Pentru că locul I „a dispărut”… un arădean a câștigat „aproximativ” cel mai mare premiu la Concursul Internațional de Canto „Alexandru Fărcaș”





Duminică, 13 septembrie, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a avut loc „grandioasa” decernare a premiilor Concursului Internațional de Canto „Alexandru Fărcaș”, organizat de Filarmonica de Stat Arad. Juriul a avut în componență personalități de talie internațională, iar repertoriul muzical, în interpretarea corului simfonic arădean și dirijat de Roberto Salvalaio a acoperit arii celebre de la Puccini la Verdi, dar și două compoziții „exotice”, din afara repertoriului clasic, aduse pe scenă de către Hasmik Papian din Austria și Erdenetuya Balgansuren din Mongolia, membri ai juriului. Până aici, totul extrem de frumos. Dar…
În mod curios, la cea de-a doua ediție a concursului internațional organizat la Arad nu s-a acordat premiul I… decât locurile II și III, respectiv câteva premii speciale. Nu s-a oferit nicio explicație, pur și simplu… „locul I egal zero”.
Locul II (și totodată cel mai înalt premiu) i-a revenit arădeanului Gelu Dobrea, iar
Locul III a fost împărțit de Mărioara Pop Rousselet (Sălaj) și Remus Alăzăroae (Timișoara).
„Împărțeala” abia de aici devine interesantă:
Premiile au constat în sume de bani (în total 4500 de euro) oferite de Filarmonica de Stat Arad cu sprijinul Primăriei, mai exact câte 1000 de euro pentru locul III, 1500 pentru locul II…
Inițial s-a anunțat și o sumă de 2000 de euro pentru ocupantul locului întâi… dar cum câștigător nu avem, în schimb avem o întrebare: unde ajunge suma respectivă?
Chiar dacă, presupunem, jumătate din acei bani (1000 de euro) s-a dus la cel de-al doilea câștigător al locului III, tot mai rămân 1000…
Poate ne lămurește directorul dr. Alin Văcean.
Premiile speciale, acordate de către Filarmonica de Stat Arad, constând în oportunitatea de a cânta în fața publicului la Gala Laureaților (un public, de altfel, într-un număr dureros de redus), au fost câștigate de: Mărioara Pop Rousselet (Sălaj), Remus Alăzăroae (Timișoara), Diana Andreea Blidariu (București) și Paula Iancic (Arad).
Juriul a fost format din cinci mari personalități ale muzicii clasice internaționale, și anume Hasmik Papian (Austria), Erdenetuya Balgansuren (Mongolia), Stanislav Ushev din Bulgaria, prof. univ. dr. Constantin Rîpă (România) și prof. univ. dr. Mircea Radu Sâmpetrean (România).
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.