marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Grecia a spus NU austerității. 61% dintre greci au respins acordul propus de Europa. Ce urmează?

    de Special Arad | 6 iulie 2015, 2:59 AM | Internaţional

    0

    Grecii au spus NU austerităţii. Peste 61% dintre greci nu sunt de acord cu propunerile creditorilor internaţionali, potrivit rezultatelor oficiale parțiale numararea a 90% dintre voturi, informează Realitatea TV, citând CNN.

    Este o victorie pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, însă situația se complică pentru Grecia, nu devine mai simplă. La scurt timp după vot au apărut reacții dure din partea unor oficiali europeni, în special din Germania.

    Angela Merkel și Francoise Hollande cer convocarea unui summit al zonei euro pentru marți. Eurogrupul nu se grăbește să reia discuțiile pe tema Greciei, deși premierul grec dă asigurări că luni se reașează la masa negocierilor.

    Premierul Alexis Tsipras s-a adresat duminică seara poporului grec, după rezultatul categoric NU de la referendum. Tsipras a insistat asupra ideii că votul de azi nu înseamnă un mandat pentru ieșirea din zona euro

    Poporul grec nu a răspuns la o întrebare cu privire la Europa, trebuie să eliminăm această temă cu totul, a precizat Tsipras. Negocierile dintre Atena și creditorii săi vor începe mâine, a dat asigurări Tsipras.

    Șeful cabinetului de la Atena i-a asigurat pe greci că Executivul este pregătit să revină la masa negocierilor pe un plan de reformă și că își propune să readucă sistemul bancar la normal cât mai repede.

    Grecia va insista pe restructurarea datoriilor, în negocierile cu creditorii, a spus Alexis Tsipras.

    „Poporul grec a făcut o alegere curajoasă. Am fost întrebați azi „ce fel de Europă ne dorim?” Am răspuns că ne dorim este o Europă a solidarității. Azi sărbătorim o victorie a democraței, mâine ne întoarcem la o muncă dificilă”, a mai spus Tsipras.

    Liderul Opoziției din Grecia, Antonis Samaras, fostul prim-ministru al țării și-a anunțat demisia duminică seara de la vârful partidului Noua Democrație, în urma răspunsului categoric al grecilor împotriva acordului propus de Europa și în favoarea recomandărilor Syryza.

    Peste 61% dintre greci au votat NU la referendum, potrivit rezultatelor oficiale parțiale după ce 65% dintre voturi au fost numărate, informează CNN.com.

    Tinerii greci au votat masiv împotriva unor noi măsuri de austeritate, potrivit exit-pollurilor prezentate de presa greacă. 67% dintre ei au votat NU, în timp ce persoanele în vârstă au mers mai degrabă pe varianta DA.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.