vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Zumba, baloane cu heliu și Palatul Primăriei Arad iluminat în albastru de Ziua internațională de conștientizare a autismului (Foto)

    de Special Arad | 3 aprilie 2016, 11:44 AM | Știri Arad | Topic special

    2

    Precum în marile orașe din țară și din străinătate, Ziua internațională de conștientizare a autismului a fost marcată și la Arad, pe platoul din fața Primăriei. Manifestările au început în orașul nostru încă de vineri, cu un seminar şi cu iluminarea în albastru a clădirii Palatului Administrativ, iar evenimentele vor continua până pe 5 aprilie.

    Sâmbătă, 2 aprilie, de Ziua internațională de conștientizare a autismului, de la ora 19, un număr mare de copii și tineri arădeni au participat la demonstrația de zumba cu Zumba Kids by Ely și au lansat în aer baloane albastre cu heliu. De la ora 20, Palatul Primăriei a fost iluminat în albastru pentru a doua seară, în cadrul campaniei internaționale „Light It Up Blue”.

    Luni va avea loc Ziua Porţilor Deschise la Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi familiile acestora, iar marţi, copiii beneficiari ai centrului vor participa la piesa „Greuceanu”, la Teatrul de Marionete Arad.

    Mai mult, pe tot parcursul lunii, vor avea loc workshop-uri privind integrarea copiilor cu autism în societate, întâlniri în grădiniţe, şcoli generale şi la Universitatea „Aurel Vlaicu Arad”.

    ziua internationale de constentizare a autismului la arad (18)

     

    În România, au fost iluminate în albastru și Palatele Cotroceni şi Victoria din Capitală, respectiv clădirea Casino – Centru de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

    În țara noastră, aproximativ 30.000 de persoane suferă de autism, una dintre cele mai severe tulburări neuropsihologice, în fiecare an înregistrându-se peste o mie de noi cazuri.

    Ziua internațională de conștientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

    Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanții Statului Qatar și sprijinită de către toate statele membre.

    Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internațională de conștientizare a autismului se intitulează „Autism și Agenda 2030: Includere și neurodiversitate”.

    Autismul

    Persoanele cu autism au o viață mai scurtă decât media populației generale, decesul survenind de multe ori în urma unor crize de epilepsie sau prin suicid, a avertizat organizația de caritate ‘Autistica’ din Marea Britanie, citată de bbc.com.

    Oamenii de știință încă nu pot explica exact legătura dintre autism și epilepsie, acesta fiind în parte motivul pentru care organizațiile de caritate doresc creșterea sumelor destinate cercetărilor în acest domeniu în următorii cinci ani, precizează bbc.com.

    Un studiu suedez a sugerat că persoanele cu autism, care nu au un handicap intelectual, mor în medie cu 12 ani mai devreme decât restul populației, respectiv la vârsta de 58 de ani. După atacurile cardiace cauzate de crizele de epilepsie, sinuciderea este următoarea cauză frecventă de deces la persoanele cu autism.

    Cercetările anterioare au sugerat că femeile cu autism sunt mai expuse riscului de suicid decât bărbații și numai jumătate dintre persoanele cu autism care iau în considerare sinuciderea au fost catalogate ca ‘deprimate’ — deși acest ultim aspect poate fi influențat de problemele de comunicare cu pacientul în stabilirea diagnosticului, mai notează bbc.com.

    Cercetarea suedeză, care a fost publicată online în noiembrie 2015, a fost efectuată de dr. Tatja Hirvikoski, care a catalogat concluziile studiului drept „șocante și deprimante” și a atras atenția că este „nevoie urgentă de sporirea cunoașterii” în acest domeniu.

    Aproximativ un sfert dintre persoanele cu autism vorbesc foarte puțin sau deloc, iar din punct de vedere statistic numai 15 la sută dintre acestea se preocupă să își găsească locuri de muncă cu normă întreagă.

    De asemenea, aproape trei sferturi dintre persoanele cu autism au asociată încă cel puțin o afecțiune de sănătate mentală, în timp ce 40 la sută au un număr de două astfel de afecțiuni, a mai menționat organizația de caritate, potrivit romaniatv.net.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.