joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivVă amintiți de Carusel, Odeon, Pacific sau Depold? Istoria rockului arădean – Fragmente exclusive din „Rock sub seceră și ciocan”, înainte de lansarea de la Arad

    de Raluca Medeleanu | 3 decembrie 2016, 2:54 PM | Altădată | Muzică | Recomandările editorilor

    1

    În data de 12 decembrie, Special Arad vă invită la un eveniment deosebit, dedicat pentru cei a căror adolescență a însemnat păr lung, geci de piele, motoare și chitări electrice. Pentru prima dată istoria rockului autohton a fost adunată într-o carte care a presupus o muncă impresionantă: „Rock sub seceră și ciocan”, de Nelu Stratone, va fi lansată la Boeme Teatru în prezența autorului.

    Pentru cine și-a petrecut adolescența în epoca cruntă a comunismului, înțelege foarte bine impactul pe care muzica rock a avut-o asupra vieții lor: le-a oferit o „gustare” din ingredientul magic ce lipsea cu desăvârșire în țară: libertatea. Tinerii din Arad n-au fost nici ei mai prejos când vine vorba de rock. Aradul a avut mai multe formații care au reușit să se impună. De unele poate am uitat, dar de altele încă ne mai amintim cu drag și nostalgie chiar și astăzi. Nici Nelu Stratone, autorul cărții„Rock între seceră și ciocan”, nu a uitat de muzicienii din Arad care s-au luptat pentru pasiunea lor și au reușit să creeze ceva cu adevărat minunat.

    În rândurile ce urmează, vă prezentăm în exclusivitate fragmente din carte care vizează strict formațiile rock din orașul Arad:

    Capitolul I
    ROCK’N’ROLL, TOVARĂȘI!
    1960 – 1970

    ARAD
    (p. 68 – 73)

    Potrivit unui pionier al rockului arădean, actualmente rezident suedez, Mario Ovidiu Madius, pe numele său real Ovidiu „Ţam-Ţău” Marian, în Arad activa încă de la începutul anilor ’60 formația ORFEU, deci înainte de nebunia stârnită de filmul „Tinerii”, cu un program axat pe coveruri rock’n’roll şi doo-wop. Acesta pomeneşte şi de formaţia ODEON, cunoscută sub numele de FRAȚII TURDEANU, care, prin 1963, susţineau concerte la Palatul Cultural în formula Relu Turdeanu (chitară solo), Jean Turdeanu (chitară armonie), Gheorghe „Birlic” Crucianu (chitară bas) şi Ovidiu „Ţam – Ţău” Marian (voce, tobe).
    Alte două trupe arădene conduse de pianistul Vicky Frank sunt KAUPERT, care activa la Clubul Central Mecanic şi DAVOLI, în cea de-a doua activând şi virtuozul chitarist Ady Şerban. […] Rockul arădean era destul de bine dotat, atât tehnic, cât şi în privința repertoriului, astfel că, prin 1966 – 1967, în momentul în care s-au dat primele atestate O.S.T.A. pentru „muzicieni liber profesionişti”, oraşul de pe Mureş s-a remarcat prin faptul că a venit cu un întreg „pachet” de trupe, pe lângă DAVOLI fiind atestate şi ODEON, TINERII, GIGANT, ATLANTIC, PACIFIC sau DEPOLD.
    Dacă trupele menţionate mai sus au activat mai mult prin barurile şi restaurantele de la munte, mare sau din străinătate, având un repertoriu axat pe hiturile internaţionale ale momentului, alături de repriza obligatorie de café-concert, „greul” rockului arădean a fost dus de formaţia CARUSEL, trupă înfiinţată în 1966 de Liviu „Bubu” Şimândan (chitară, voce), student la Conservatorul din Timişoara. […]
    Din 1970, CARUSEL vor activa pe lângă Casa de Cultură a
    Tineretului din Arad. Beatul primilor ani de activitate este înlocuit
    de un repertoriu hard rock, rhythm & blues de bună calitate,
    etalat în numeroasele concerte susţinute în localităţi din judeţele
    apropiate, precum şi în turneele organizate de teatrele din
    Arad, Iaşi, Galaţi şi Tulcea. […]

    DEPOLD este o altă trupă arădeană care, deşi intrase pe filonul
    cu bani, cântând hiturile internaţionale ale momentului prin
    baruri şi restaurante de lux, a avut ambiţia, în mai multe rânduri,
    să încerce să-şi impună şi propriile compoziţii. […] După ce au cântat timp de mai multe sezoane la mare, la restaurantul Dorna din Mamaia şi la munte, la Poiana Braşov, formaţia DEPOLD este descoperită de TVR, care îi cheamă, timp de trei ani consecutivi, între 1970 și 1972, să întreţină atmosfera cu ocazia programelor de Revelion. […]

    PACIFIC este o formaţie înfiinţată în 1968 de Dorel Boar. […] Printre membrii formației s-a aflat şi legendarul chitarist arădean Adi Şerban. PACIFIC activează la Clubul CFR, Clubul Tineretului din Arad şi pe litoral, la Hotel Majestic, din Mamaia. […]

    GIGANT este o altă creaţie a lui Vicky Frank (orgă, şef de formaţie), unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni arădeni, în care au activat muzicieni cu experienţă, în diverse formule, utilizate în programele de bar – restaurant sau în turnee de estradă. O perioadă mai mare de timp, alături de şef, au făcut parte din trupă Ionel Slev „Nelu” (chitară solo), Geza Baranyi „Ocsi” (chitară bas), Gheorghe Draga „Matzu” (saxofon, flaut) şi Francisc Salamon „Saci” (tobe).


    Lansarea cărții la Arad va avea loc în 12 decembrie, începând cu ora 19:00, la cafeneaua Boeme de la etajul I al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – un eveniment Special Arad & Arad Culture.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.