joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update UTA este la o… sentință de Liga 1! Rapid face recurs. Se poate repeta scenariul din 2013

    de Lucian Dănilă | 14 iunie 2016, 11:47 AM | Sport

    7

    UTA a pierdut barajul pentru promovare în Liga 1 în dubla manșă cu FC Voluntari. În ciuda acestui eșec, Bătrâna Doamnă va evolua – aproape sigur – în Liga 1. Această schimbare radicală de situația vine în urma faptului că Tribunalul București a declarat falimentul Rapidului, echipa promovată din Seria 1 a ligii secunde.

    „Tribunalul Bucureşti a decis luni intrarea în faliment a Rapidului, o decizie care în profunzimea ei nu surprinde foarte mult. ProSport a scris în ultimele săptămâni despre datoriile de peste 18 milioane de lei ale clubului şi cum foşti antrenori, jucători şi furnizori s-au considerat furaţi şi au cerut falimentul în instanţă. După mai multe termene, Tribunalul Bucureşti a dat luni verdictul: falimentul. Pe cât de dur, pe atât de previzibil”, scrie ProSport.

    Clubul Rapid are la dispoziție un termen de zece zile pentru a face recurs.

    FRF a contactat în această dimineață clubul UTA, discuțiile fiind tocmai despre promovarea echipei din Arad în Liga 1. Oficialii Federației au discutat atât cu oficialii de la UTA cât și cu primarul Gheorghe Falcă, aflat în concediu în Franța.

    „Vom juca în Liga 1”, le-a transmis Falcă în această dimineață colegilor săi din partid! El a recunoscut și prin alte organe de presă că a discutat cu oficialii FRF, urmând ca cel mai probabil mâine seară, înainte sau după meciul România – Elveția, să se și întâlnească cu ei la Paris. Mai mult, acesta spune că UTA ar evolua în prima ligă pe arena „Motorul”, al cărui gazon va fi schimbat, iar capacitatea mărită.

    Regulamentul Federației este ambiguu. De exemplu, dacă s-ar retrage ASA Târgu Mureș, sau o altă echipă din prima ligă, conform regulamentului ar continua în Liga 1 ACS Poli Timișoara. Dacă FC Voluntari ar fi pierdut barajul cu UTA, echipa din Ilfov ar fi continuat în Liga 1 în cazul retragerii formație din Târgu Mureș.

    În cazul Rapidului, situația este puțin altfel. În mod normal, locul Rapidului va fi luat de echipa cu care s-a bătut la promovare. Aceasta era Dunărea Călărași. UTA a câștigat însă barajul cu Dunărea și astfel i se cuvine locul lăsat vacant de Rapid. Cam complicat, nu?

    Acum rămâne să se judece recursul, dar șansele Rapidului de a rămâne în Liga 1 se apropie de 0. Se cunoaște faptul că dosarul de licențiere al clubului UTA este unul solid, însă rămâne totuși întrebarea: unde ar evolua în Liga 1? Unii vorbesc despre Cluj Arena, iar alții spun că stadionul „Motorul” va fi dotat cu 3.000 de scaune, cu turnicheți și cu un gazon nou.

    Clubul Rapid va face recurs împotriva deciziei Tribunalului București

    Conducerea clubului de fotbal FC Rapid București a anunțat marți că va face recurs împotriva deciziei Tribunalului București, care a hotărât intrarea în faliment a grupării giuleștene, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, scrie AGERPRES (VEZI MAI JOS).

    rapid

    UTA este echipa care ar lua locul Rapidului în prima ligă dacă rămâne definitivă declararea falimentului a echipei din Giulești

    Anunţul sentinţei date de Tribunalul Bucureşti în privinţa cazului „Rapid”, în care se judecau mai multe cereri de faliment din cauza neplăţii datoriilor, a căzut ca un trăznet pentru giuleșteni, în timp ce Aradul trage speranțe că UTA va evolua în Liga 1 în cazul falimentului clubului Rapid.

    De ce UTA și nu ACS Poli sau Petrolul? Pentru că așa cum scriam și în rândurile de mai sus, UTA este echipa care practic, deși nu a fost în competiție directă cu Rapid în lupta pentru promovare, a câștigat primul baraj pentru promovarea în Liga 1 contra celor de la Dunărea Călărași, adică echipa clasată a 2-a în Seria I a ligii secunde, după Rapid.

    Cum Rapid București este considerată – încă – echipă din Liga a 2-a, UTA este cea care i-ar lua locul pe prima scenă fiind declarată promovată.

    ACS Poli și Petrolul ar putea rămâne în prima ligă doar dacă una sau mai multe dintre echipele din Liga 1 s-ar retrage, mai ales că s-a tot vorbit despre problemele pe care le întâmpină cluburile ASA Târgu Mureș, Pandurii sau chiar CFR Cluj.

    Riscă LPF să lase clubul Rapid să înceapă campionatul în Liga 1?

    Clubul Rapid a acumulat datorii de circa 4,5 milioane de euro, dintre care aproximativ 2,5 milioane de euro către Stat! Din momentul în care Tribunalul a declarat falimentul cu titlu executoriu, chiar dacă a dat dreptul la Apel, Rapid este o societate dizolvată, nu mai poate funcţiona ca o firmă în insolvenţă. Nu mai este administrată de administratorul judiciar, ci de lichidatorul juridic, iar acesta trebuie să trimită notificări către toţi cei care au de primit bani de la Rapid. Va întocmi un „tabel definitiv consolidat” în care vor fi trecuţi cei care au cerut falimentul, adică Viorel Moldovan, Sandu Tăbârcă, mai multe firme către care nu s-au plătit serviciile etc, plus cei care erau trecuţi pe tabelul din Planul de Insolvenţă pentru stabilirea masei credale finale, scrie Digisport.ro.

