Update Contractul dintre Primăria Arad și RER Servicii Ecologice va ajunge pe masa judecătorilor. Asta… dacă Prefectura nu se răzgândește

  de Raluca Medeleanu | 29 august 2017, 4:30 PM | Administraţie | Topic special

  6

  Știre inițială (28 august): Primăria nu se lasă. Ține morțiș să păstreze serviciile oferite de firma de salubrizare din Oradea, RER Servicii Ecologice SRL, introducând pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal de mâine, 29 august, un proiect de hotărâre care „spală pe jos” cu cele două sesizări pe care le-a trimis Instituția Prefectului luna trecută, pe motivul că acestea ar fi„neîntemeiate”. Cui folosește?…

  În data de 14 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal, a fost desemnată, printr-o hotărâre a consilierilor, firma care să presteze serviciile de salubrizare stradală în municipiul Arad, RER Servicii Ecologice SRL din Oradea. Special Arad a atras atunci atenția că modul în care proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor a fost mai mult decât dubios, dat fiind faptul că nu s-au îndeplinit termenii legali pentru a declara proiectul aprobat.

  Potrivit legii 215 privind atribuțiile consiliului local, se impune – fiind vorba de un proiect de hotărâre ce privește patrimoniul – obținerea unui vot pozitiv din partea a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie pentru a declara proiectul admis. Acest lucru nu s-a întâmplat firește în cazul desemnării operatorului de salubrizare stradală. Proiectul de hotărâre cu salubrizarea RER a primit 14 voturi pentru, 2 abțineri și 6 voturi împotrivă, din totalul celor 23 consilieri… dar a fost declarat aprobat, ceea ce s-ar fi putut face doar dacă ar fi fost vorba de necesitatea obținerii unei majorități simple.

  Același lucru l-a „observat” la scurt timp și Instituția Prefectului care a trimis Primăriei Arad două sesizări, luna trecută, în care se stipula că hotărârea nu a fost adoptată cu majoritatea necesară (vezi secțiunea „Sesizări” din galeria foto a articolului).

  Instituția Prefectului a cerut astfel Primăriei ca într-un termen de 30 de zile să aducă această problemă în atenția Consiliului Local Municipal. Doar că puterea instituției ce reprezintă Guvernul la nivel local nu pare să intimideze prea mult municipalitatea, care o ține tare și răspicat că procedura a fost 100% legală.

  În expunerea de motive a proiectului de hotărâre care va fi supus votului mâine, se arată următoarele: „Propunem Consiliului Local al Municipiului Arad respingerea cererilor de revocare a hotărârilor invocate ca fiind neîntemeiate. Invocăm în sprijinul acestei propuneri următoarele argumente: Hotărârile nu mai pot fi revocate întrucât au creat deja efecte juridice prin încheierea şi executarea parţială a contractului. Hotărârile la care se face referire în sesizările precitate nu vizează patrimoniul în accepţiunea analizată de Instituţia Prefectului, fiind vorba în speţă nu despre concesiunea serviciului public, ci despre un contract de achiziţie de servicii publice pentru o perioadă determinată, până la 31.12.2017, cu posibilitate eventuală de prelungire cu cel mult 4 luni, dar nu mai mult de data încheierii contractului atribuit prin procedura competitivă aflată în curs.” (vezi secțiunea „Raport” din galeria foto a articolului).

  Cerințele Prefecturii nu doar că nu s-au împlinit, ci iată că mesajul Primăriei este limpede ca cristalul: face „ceva” pe sesizările Prefecturii! Ba mai mult, dacă consilierii nu vor vota la ședința de marți revocarea acestor sesizări, se vorbește că Primăria va ataca în contecios administrativ Prefectura.

  Ca să folosim un citat celebru: „Vremurile disperate cer măsuri disperate”, vasăzică.


  UPDATE (29 august): Consilierii locali municipali au supus votului astăzi proiectul de hotărâre privind cererile de revocare a hotărârilor referitoare la serviciile de salubrizare stradală prestate de RER Ecologic din Oradea. 

  Cu toate că proiectul a trecut favorabil de vot, cu 13 voturi pentru și doar 4 împotrivă  (plus o abținere), unii consilieri ai opoziției au opinat că este complet neoportun ca această decizie să le revină lor: „Noi ne substituim instanței în acest moment. Instanța ar trebui să decidă”, a afirmat consilierul Beniamin Vărcuș care a fost îndată contracarat de secretarul CLM Lilioara Stepănescu care i-a răspuns că într-adevăr instanța de contecios administrativ va da verdictul final, dar că procedura spune că ei sunt obligați să aducă pe masa consilierilor problema. „Doar prin vot putem stabili dacă se păstrează sau revocă hotărârile…”, a spus aceasta.

  După Stepănescu, a luat cuvântul și Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care a dorit să atenționeze că Prefectura nu a numit încredințarea serviciului de salubrizare stradală ca fiind ilegală – acuzație adusă de PSD anterior – ci doar a arătat că supunerea la vot a proiectului de hotărâre în sine nu a fost realizat corespunzător. Primarul a ținut încă o dată totuși să sublinieze că Prefectura a afirmat în mod nejustificat că proiectul ar fi trebuit să obțină un vot de două treimi, căci, spune acesta, nu trebuie aplicată în acest caz legea patrimoniului.

  „Noi ne vom judeca, dar în același timp facem curățenie în oraș, ceea ce nu putem spune despre dumneavoastră! ”, a concis primarul, adresându-se consilierilor aflați în opoziție.

  Este de așteptat ca Prefectura Arad să atace proiectul și, astfel, judecătorii să decidă legalitatea votului prin care firma orădeană a obținut serviciile de salubritate în Arad.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Auzi cică el “face curățenie în oraș”. Văruț ai dreptate! Ai reușit să faci curățenie!??? cu asta per/rer dracu/ lacu i-ai băgat pe toți acolo unde este locul??. Nițel ŕăbdare și va fi curat de nici prin visele cele mai xanaxate nu ți trecut vreodată! Mulțumiri rer/pularis/ce.ce.a! Fără voi era destul de greu sa fie curățenie???

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Jiitza falca poti sa faci curatenie dar respecta legea mai intai ca asa ai reusit sa faci curatenie si prin bugetul aradului incalcand legea….jiitza sper sa te ia dna ul o data ca tot ai iesit in strada sa rezisti…ai rezistat destul cu mafia ta falca mai lasa ne sa respiram oricum esti cel mai bogat bugetar din tara daca nu din lume baronule falca!!!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad