40 de mailuri purificatoare între o floarea-soarelui, un zmeu și Dumnezeu… Sau Chris Simon la Cărturești Arad





O floarea-soarelui, un zmeu albastru și mailuri către [email protected]. Cam asta ar fi prezentarea über-scurtă a ultimului roman al scriitoarei Chris Simon, lansat la Arad, ieri seară, în incinta librăriei Cărturești.
Însă, asistând la schimbul de dialog dintre simpatica și degajata autoare și publicul prezent, îți dai ușor seama că, de fapt, cartea are un conținut mult mai profund, depășind aparența de simplu roman fantezist. Floarea-soarelui și zmeul țin loc de personaje umane, din nevoia autoarei de a depăși realismul și de a evada în fantastic. Dar cartea „40 de zile” nu este doar ficțiune, ci este inspirată dintr-o experiență reală, trăită de autoare în urma unui canon oferit de duhovnicul ei, experiență pe care a metamorfozat-o până la gradul de basm și se vrea un joc spiritual al regăsirii de sine, un soi de purificare, desfășurată pe durata a 40 de zile.
Inspirată fiind de titlul cărții, Chris Simon a pornit la drum, pentru a-și lansa cartea în 40 de orașe, timp de (evident) 40 de zile. Aradul este cel de-al 9-lea, iar întrebată fiind cum face față unui program atât de riguros, Chris a răspuns cu un ton glumeț: „Deocamdată e ok. Încă nu am clacat…”.
„40 de zile” nu este primul roman pe care îl scrie Chris Simon. Debutul ei s-a petrecut pe când avea 16 ani, atunci fiind încurajată să facă pasul cel mare de către critici literari de renume, dintre care chiar maestrul George Pruteanu. De atunci a continuat să scrie, dar și-a împletit această activitate cu una strâns legată de lumea literaturii: arta dramatică, Chris fiind regizor de teatru la București. Arădenii îi pot recunoaște munca în mai multe piese jucate pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, dintre care cea mai recentă, „Studii despre iubire”, fiind reprezentată în urmă cu câteva luni.
Chiar dacă „40 de zile” este o carte care exploatează rădăcinile religioase din adâncurile ființei autoarei, asta nu înseamnă că se limitează doar la atât. După cum este notat și în prezentarea cărții, ea este „un joc al introspecției (…) recomandat persoanelor aflate în derută existențială, cu alergie la minciună și cu tulburări de maturitate. Jocul începe cu o singură pistă: sufletul tău. În fiecare zi cobori în tine, în adânc. N-ai cum ă te-ntorci, n-ai cum să te-oprești, ci dor să mergi îninte. Umtila zi este răcrucea, momentul deciziei: «încotro?». Cele 40 de zile de reflecție și sinceritate îți dau răspunsul și la final nu mai ai nicio șansă de ezitare… simți exact pe unde s-o iei”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)