De Ziua Justiției, Tribunalul Arad își prezintă bilanțul pe 2015





Aniversarea Zilei Justiţiei a fost înscrisă în calendarul sărbătorilor oficiale prin Hotărârea Guvernului României nr.364 din 27 iunie 1994, care a stabilit că manifestarea se va organiza anual, în prima duminică a lunii iulie.
Ziua Justiţiei constituie un prilej de a aduce profesiilor juridice recunoaşterea rolului lor esenţial în orice stat de drept şi, în acelaşi timp, un moment prielnic pentru a sublinia importanţa puterii judecătoreşti cât şi a partenerilor instanţelor de judecată care împreună concură şi îşi converg acţiunile pentru recunoaşterea şi satisfacerea drepturilor subiective precum şi pentru realizarea şi menţinerea păcii sociale şi a ordinii de drept.
La acest moment aniversar, conducerea Tribunalului Arad adresează un mesaj de mulţumire atât magistraţilor arădeni şi personalului auxiliar implicat în realizarea actului de justiţie, cât şi tuturor instituţiilor publice, profesiilor liberale şi celorlalţi participanţi care, prin activitatea lor conjugată, sprijină în mod direct sau indirect înfăptuirea justiţiei în comunitatea noastră.
În acelaşi timp, constituindu-se în mesager al corpului de magistraţi judecători din cadrul instanţelor Judeţului Arad, precum şi al personalului instanţelor arădene, conducerea Tribunalului Arad transmite un mesaj de profundă consideraţie şi respect faţă de toţi cetăţenii, ca beneficiari ai actului de justiţie înfăptuit de instanţe.
Pedeapsa cea mai grea aplicată de Tribunalul Arad în anul 2015 este – 25 ani închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Sentinţa tribunalului nu este definitivă.
În cursul anului 2015, Tribunalul Arad emis un număr de 27 mandate de arestare preventivă, un număr de 52 de autorizaţii de percheziţie şi un număr de 32de mandate de supraveghere tehnică.
De asemenea, în anul 2015, Tribunalul Arad a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 2 inculpaţi, măsură care, în urma declarării neconstituţionalităţii art.222 Cod pr.penală (privind arestul la domiciliu) prin Decizia CCR 361/2015 şi prin efectele dispoziţiilor legale cuprinse în art.31 alin.2 din Legea 47/1992 privind organizarea Curţii Constituţionale şi art.147 alin.1 din Constituţia României (“dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.”) a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, în anul 2015 se constată o scădere a volumului de activitate al Tribunalul Arad – cu 52%.
În ansamblu, se observă o scădere a volumului de activitate la toate secţiile Tribunalului Arad, respectiv: la Secţia Civilă I +II – cu 22,73%, (în materie de litigii de muncă – cu 53,42%, în materie de insolvenţă – cu 45,55%), la Secţia Contencios administrativ şi fiscal – cu 107,24%, iar la Secţia Penală – cu 68,60%.
Prin Hotărârea nr. 1305 din 9 decembrie 2014 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aprobat Raportul Grupului de lucru privind eficienţa activităţii instanţelor, care cuprinde, printre altele, cinci indicatori de eficienţă a activităţii instanţelor, respectiv: rata de soluţionare a dosarelor, stocul de dosare mai vechi de un an/1 an şi 6 luni, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare şi hotărâri redactate peste termenul legal, pentru fiecare dintre aceştia fiind stabilite anumite plaje de eficienţă.
Conform celor 5 indicatori, Tribunalul Arad relevă o activitate eficientă, ocupând locul 6 în clasamentul celor 49 de tribunale (inclusiv tribunale specializate).
Resursele materiale aflate la dispoziţia instanţei în anul 2015
În primele 5 luni ale anului 2015, la nivelul Tribunalului Arad ca ordonator terţiar de credite s-au alocat următoarele credite bugetare:
– Titlul I – cheltuieli de personal 13.625.428 – pentru întregul personal de la tribunal şi cele 5 judecătorii arondate acestuia, inclusiv drepturi salariale restante plătite conform OG 71/2010
– Titlul II – cheltuieli materiale 526.356 lei
– Alte servicii publice generale (onorarii avocaţi) – 229.503 lei
În primele 5 luni ale anului 2014, la nivelul Tribunalului Arad ca ordonator terţiar de credite s-au alocat următoarele credite bugetare:
– Titlul I – cheltuieli de personal 11.071.697 – pentru întregul personal de la tribunal şi cele 5 judecătorii arondate acestuia, inclusiv drepturi salariale restante plătite conform OG 71/2010
– Titlul II – cheltuieli materiale 572.862 lei
– Alte servicii publice generale (onorarii avocaţi) – 384.650 lei
Pentru reducerea costurilor privind emiterea comunicărilor cu justiţiabilii, înţelegând aici atât persoane juridice cât şi persoane fizice, conducerea tribunalului prin biroul de informatică a dezvoltat un program informatizat, program prin care se permite emiterea oricărui act procedural în format electronic.
Astfel, începând cu data de 01.09.2014, până la această dată, instanţele din judeţul Arad au emis un număr de 6.441 de comunicări, în format electronic, dintre care 3.516 către DGRFP – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad.
Până la această dată, au existat 1.112.161 de accesări a aplicaţiei „Info Dosar”, operaţională pe pagina www.tribunalularad.ro, implementată de Tribunalul Arad în anul 2014.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)