vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vladimir Putin: „Nu mai este amuzant deja. Dacă cineva dorește o confruntare… nu este alegerea noastră, dar… vor fi probleme!”

    de Special Arad | 25 octombrie 2016, 2:52 PM | Internaţional | Video

    0

    La sfârșitul săptămânii trecute, temutul președinte al Rusiei a susținut o conferință de presă, răspunzând întrebărilor care vizau, în mare parte, controversatele dezbateri electorale din Statele Unite ale Americii și atacurile retorice ale lui Hillary Clinton vizavi de politica Rusiei în Siria.

    Vladimir Putin și-a ascuns cu greu zâmbetul chiar la prima întrebare, trădând ușurința cu care tratează declarațiile vicepreședintelui SUA. În cadrul aceluiași interviu, Putin a dat de înțeles că Rusia nu dorește conflicte deschise între superputeri, dar este pregătit de confruntări dacă se va forța aceeași notă deja expirată, unde Rusia este veșnicul inamic al Statelor Unite ale Americii. Această remarcă a fost interpretată și scoasă din context în mass-media americană ca o amenințare la adresa siguranței naționale.

    Vă invităm să urmăriți video-ul de mai sus sau să citiți interviul tradus integral, mai jos:

    Reporter: Ieri, vicepreședintele S.U.A., Joseph Biden, a promis să „răspundă acțiunilor voastre” și a amenințat Rusia cu atacuri cibernetice.

    Vladimir Putin: Știm cum să ne trimitem la dracu’ reciproc, nu-i așa?

    Reporter: Păi, aceasta a luat formula unei amenințări foarte serioase dând faptul că este la un nivel atât de înalt… Am impresia că amenințarea v-a fost adresată în mod personal. Credeți că vor exista atacuri ale hackerilor împotriva Rusiei? Vă mulțumesc.

    Vladimir Putin: Ne putem aștepta la absolut orice de la prietenii noștri americani! Dar a spus ceva nou? Nu știm deja că Serviciile Secrete americane interceptează propriile lor convorbiri? Este un lucru bine știut, nu este un secret, există o grămadă de dovezi. Sunt cheltuite miliarde de dolari pentru aceasta: NSA, CIA nunumai că există dovezi asupra acestui fapt dar chiar și ele recunosc acest lucru. Și nu îi spionează doar pe inamicii lor, sau ceea ce ei percep ca fiind dușmani, dar și pe cei mai apropiați aliați. Câte scandaluri nu au fost, când s-au descoperit supravegheri făcute asupra șefilor de stat aliați? Așa că, ce este nou? Nimic. Poate, singurul lucru nou este că s-a extins la un nivel foarte înalt, nu numai că S.U.A și-a recunoscut implicarea, mai mult a și folosit-o ca mijloc de intimidare. Aceasta, normal, nu este în concordanță cu standardele comunicării internaționale. Trebuie că sunt puțin agitați.

    Întrebarea este de ce? Cred că există o explicație pentru starea lor de nervozitate. În orice pre-campanie, orice partid implicat în aceasta caută să își stabilească strategia pentru campania propriu-zisă. Și fiecare partid, care caută să fie ales, se confruntă întotdeauna cu un topic, acela al problemelor nerezolvate. Ar trebui ca ei să poată explica cetățenilor, de ce o anumită problemă nu a fost rezolvată.

    S.U.A are multe astfel de probleme, mai mult decât de ajuns. Chiar dacă este o putere economică mondială, o superputere fără îndoială, aceasta are încă multe probleme. De exemplu, masiva datorie de stat. Aceasta este o bombă cu explozie întârziată- și pentru propria economie dar și pentru sistemul financiar internașional. Nimeni nu știe ce să facă cu aceasta. Vor devaloriza datoria în viitor, sau există altă soluție? Nimeni nu știe. Acesta este doau UN exemplu- aș putea numi multe altele. În politica externă- procesul vizavi de pacea în Orientul Mijlociu a ajuns să stagneze pe plan larg. Conflictul israelo-palestinian continuă, relațiile dintre S.U.A și aliații lor din Orientul Mijlociu au ajuns o povară, dar nu vom căuta nod în papură asupra acestui subiect acum. Acestea sunt problemele lor.

    Ceea ce vreau să spun este că sunt multe probleme nerezolvate. Aici intră în joc sistemul bine practicat al distragerii, se urmărește distragerea atenției votanților de la problemele țării. Din punctul meu de vedere exact asta se întâmplă. Cum se procedează? Se creează un „inamic” și se unește poporul împotriva lui.

