Dosarul „Armaghedon Plagiate” (I): Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile – acuzată de PLAGIAT de către proprii săi colegi!





Special Arad a primit, pe adresa publică de e-mail, următorul document semnat „Liga pentru Egalitate de Șanse în Învățământul Superior Românesc” – un organism academic în spatele căruia habar n-avem (oficial) cine stă, cu nume și prenume, dar a cărui activitate o urmărim… prin metode specifice – ca să cităm din „clasicii comunicării”.
Ne-am hotărât să facem acest e-mail public din rațiuni exclusiv jurnalistice – din mai multe motive pe care ținem neapărat să le împărtășim în fața cititorilor onești – și anume: să nu ne-o ia alții, din presa centrală, înainte (e rușinos din punct de vedre profesional, nu-i așa?, să scrie despre problemele orașului tău un ziarist din alt oraș); cunoaștem suficient din evoluția socială, personală și academică a doamnei Ramona Lile încât să apreciem că oamenii ăștia care au scris textul de mai jos nu bat câmpii; suntem sătui de „ascunderea rufelor murdare” din cancelariile celor două universități arădene (ați înțeles, de aici, că nu ne vom limita la UAV, nu?) aflate într-o veritabilă concurență doar în ceea ce privește… „manevrele” cadrelor sale; ne-am săturat și de tabuurile (auto)impuse de jurnaliștii arădeni care… da… majoritatea făcându-și studiile și fiind posesori de diplome de UAV și Vasile Goldiș, ori fiind angajați, cu forme legale și tot tacâmul, la una dintre cele două universități… normal că nu riscă să scrie din rațiuni, la urma urmei, firesc-umane; și-apoi – nu noi o acuzăm de plagiat pe profesoara care conduce cancelaria UAV, ci colegii săi din forurile academice superioare.
Doamna rector nu are de ce să se teamă de efectul… deschiderii spre spațiul public al acestei scrisori: dreptul său la replică – dacă va avea bunăvoința, curajul, îndemânarea și fair-play-ul să ni-l trimită – va apărea pe Special Arad totalmente necenzurat, ca update la acest articol, în aceeași măsură promovat și cu comentariile noastre pe care promitem să le formulăm cinstit și cât putem noi de frumos estetic. (L.V.)
Iată textul – integral, în formularea autorului / autorilor
Armaghedon Plagiate (I.)
Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, Ramona Lile
Liga pentru Egalitate de Șanse în Învățământul Superior Românesc ia atitudine față de un caz flagrant de încălcare a legilor țării într-o universitate de stat românească, finanțată din fonduri publice, unde impostura și furtul intelectual au ajuns la cel mai înalt nivel. În trecut ne-a preocupat situația Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Întrucât unele dintre aspectele pe care le-am sesizat s-au rezolvat în timp, revenim cu un subiect actual, care umilește întregul peisaj academic onest din România.
Universitatea „Aurel Vlaicu” a dispărut din atenția publică în ultimele luni. Rectorul Ramona Lile este prea ocupat să își aranjeze propria situație și să își asigure continuitatea în biroul nr. 1. Nu mai are timp și pentru promovarea universității. Bine, nici nu au prea fost multe de promovat în ultimele luni, în afara subțierii substanțiale a conturilor bancare ale instituției! Asta pentru că prima grijă a doamnei rector, în anul electoral, a fost să crească de 40 de ori (ați citit bine, de patruzeci de ori!) plata cu ora, deși universitatea are mai puțini studenți și mai puține încasări de la an la an. Prin această mutare, prof. univ. dr. Ramona Lile încearcă să își fidelizeze corpul didactic și să evite surprizele la alegerea rectorului.
Dar surprizele, tocmai pentru că sunt surprize, ar putea totuși apărea. Avem informații că profesorii universitari care nu se lasă cumpărați la plata cu ora au început să organizeze o mișcare de rezistență în cadrul universității. Împotriva cui? A imposturii pe care au identificat-o chiar în biroul doamnei rector prof. univ. dr. Ramona Lile.
Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” este în continuare acuzat de plagiat. Deși a fost verificată pe acest subiect și a ieșit basma curată, plagiatul este atât de flagrant încât colegii săi nu se pot resemna cu rezultatul și fac demersuri pentru rejudecarea cauzei. Deși în urma verificărilor CNECSDTI reiese că „doar” 13,8% din cartea Ramonei Lile, „Management strategic” (268 pagini), editată la editura arădeană Gutenberg Univers în anul 2011, este plagiată, în realitate colegii din universitate susțin că procentul depășește 85%.
În anul 2012, prin raportul final 954, Consiliul Național de Etică constată furtul intelectual și impune, pe lângă sancționarea plagiatoarei, „retragerea lucrării „Management strategic” apărută în anul 2011 la Editura „Gutenberg Univers Arad” şi având drept unic autor pe d-na prof. univ. Ramona Lile….”.