    Se vor inventaria apoi bunurile societăţii şi vor fi evaluate. De asemenea, în patrimoniul societăţii lui Moraru mai sunt şi Cupele României din 2006 şi 2008, pentru că doar ele se află în palmaresul acestei societăţi, culorile şi mărcile înregistrate. Se iau în calcul şi sumele existente în cont. Restul palmaresului Rapidului se află în proprietatea Asociaţiei Pro Rapid, acţionar minoritar la Rapid.

    Ar mai fi vorba şi de drepturile federative pentru jucătorii aflaţi sub contract, dar Rapid nu mai are aşa ceva. Pasul următor este acela de întocmire a unui Plan de Distribuire a plăţilor, plăţi care se fac cu acordul creditorilor. Iar ordinea este întâi achitarea salariilor, a taxelor către stat şi abia în al treilea rând a chirografarilor.

    Rămâne de văzut dacă LPF va fi de acord ca Rapid să poată începe campionatul, pentru că permanent va exista pericolul unei retrageri din campionat. Plus că Rapidului îi va fi extrem de dificil să formeze un lot cu jucători care să vină la o societate în faliment, scrie DIGISPORT.

    Când societatea a fost preluată de familia Moraru, planul de insolvenţă prevedea achitarea a 150.000 de euro, dar mai existau anumite datorii, gen plata unei părţi a TVA-ului din sezonul precedent, care însumau încă vreo 120.000 de euro. S-a putut ajunge la o datorie totală de circa 4,5 milioane de euro, pentru că Moraru a adus în Grant jucători pe care i-a plătit cu 10.000 – 12.000 de euro, pentru care ar fi trebuit să achite 70 la sută drept taxe şi impozite. Lună de lună, suma totală a ajuns extrem de mare. Din toată această sumă, Rapid se bazează acum pe circa 1,2 milioane de euro, pe care i-ar primi din drepturile TV. Dar toate datoriile stinse din aceşti bani ar produce taxe şi impozite.

    De aceea rămâne de văzut dacă apelul pe care Rapidul lui Moraru are dreptul să-l facă în termen de 10 zile va putea avea trecere în faţa completului de judecată, încheie DIGISPORT.

    UTA este la o… sentință judecătorească distanță de Liga 1! S-ar putea repeta scenariul din 2013, când Rapid a început campionatul în prima ligă și a fost retrogradată după 3 etape!

    În ceea ce privește șansele ca UTA să evolueze în prima Ligă ele par mari, spre foarte mari. Depinde însă de cât de mult poate clubul Rapid să prelungească această agonie. Astfel, dacă completul de judecată menține decizia falimentului clubului Rapid, UTA va juca în Liga 1!

    Este posibil însă ca acest proces să dureze, iar campionatul să înceapă și LPF să accepte ca Rapid să fie aliniată la startul competiției. Dacă tribunalul va da o sentință definitivă în ceea ce privește falimentul, se poate repeta scenariul din 2013 în care tot clubul Rapid a fost retrogradat!

    Atunci, clubul Rapid nu primise licența care să îi dea dreptul de participare în Liga 1. Concordia Chiajna a încheiat campionatul anterior pe prima poziție sub linie, adică a retrogradat sportiv. Federația a luat o decizie halucinantă: a organizat un joc de baraj între Rapid – echipa fără licență, și Concordia Chiajna – echipa clasată sub linie, care în mod normal a retrogradat. Meciul s-a disputat la Ploiești, Rapid a câștigat cu scorul de 2-1 și a început campionatul în Liga 1.

    Clubul Concordia Chiajna a făcut un apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), iar acolo s-a decis că Rapid trebuie retrogradată. Deși trecuseră două etape din campionat, Rapid a fost retrogradată, iar Chiajna a luat locul acesteia în prima ligă. Gruparea din Ilfov, antrenată pe atunci de Ionuț Chirilă, a fost nevoită să recupereze meciurile din primele două etape.  Click aici pentru a citi povestea Rapid vs. Chiajna. 

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sa sponsorizeze TEHNODOMUS care a facut numai lucrari de cacat in jud.Arad,incepand de la blocurile ANL, canalizarile de la Santana,si alte unitati administrative din judet,stadionul UTA cu incredintare directa data de Falca de la Primarie pt. termen 2018,cand Neumann l-a facut intr-un an cu tehnologia din 1945.Sa sponsorizeze TEHNODOMUS cu 1.000.000/an pt.colanele luate de-a lungul timpului din jud.Arad plus drepturi TV,si atunci ne putem gandi la A-dar sa plateasca salarii si prime la jucatori si staful tehnic.Ei ce zici domn primar Falca -Apropo la cate contracte are poate sponsoriza si PRO Arhitectura.Ca ,cu forneti la mic dejun,cu pizza 5 colturi la pranz si cu saorma seara nu cred ca ne putem lupta cu liga 1-Sa nu uitati de restantele salarial si de prime ca oricum sunt de cacat

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Mare dreptate are cel care a scris – parandaratul sa fi sponsorizare pentru echipa -salarii,prime,transport cazare pt.ca in B vor fi 22 de echipe si deplasari de la 600-700 km in sus .Ori sa cazezi si sa hranesti delegatii de la 25 de oameni in sus inseamna cheltuieli.Dar toata lumea are pretentii la rezultate.Daca nu putem mai bine ramanem in campionatul regional.Cu 2 Poli,cu Pancota,Ineu ,Sebis,Oradea ,Hunedoara,Resita,Caransebes,etc

        +2 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.