Update (3 noiembrie 2017): Reproducem mai jos comunicatul de presă emis de Primăria municipiului Arad referitor la îngrijorarea locatarilor din blocul 1/7 D de pe strada Traian Moșoiu, împreună cu fotografiile trimise de instituție:

În atenţia doamnei Raluca Medeleanu, jurnalist specialarad.ro

În urma discuţiilor pe care reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad le-au avut cu majoritatea locatarilor de pe străzile Carol Davila și Alecu Russo s-a constatat că riveranii întâmpină o serie de neplăceri. O parte din ele au legătură cu traficul intens de pe strada Carol Davila (arteră cu dublu sens), iar altele cu lipsa locurilor de parcare în zonă, ca urmare a  faptului că atât cele două străzi cât și curtea imobilului situat pe strada Traian Moșoiu, nr.. 1/7, bl. D sunt “sufocate” de cei care nu doresc să achite tariful de parcare aferent bulevardului Revoluției.

În aceste condiții, Primăria municipiului Arad își propune să amenajeze o parcare în curtea imobilului situat pe strada Traian Moșoiu, nr.1/7, bl. D destinată exclusiv riveranilor. În plus se va realiza o legătură rutieră între străzile Alecu Russo și Carol Davila pentru decongestionarea traficului, pe aceasta din urmă. Ținem să precizăm faptul că Nu este vorba despre o “nouă” stradă cum apare în articolul postat pe site-ul  specialarad.ro în data de 2 noiembrie 2017.  Aleea nu este gândită ca o stradă pentru trafic intens, ea fiind destinată strict riveranilor și mașinilor de intervenție în caz de urgență. Prin amenjarea ei este atenuat și discomfortul celor care parchează în spațiul deloc generos din spatele blocului de pe strada Traian Moșoiu. Șoferii trebuie să facă multiple manevre pentru a ieși în strada Carol Davila.

Un alt argument în favoarea amenajării legăturii rutiere este acela că în momentul de față pe strada Carol Davila se parchează pe ambele părți ale carosabilului, astfel  încât este îngreunat accesul mașinilor de intervenție în caz de urgență. De aceea planurile Primăriei înclud amenajarea unor locuri de parcare, strict destinate riveranilor, şi pe această stradă.

Revenind la calea de acces spre strada Alecu Russo mai trebuie să precizăm două lucruri: în primul rând, modernizarea zonei nu presupune tăierea vreunui copac, iar în al doilea rând,  structura de rezistenţă a blocului nu va fi afectată. Se poate observa şi cu ochiul liber că distanţa de la imobil la viitoarea alee de acces este mai mare decât cea de la imobil la strada Alecu Russo.

În privința aleii înspre strada Traian Moșoiu, Primăria municipiului Arad a răspuns deja sesizării făcute de Asociaţia de proprietari Arad, str. Traian Moşoiu, nr. 1/7, bl. D prin adresa cu nr. 58753/06.09.2017, comunicându-le faptul că aceasta se va reabilita, întrucât  prezintă deteriorări accentuate, dar va rămâne doar un acces pietonal,  tocmai din cauza fisurilor din bloc.

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad”

imagini alecu russo davila bloc mosoiu


Titlu inițial (2 noiembrie 2017): Locatarii dintr-un bloc cu „bulină roșie” se tem pentru viața lor! O „nouă” stradă le produce reale insomnii

Locatarii din blocul nr.1/7 D, peste 50 la număr, stau cu frica în sân la auzul unor planuri mai mult decât absurde, în timp ce structura blocului e crăpată, la propriu, în două, existând posibilitatea ca primul cutremur să le pună viața într-un real pericol. Mai mult trafic, mai multe trepidații la structura blocului, de asta se tem oamenii.

Despre ce planuri vorbim? Locatarii susțin că l-au auzit pe primarul Gheorghe Falcă, aflat în vizită de lucru pe strada Davila, că ar fi spus că intenționează să le transforme curtea blocului într-o stradă care să facă legătura între Carol Davila și Alecu Russo. O idee efectiv gogonată, gândim noi, neînțelegând defel cu ce ar ajuta la trafic o astfel de legătură rutieră. Privind harta de mai jos, să analizăm împreună toate aspectele.

strada noua intre davila si russo oare

Menționăm încă de pe acum că strada Alecu Russo este o stradă cu sens unic, astfel că excludem încă de la început ideea că presupusa nouă stradă ar ajuta șoferii să ajungă de pe strada Carol Davila, spre strada Traian Moșoiu și astfel ar avea un traseu mai scurt între Bulevardul Revoluției și Calea Iuliu Maniu – traseu chiar luat ințial în considerare, dar abandonat după ce locatarii au atras atenția că nu este destul loc și că în timpul lucrărilor de renovare din zonă, mașina de gunoi a încercat să pătrundă pe acolo în curte, dar nu a reușit și a distrus astfel în întregime canalul termic (vezi prima foto de mai jos).

