.A. a primit din partea Ministerulului Fondurilor Europene prin Direcţia Generalã Programe Infrastructurã Mare o adresă prin care se atrage atenţia că punerea în aplicare a HCJ nr. 299/ 22.12.2015 ar duce la încălcarea prevederilor contractului de finanţare pentru POS MEDIU şi POIM prin nerespectarea obligaţiei de a nu aduce atingere condiţiilor instituţionale iniţiale ale Aplicaţiei de Finanţare. De asemenea se poate ajunge şi  la declararea ca neeligibil a întreg proiectului major aprobat la nivelul judeţului Arad, cu rezilierea contractului de finanţare şi recuperarea integrală a fondurilor nerambursabile acordate.

    Ministerul Fondurilor Europene, prin Direcţia Generalã Programe Infrastructurã Mare a răspuns demersului Consiliului Judeţean Arad, care prin Hotărârea de Consiliu Judeţean  nr. 299/ 22.12.2015 aproba mandatarea reprezentanţilor Judeţului Arad să solicite Consiliului de Administraţie al S.C. Compania de Apă Arad S.A. convocarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru :

    -schimbarea sistemului de administrare al   S.C. Compania de Apă Arad S.A. din sistem unitar în sistem dualist

    – modificarea Actului Constitutiv al S.C. Compania de Apă Arad S.A.

    – revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al S.C. Compania de Apă Arad S.A.

    – alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere.

    În răspunsul Ministerul Fondurilor Europene se arată că:

    Existenţa unui cadru instituţional adecvat a fost o condiţie de aprobare a POS Mediu 2007-2013.

    Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI ) este cea care exercită pentru şi în numele autorităţilor locale membre, atribuţiile şi responsabilităţile legate de serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi dreptul de control asupra Operatorului Regional, în acest caz,  S.C. Compania de Apă Arad S.A., în baza contractului de delegare. ADI este principalul Interlocutor al Operatorilor Regionali dar şi interfaţa de discuţii, cu rol de coordonare între autoriţăţile locale şi aceştia.

    Atât modelele de documente elaborate de AM POS Mediu pentru a veni în spijinul beneficiarului, cât şi Lg 51/2006 cu privire la serviciile comunitare de utilităţi publice recunosc sistemul unitar ca sistem de administrare a Operatorului Regional.

    Consiliul Judeţean, în calitate de acţionar al Operatorului Regional, prin emiterea HCJ  nr. 299/ 22.12.2015 nu poate sa se substituie direct unei prerogative a ADI.

    La baza finanţării proiectului major în infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Arad, în valoare de aprox. 140 milioane Euro, au stat la bază deciziile tuturor autorităţilor locale, inclusiv a Consiliului Judeţean.


     

    UPDATE

    Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, a ţinut să aducă precizări legate de adresa sosită de la Direcţia Generală Programe Infrastructură Mare a Ministerului Fondurilor Europene.

    „Din start doresc să precizez că această adresă este una informativă, fără precizări clare, care nu produce nici un fel de efecte juridice. În plus, adresa a fost semnată de un singur om, de un director din cadrul acestei Direcţii, fără a avea semnătura ministrului sau măcar a unui secretar de stat. De asemenea, această adresă a avut ca destinatari SC Compania de Apă Arad SA, respectiv ADI Apă Canalizare Judeţul Arad, în timp ce Prefecturii şi Consiliului Judeţean i-a fost dat doar «spre ştiinţă». De aceea, aşa cum am spus, pentru noi adresa respectivă este doar cu titlu informativ”, a declarat Adrian Ţolea.

    Adrian Ţolea a spus că următorul demers al Consiliului Judeţean va fi de a solicita o întrevedere ministrului Ministerului Fondurilor Europene. „Dorim o întâlnire cu doamna ministru a Ministerului Fondurilor Europene, pentru o poziţie clară, nu o simplă adresă cu caracter informativ”, a mai declarat Adrian Ţolea.

