Update Drept la replică a conducerii grădiniței Bergman referitor la acuzațiile familiei din Arad cu băiețelul mușcat pe tot corpul

  de Raluca Medeleanu | 3 noiembrie 2017, 7:30 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

  52

  Titlu inițial (3 noiembrie, ora 13:15): Cu băiețelul de 1 an și 8 luni mușcat pe tot corpul și terorizat, o familie din Arad acuză conducerea grădiniței Bergman și educatoarele că își nesocotesc meseria

  Un incident mai mult decât revoltător s-a petrecut la începutul acestei luni la o grădiniță din Arad unde un băiețel de un an și opt luni a fost mușcat cu brutalitate pe tot corpul. Incidentul i-a lăsat traume, iar educatoarele în loc să-și asume responsabilitatea, insistă cu vehemență că evenimentul nu s-a întâmplat niciodată.

  Părinții lui Vlad, micuțul agresat, ne-au mărturisit că nu ar fi apelat la presă dacă nu ar fi fost efectivi luați în derâdere de educatoarele și directoarea de la grădinița Bergman, după ce aceștia le-au contactat pentru a cere lămuriri.

  Povestea începe în 9 octombrie, într-o zi de luni. Vlad era puțin răcit, însă mama l-a trimis la grădiniță, fiind și ziua în care grădinița îi ducea pe copii la pădure. În jurul orei 15, mama lui Vlad a primit un mesaj de la educatoare, prin care i se spunea că băiatul e bine… dar că a plâns puțin la pădure și că la amiază, la grădiniță, a mâncat absolut tot. „Mi se părea ciudat că mi-a scris, nu o mai făcuse de multă vreme. I-am răspuns că voi veni mai repede să-l iau. La ora 16 am fost la grădiniță. O altă educatoare, care nu mi-l mai predase niciodată până atunci, mi-a spus că a fost una din cele mai liniștite zile ale lui. M-am bucurat să aud asta, deși când l-am recuperat, era plâns și n-a mai vrut să mi se dezlipească de gât. Am ajuns acasă și totul s-a desfășurat normal, până la ora 17, când, în timp ce ne jucam, fiul meu și-a dat șoșeta jos și i-am văzut mușcătura de pe picior. Observasem mai devreme câteva zgârieturi pe ambele mâini, la degete și una mai mare pe urechea stângă, dar le-am pus pe seama ieșirii de la pădure. În acel moment m-am panicat și am început să-l verific peste tot, cu un nod în gât. Am încremenit când i-am văzut spatele. Avea cinci mușcături vizibile, de puteai număra dinții, și încă vreo două pe șold. Am sunat repede educatoarea, să-mi explice ce s-a întâmplat. Mi-a spus că nu știe nimic, a fost un moment la dormitor când l-a auzit plângând, dar până să ajungă la el, nu mai era nimeni în preajmă și nu și-a dat seama de ce plângea. Între timp, m-a sunat și cea de-a doua educatoare de grupă, care mi-a spus că surprinsese un moment la pădure când fiul meu a fost împins de către un alt copil, dar nimic mai mult. Pe lângă aceste explicații, a mai apărut una cum că poate fi mușcătură/alergie cauzată de o omidă…”, ne-a spus mama lui Vlad.

  Tatăl lui Vlad era plecat în străinătate în ziua incidentului, iar când s-a întors acasă, miercuri, și-a luat băiețelul în brațe, iar în joacă a mimat cu buzele că îl „mănâncă” , însă s-a oprit îndată când a observat că Vlăduț, în loc să râdă ca de obicei, a început să tremure din toate încheieturile și să-și privească tatăl cu groază. Deși inițial educatoarea îi spusese mamei lui Vlad că îl auzise că a plâns în camera în care dorm copiii, dar că nu știe de ce, ulterior aceasta nu a mai recunoscut nimic. În momentul în care tatăl a trimis directoarei grădiniței un mail cu fotografiile doveditoare, pentru a cere explicații, aceasta a insistat că sunt doar mușcături de insecte, în urma drumeției în pădure.

  „După cum puteți observa în pozele atașate, Vlad a fost abuzat… și folosesc cuvântul acesta pentru că nu pot să-i spun mușcat deoarece nu reflectă nici pe departe semnele pe care le are pe corp”, a scris tatăl lui Vlad într-un mail pe care l-a trimis directoarei grădiniței. Acesta a mai specificat că știe că nu este prima oară când copilul a fost agresat, căci unul dintre ceilalți copii, S., îl mai lovise în trecut, iar singura atitudine pe care o luaseră educatoarele a fost să-l pună pe S. să-l pupe pe Vlad, în semn de a-și cere iertare, fără a anunța părinții lui S. asupra comportamentului băiatului sau altceva.