Tot ce ar putea face un șofer care vine dinspre Davila înspre noua stradă e să se îndrepte spre Russo și să se întoarcă înapoi pe Bulevard. Adică un lucru pe care îl poate face deja pe drumul deja existent care unește cele două străzi, ceva mai aproape spre Bulevard (vezi a doua fotografie de mai jos).

23134891_1656960067701301_1712075850_o

canalul distrus

23135114_1656960944367880_706231157_o

drumul actual de legătură dintre Davila și Russo

Mai mult, locatarii sunt de părere că dacă s-ar construi această stradă, blocul deja avariat în care ei trăiesc ar deveni, în timp, tot mai expus degradării din cauza vibrațiilor produse de trecerea mașinilor. De curiozitate, i-am întrebat de cât timp au sesizat această crăpătură și dacă au sesizat cuiva problema ce o reprezintă aceasta, care pornește de la bază până la acoperiș, despicând în două blocul. Ne-au spus că la momentul execuției blocului, în anii 60, a existat un acces auto dinspre curte către strada Traian Moșoiu (înspre partea spre intersecția cu Milea și Brătianu), acces care era folosit doar ocazional, pentru mașini de dimensiuni mici. În jurul anului 1980, au apărut fisuri care au fost monitorizate în timp, iar în urma unei expertize realizate de Centrul Județean de Proiectări Arad, s-a stabilit că fisurile au apărut în urma vibrațiilor cauzate de traficul auto și, în consecință, s-a interzis traficul auto pe acel acces. Accesul a fost blocat prin montarea unui stâlp care a fost extras doar acum, în timpul lucrărilor de astfaltare din zonă.

Chiar dacă această interzicere se referea la accesul către Traian Moșoiu, considerăm că vibrațiile ar avea același efect și dacă s-ar direcționa traficul tot prin aceeași curte, însă prin cealaltă latură a blocului, către Alecu Russo.

23134994_1656960217701286_1836899040_o (1)

fisura blocului, pe partea de bloc dinspre str. Traian Moșoiu

23131529_1656960074367967_913580397_o

curtea blocului 1/7, presupusa viitoare stradă

Oricum am privi problema, oricât am întoarce-o pe toate părțile, tot nu putem înțelege ce ar determina municipalitatea să decidă construirea unei noi străzi, exact în paralel cu strada Traian Moșoiu. Nu ar descongestiona cu nimic traficul, nu ar scurta cu nimic nicio rută. Singurul lucru pe care l-ar face ar fi să stoarcă bani din bugetul local aiurea și, eventual, să vină în „sprijinul” șoferilor de pe Davila care sunt prea leneși să facă o manevră de întoarcere către Bulevard prin drumul care unește cele două străzi în discuție, din dreptul părculețului. Deci putem spune cu ușurință că utilitatea străzii ar fi egală cu zero barat. Mai mult, locatarii ne-au adus în atenție și că, pentru a realiza o stradă, ar însemna mai mult ca sigur că ar fi nevoie de tăierea tuturor copacilor, pentru a fi lățit drumul.

Toate argumentele duc către un NU absolut. Atunci de unde până unde această idee?

Dacă nu am da crezare locatarilor, care afirmă că au auzit cu propriile urechi primarul spunând că „aici va fi o stradă”, am putea opina că temerile oamenilor sunt bazate doar pe bârfe nefondate. Însă ceva ne-a dat imboldul să luăm totuși acest „masterplan” în calcul, mai ales că nu ar fi prima dată când ne-am fi lovit de proiecte fanteziste, născocite în seri plictiste, în mintea administrației.

Mai mult, temerile oamenilor sunt accentuate și de faptul că, deși cele două străzi,Carol Davila și Alecu Russo, au fost recent modernizate, pe Russo a rămas o secțiune neterminată, tocmai la începutul curții blocurilor în cauză. De parcă muncitorii nu ar fi fost siguri ce urmează să se facă în continuare cu zona respectivă și încă așteaptă noi instrucțiuni.

Pentru a ne lămuri atât noi cât și locatarii despre situația reală, am trimis chiar acum o solicitare Primăriei prin care rugăm să ni se ofere mai multă lumină asupra celor descrise mai sus. Căci ei au trimis deja trei solicitări și nu au primit niciun răspuns satisfăcător încă.

Vom reveni cu mai multe amănunte, îndată ce vom primi un răspuns.

23134756_1656960071034634_876211418_o

capătul străzii Davila, care ajunge în curtea blocului 1/7

23134867_1656960257701282_1495835053_o

partea neterminată de lucrări de pe strada Alecu Russo, chiar unde începe curtea blocului respectiv

23158345_1656960237701284_1655653698_o

fisura blocului

23191692_1656960064367968_674129853_o

în capătul acesta de curte, către stânga, e acel acces oprit către Moșoiu

 

Raluca Medeleanu, 3 noiembrie 2017, 9:53 AM