    „Inamicul” , în forma Iranului și amenințarea nucleară, nu a funcționat foarte bine, dar în cazul Rusiei lucrurile au devenit mult mai interesante. Aceasta este cartea care este jucată intens acum.

    Dar cum am mai spus-o este trist că pentru a se evita problemele interne, relațiile cu Rusia sunt puse în pericol. Desigur, este vătămător pentru relațiile internaționale ca și un întreg.

    Sper că, după ce se vor încheia dezbaterile în această perioadă dificilă pentru politica internă a S.U.A, se va oportuna restabilirea relațiilor ruso-americane.

    Reporter: (Întrebare inaudibilă)

    Vladimir Putin: Cum am mai spus și la început, se pot fabrica jumătăți de adevăruri, sferturi, se poate dilua adevărul în vederea manipulării opiniei publice în orice țară. Rusia nu a făcut excepție de la asta. Rusia a fost tot timpul ținta unor asemenea atacuri, știam asta deja (înaintea discursului lui Biden).

    Alexander Unishev – Reporter Life News: Vladimir Vladimirovich, știți că ați apărut ca și personaj într-un episod nou din The Simpsons? Unde îi chemați la vot pe americani în sprijinul lui Trump? În viața reală, știu că ați fost întrebat de multe ori, pe cine preferați? Clinton sau Trump? Pe de altă parte, vicepreședintele S.U.A. a spus că Rusia „nu va putea influența alegerile americane”. Îmi puteți răspunde sincer? Încercăm să facem asta? Ce avem noi de câștigat din asta?

    Vladimir Putin: Cum a enunțat mai exact? Că „nu le putem influența în nici un mod”? Jurnalistul trebuia să revină cu întrebarea către Biden: „există moduri în care le putem influența?”. De fapt, prin aceasta a admis că am putea influența alegerile dacă am dori. Aș dori să calmez pe toată lumea, pe prietenii și partenerii noștri americani. Nu avem nici o intenție să influențăm în vreun mod alegerile electorale americane.

    Răspunsul nostru este unul simplu, nu avem nici o idee ce se va întâmpla după alegerea noului președinte. Doamna Clinton a ales să adopte o poziție agresivă împotriva țării noastre, a Rusiei. Domnul Trump, pe de altă parte, face apel la cooperare, cel puțin în privința luptei internaționale împotriva terorismului. Normal, îi primim cu brațele deschise pe cei care doresc să colaboreze cu noi și considerăm greșit faptul că tot timpul ne aflăm într-o stare de conflict, creând astfel amenințări existențiale tensionate între noi dar și pentru restul lumii, cât și faptul că dăm greș în a aduce rezultate notabile în lupta internațională împotriva terorismului. Cum vor sta lucrurile după alegerile din S.U.A.? Nu știm. Se va ține dl. Trump de cuvânt în privința cooperării cu Rusia? Cât de departe va merge cu aceste aspirații? Va materializa d-na Clinton amenințările ei împotriva Rusiei cât și retorica dură, dacă va ajunge președinte? Sau își va ajusta poziția? Nu știm.

    Însă doresc să repet că a pune în pericol relațiile ruso-americane, pentru a câștiga câteva „puncte” pe plan intern, este dăunător și contraproductiv. Dar nu este prima oară! Ați analizat campaniile precedente? Retorica aceasta se repetă, iar eu am spus deja ceea ce ei doar ne șoptesc la ureche: „Așteptați să treacă, pentru că va trece”. Nu mai este amuzant deja, dacă cineva „din afară” dorește o confruntare… nu este alegerea noastră, dar… vor fi probleme! Nu asta își dorește Rusia, ceea ce Rusia își dorește este stabilirea unor puncte de înțelegere convergente, și să rezolvăm probleme globale care au la bază interese atât americane și rusești, cât și mondiale.

    Putin pe coperta revistei Time: „Rusia dorește să submineze încrederea americanilor în alegerile prezidențiale. NU VĂ LĂSAȚI PĂCĂLIȚI!”

    Putin pe coperta revistei Time din luna octombrie 2016: „Rusia dorește să submineze încrederea americanilor în alegerile prezidențiale. NU VĂ LĂSAȚI PĂCĂLIȚI!” – nota expirată la care face referire Vladimir Putin 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.