    În continuare, Adrian Ţolea a atacat punctual argumentele adresei venite de la Minister. „Activităţile ADI Apă Canalizare Judeţul Arad nu vor fi afectate prin schimbarea sistemului de administrare, din cel  unitar într-unul dual. De asemenea, această schimbare nu afectează nici partea de finanţare. În adresă se face referire la două acte normative, două legi – L 51/2006 şi L241/2006 – prin care Consiliul de Administraţie este perceput ca un sistem unitar. Dar în adresă se omit, intenţionat sau nu, prevederile Legii 441/2006, apărută în 27 noiembrie, ulterior legilor invocate în adresă, unde se defineşte sistemul dualist şi unde se spune clar: Consiliul de supraveghere, parte a sistemului dualist, este echivalent cu Consiliul de Administraţie, doar ca având atribuţii în plus, verificare şi control. Mă întreb, cui îi e frică de verificare şi control la Compania de Apă? În plus, această adresă informativă se termină fără o concluzie clară: «poate conduce la declararea neeligibilă a întreg proiectului…». Acest poate arată superficialitatea adresei pe care se bazează Prefectura şi Compania de Apă”, a explicat Adrian Ţolea argumentele sale.

    „Cât priveşte declaraţia publică a domnului prefect, acesta se ascunde după adresa venită de la Ministerul Fondurilor Europene. Când a atacat în contencios Hotărârea Consiliului Judeţean din 22 decembrie, domnul prefect a avut alte argumente juridice, respectiv aşa-zisa ilegalitate de acordare a unui mandat special consilierilor judeţeni din AGA de la Compania de Apă. Acum vine cu alte argumente. Ca prefect trebuie să facă lobby pentru arădeni, nu pentru un grup de interese, interpartinic, din care face parte şi dumnealui. Demersul nostru, de trecere la un sistem dualist, are ca scop tocmai de a acţiona împotriva acestui grup, pentru binele arădenilor, pentru apă mai ieftină şi pentru servicii mai bune”, a concluzionat Adrian Ţolea, care a reafirmat că va continua demersurile pentru schimbarea sistemului de administrare la SC Compania de Apă Canal SA, convins că a respectat legea şi că, mai ales, această schimbare este în folosul arădenilor.

     

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sa lase vrăjeala. Pot fi si trebuie schimbați. Adică ce vor sa ne spună? Ca daca fura si ticsesc organigrama cu tot felul de incompetenți, nu pot fi schimbați? Cum adică? Pai hai sa vedem cum stau cu masterplanul, care era termenul de finalizare al lucrărilor. ESTE DEPĂȘIT CU MULT! Sunt praf la capitolul asta. Asta reprezintă un real pericol pt anularea finanțării, nu schimbarea acestor incompetenți! Numai in România Piți emite o astfel de aberație, pur subiectiva, fără gram de logica. Deci daca fac niște manageri potlogării de se vad din avion, nu pot fi schimbați ca asa cred deștepți de prin minister, apreciind un real pericol pt derularea contractului (speculație clară). Nu Zau?! Vai si amar… Romgaz, Nuclear Electrica, RADET, Companiile de Apa…, toate sunt căpușate de imbecili cu interese directe in a ciordi profitul acestor companii DE STAT! ATENȚIE!

      +19 voturi
      +1
      -1
    2. daca am ajuns aici , cu asfel de specimene trb vorbit altfel intr o limba pe care sa o priceapa. hotia a patruns pana in maduva osului politic si administrativ.nici daca faceti dna in fiecare comuna nu se mai intampla mare lucru.din pacate solutia e una singura dar nimeni nu are curajul sa o pronunte

      +13 voturi
      +1
      -1
    3. Asa-zisul comunicat al CAA si al Prefecturii este o mare cacialma! Vreti sa va spun cum a circulat spaga spre Bucuresti, cine a fost carausul, cine a „deschis” usile, etc?!? Problema este alta: termenul de finalizare a fost prelungit pana la 30.06.2016, in conditiile in care lucrarile trebuiau finalizate pana la 31.12.2015 si tot ce se executa dupa aceasta data se face din fonduri proprii. Dar catastrofa este alta: nici acest termen nu va fi respectat in conditiile in care in toti acesti ani lucrarile s-au realizat doar in proportie de 65% !!!! Urmeaza rezilierea contractului de finantare cu UE si rambursarea tuturor banilor europeni primiti (probabil o suma undeva intre 80 si 90 milioane de EURO) !!!! Si toata nenorocirea nu se sparge in capul imbuibatilor de la CAA si CJ ARAD, care trebuie sa dea banii inapoi ceea ce inseamna un singur lucru: FALIMENTUL JUDETULUI ARAD!!!! Oricum nici una dintre partile implicate in schimbarea lui Banatean & Co nu doreau decat „sa vina ai nostrii in locul celorlalti!!!! O sa vedem pe unde scoateti camasa stimabililor si cum o sa va linseze lumea, daca nu va ascund „omuletii in negru” intr-un „loc racoros”. SA VA FIE RUSINE, TUTUROR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.