  Nu văd cu ce poate să înțeleagă S. că nu e bine ce face, dacă trebuie doar să-l pupe pe cel care l-a bătut. În fine, atunci nu am spus nimic. Și nu aș fi spus nimic nici acum, dacă Vlad ar fi avut o singură mușcătură. Asta s-ar fi putut întâmpla într-o fracțiune de secundă, când educatoarele chiar nu ar fi putut observa. Dar Vlad a fost mușcat absolut pe tot corpul, pe spate, pe mâini, pe picioare, pe urechi… asta nu a putut fi făcut în numai o secundă, iar copilul în mod clar a plâns”, ne-a spus tatăl lui Vlad.

  09.10.05

  Cu toate că pozele în sine arată urme clare de dinți, directoarea grădiniței i-a răspuns, cu un ton persiflator, următoarele:

  Am vizualizat pozele și înțeleg îngrijoarea unui părinte când vede asemenea urme pe pielea copilului său. Am avut o discuție cu Patricia (mama lui Vlad, n-red.) și am îndrumat-o către un dermatolog, în ideea ca un specialist în ceea ce privește pielea și leziunile acesteia ar putea să emită o părere pertinentă despre situația lui Vlad. Între timp m-am consultat cu biologul grădiniței din București (o filială a celei de aici, n.red.), care este om de munte de 10 ani și este familiarizat cu mușcăturile de insecte și alte vietăți. Acesta a confirmat că este, cel mai probabil, o mușcătură de insectă. Am cerut de asemenea părerea asistentei grădiniței din Arad și a medicului grădiniței din București, iar opinia acestora este că punctul roșu din mijlocul urmelor pare a fi punctul de înțepătură. Subliniez încă o dată faptul că înțeleg îngrijorarea dvs, dar în același timp am încredere în spiritul de observație al personalului grădiniței și știu că grija față de bunăstarea copiilor este pe primul loc pentru noi”, se arată în mailul trimis de directoarea grădiniței părinților lui Vlad.

  image1

  Lucrul și mai grav este că această tratare mai mult decât superficială a incidentului a continuat chiar și după ce părinții au venit cu documente de la medic și cu certificat medico-legal care atesta faptul că numeroasele urme de pe corpul micuțului erau, într-adevăr, urme de dinți și nicidecum, așa cum insista directoarea și educatoarele, vreo alergie de la mușcătura vreunei insecte.

  Revoltați de această atitudine, părinții l-au retras pe micuț de la grădinița respectivă, însă copilul încă dă semne de mare teamă față de ceilalți copii, iar dacă vreun copil vine mai repede către el, Vlăduț încă se sperie foarte tare.

  Revolta părinților nu se oprește însă aici, căci dorind ca acest incident să nu rămână nesancționat, s-au lovit de lipsa unei legislații care să poată contracara astfel de apucături inumane.

  Să o luăm cu începutul. Grădinița Bergman, în primul rând, nu este o grădiniță de stat, ci este o grădiniță privată. Ba mai mult, ISJ Arad ne-a informat că nu este o grădiniță „acreditată”, ci este „autorizată”, asta făcând o enormă diferență din punct de vedere legal.

  Părinții lui Vlad sunt de părere că aceste lucruri se pot întâmpla în continuare oricând, în orice grădiniță, atâta timp cât nu  există o lege care să monitorizeze mai clar activitățile din grădinițe. Dacă nu este vorba de o grădiniță de stat, instituțiile abilitate nu mai intervin, căci grădinițele de acest fel nu sunt obligate să urmeze o programă sau să aibă un număr limită de copii înscriși.

  Grădinița în cauză, așa cum se întâmplă și la alte grădinițe, are înscriși mult mai muți copii față de capacitatea ei. Din ce spun părinții lui Vlad, în jur de 50 de copii dorm câte 2 într-un pat. Deși există termenul de „grupe de vârstă”, copii sunt mereu ținuți toți, împreună, fie că au 1 an jumate, fie că au 5 ani. Astfel, într-adevăr, pare imposibil ca 4-5 educatoare să monitorizeze mereu tot ce fac copiii, iar asta aduce de la sine posibilitatea producerii unor astfel de evenimente neplăcute.

  Doresc să fac câteva precizări cu privire la grădinița în cauză. Aceasta este cu profil «nordic». Pentru cine nu este familiarizat cu termenul, este vorba de a pune pe primul loc fericirea copilului, de a nu-i impune restricții și canoane învechite, de a fi lăsați liberi în natură, pe scurt de a se dezvolta cât mai natural și mai aproape de originile umane… dar cum superficialitatea e de cele mai multe ori sinonimă cu numele țării noastre mai ales când e vorba de a împrumuta idei din vest sau și mai pe scurt, afara-i vopsit gardul… restul îl știe toată lumea. Lozinci, promovare, social-media și avem un business de succes fără a mai trece prin ciurul legislativ, fără a ne mai supune regulilor. Legislația în domeniu are lacune grave și exemplele constante de abuzuri în grădinițe, în special din mediul privat se înmulțesc pe zi ce trece. Mă refer aici la faptul că îți poți înființa o fundație, o asociație a cărui obiectiv de activitate  este practic «supravegherea copiilor», acestea neavând acreditările necesare în partea ministerului învățământului și, în consecință, neputând fi controlate sau sancționate după caz de nereguli de reprezentanții inspectoratului. E clar că e o problemă, din moment ce acești copii, mii de ei, ajung din astfel de grădinițe tot în mediul public, în momentul în care încep școala”, ne-a spus mama lui Vlad.