Cartea – care a copiat grosolan la nivel de note de subsol și integral capitolele 1, 2, 4, 6, 7, 8, tratatul „Management strategic” apărut în 2004 la Editura Economică București, semnată de prof. univ. dr. Ion Popa – este retrasă, ce-i drept, dar surpriză! La aceeași editură, în același an, apare o carte similară, a aceluiași autor Ramona Lile, cu aproximativ același număr de pagini (250), intitulată „Management general”. Consiliul Național de Etică avea să constate că viitorul rector al Universității „Aurel Vlaicu” a copiat până și titlul cărții și al subcapitolelor de pe… regielive.ro, un site pentru elevii și studenții incapabili să scrie singuri un referat. Dar nu a furat dintr-o singură sursă! Restul conținutului l-a copiat de pe scribd.com, cursurim.blogspot.com, elfa-mg.blogspot.com, studentie.ro, facultate.regielive.ro. În total, 66% din paginile cărții sunt copiate și plagiate! Cu această activitate științifică, Ramona Lile este în capul unei universități de stat și are același cuvânt de spus în Consiliul Național al Rectorilor ca oricare alt rector care și-a dobândit reputația prin muncă și rigoare academică, nu prin furtișaguri!
Există indicii temeinice că aceste două volume nu sunt singurele furturi intelectuale. Potrivit listei de lucrări reprezentative pentru Ramona Lile, a scris 15 cărți în zece ani, cu o frecvență de o carte la șase luni. Unora dintre ele li s-a pierdut convenabil urma, nu există nici în biblioteci, nici la universitate, nici la tipografia unde au fost realizate. Solicităm public rectorului Universității „Aurel Vlaicu” ca până la sfârșitul lunii ianuarie să prezinte toate cărțile pe care le semnează și să le depună în Biblioteca universității spre a putea fi consultate și pentru eliminarea oricărei suspiciuni! Mai ales că a solicitat Universității Tehnice din Cluj abilitarea în calitatea de conducător de doctorat iar această calitate este incompatibilă cu cea de plagiator.
Chiar dacă deocamdată nu este notată în Guiness Book, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile, deține un record mondial inedit, și nu putem să nu dăm Cezarului ce e al Cezarului. Pe lângă funcțiile administrative, managementul de proiect și poziția de rector, a reușit să umilească și cei mai reputați cercetători din lume, publicând în decurs de zece ani un număr de 89 de cărți, studii, articole de specialitate, manuale, cursuri universitare, articole în reviste cotate ISI Thomson Reuters şi în volume indexate ISI Proceedings și să scrie capitole în alte trei cărți. 12 articole ISI le-a publicat doar în anul 2015, în domenii ca evaluarea investițiilor bursiere, studierea pieței în domeniul alimentației publice, analizarea factorilor care determină irigațiile cu apă în Kurdistan, managementul riscului extrem, chimie, managementul resurselor umane în agroturism, planificarea afacerilor în ferma agroturistică, analiza calității serviciilor turistice în România, studii avansate în inginerie aerospațială, cibernetică, protecția medilui (reconstrucție post-dezastru a haldelor de steril). Cu un alt prilej vom reveni asupra articolelor în reviste şi volumele unor manifestări ştiinţifice indexate în alte baze de date international.
Această prodigioasă activitate ne arată că prof. univ. dr. Ramona Lile este un savant de renume mondial, atât în privința diversității domeniilor pe care le stăpânește cât și a puterii de muncă? Nicidecum. Ne arată însă nivelul imposturii nerușinate! Nici măcar Elena Ceaușescu, academician doctor inginer „codoi” nu și-a permis o astfel de fraudă și s-a limitat la polimeri. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, la prima strigare cu competențe de cercetător în agricultură, economie, cibernetică, chimie, resurse umane, inginerie aerospațială, turism și irigațiile din Kurdistan, merge până la capăt cu sfidarea!
Cerem o testare grilă a prof.univ.dr. Ramona Lile, din articolele publicate în reviste cotate ISI Thomson Reuters şi în volume indexate ISI Proceedings, realizată de o comisie neutră din partea Consiliului Național de Etică. O universitate de stat nu își permite să aibă în fruntea sa o persoană bănuită de furt intelectual și șarlatanie academică. În caz contrar solicităm reunirea de urgență a Academiei Române și alegerea Ramonei Lile într-o funcție de conducere, pentru că rezultatele cu care se împănează îl umilesc chiar și pe Albert Einstein.
Avem încredere în ministrul Educației, prof. univ. dr. Adrian Curaj, că va analiza obiectiv situația rectorului universității „Aurel Vlaicu” și va decide dacă onorează sistemul de învățământ superior din România. Facem un apel la Consiliul Național al Rectorilor pentru a sesiza impostura de la Arad și pentru a acționa în consecință pentru repararea reputației unei universități tinere.
București, 15.01.2016
Liga pentru Egalitate de Șanse în Învățământul Superior Românesc
Foto: glsa.ro
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)