  Inspectoratul Școlar Județean Arad ne-a confirmat faptul că grădinița Bergman nu are acreditare, ci doar autorizație. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 privind asigurarea calității educației, acreditarea este documentul care impune respectarea anumitor standarde educaționale. În lipsa unei acreditări, grădinița Bergman poate face, pe românește, orice o taie capul, că ISJ nu poate să o tragă la răspundere.

  Cităm: ”Art.4 (1)Acreditarea organizațiilor furnizoare de educație și a programelor lor de studiu este parte a asigurării calității;(2) Acreditarea este acea modalitate de asigurare a calității prin care se certifică respectarea standardelor predeterminate, pentru înființarea și funcționarea organizațiilor furnizoare de educație și a programelor lor de studii”.

  Ok, cu sau fără acreditare, ce e de la sine înțeles e că atâta timp cât un copil este lăsat la grădiniță (oridecare ), el devine pe acea perioadă de timp, sută la sută, responsabilitatea educatoarelor. Indiferent ce pățește acesta, că alunecă și își rupe o mână, că un alt copil îi azvârle o jucărie în ochi, că e mușcat, că înghite o jucărie mică… toate acestea devin responsabilitatea asumată la nivel de contract de muncă a educatoarelor angajate. Accident sau nu, nu se face nicio diferență când e vorba de lege.

  În loc de încheiere, ne punem următoarele întrebări: Cum e posibil ca o atitudine de genul celei manifestate de conducerea grădiniței, despre care am scris în acest articol, să scape nepedepsită, ba mai mult, să pară firească? Cine poate opri repetarea unei conduite atât de deplorabile? Când se va lua atitudine? Oare numai atunci când, într-adevăr, se va petrece o adevărată tragedie?

  Erată: pe certificatul medico-legal emis de doctor scrie, cităm: „plăgi mușcate (om?)”, a se sesiza ulilizarea semnului întrebării. Pozele vorbesc totuși de la sine.


   

  Update (3 noiembrie, ora 19:30): Replica la articolul „Cu băiețelul de 1 an și 8 luni mușcat pe tot corpul și terorizat, o
  familie din Arad acuză conducerea grădiniței Bergman și educatoarele că își nesocotesc meseria.”

  Vă reproducem în totaliate dreptul la replică trimis de conducerea grădiniței Bergman:

  În data de 09.10.2017, Vlad, baiețelul din articol, a fost preluat din gradinița noastră la orele 15:30. La orele 17:28, mama lui Vlad i-a trimis mesaje educatoarei din cadrul grădiniței noastre, prin care i-a adus la cunoștință acesteia, faptul că micuțul are câteva zone roșii pe corp.

  Părinții lui Vlad ne-au comunicat că, în seara zilei de 09.10.2017, Vlad a fost dus de către mamă la UPU. În data de 10.10.2017, părinții au dus copilul la IML pentru întocmirea unui certificat medico legal.
  Spre deosebire de sustinerea parintilor ca l-ar fi preluat pe Vlad de la gradiniță cu răni pe corp, precizam ca in realitate, la momentul la care parintii si-au preluat copilul din grija educatorilor nostri, acestia nu au reclamant nicio problema, iar baietelul nu a manifestat vreun comportament suspect.
  De indata insa, ce educatoarea a fost sesizata de catre mama minorului cu privire la aparitia semnelor suspectate ca fiind urme ale unor muscaturi, menționăm că am fost preocupați permanent de acest subiect, nu doar din grija noastra pentru calitatea actului profesional prestat, dar mai cu seama din interesul autentic pe care il avem fata de starea de sanatate a copiilor pe care ii avem in grija.
  Am tinut în mod constant legătura cu parinții copilului, asa dupa cum cu usurinta se poate observa din analiza apelurilor telefonice dintre noi si acestia. De asemenea, am luat legătura și am cerut păreri multiple din partea mai multor cadre medicale pentru a identifica reala cauza a semnelor regasite pe corpul baietelului. Din pacate insa parintii minorului au refuat orice fel de colaborare in acest sens, fiind in mod gresit ancorati in teza incidentului descris de catre dvs. cu atata superficialitate.
  Asa fiind, in vederea clarificării situației precum și găsirea unor soluții în beneficiul copilului, am invitat părinții la grădiniță pentru a discuta cu aceștia, împreună cu un cadru medical și un psiholog. Din păcate, părinții lui Vlad au refuzat invitația noastră.
  Apoi am invitat părinții la o discuție cu medicul grădiniței, atât în cadrul gradiniței cât și la cabinetul personal al doamnei doctor, dar, din nou, am primit refuzul părinților.
  Subliniem faptul că Vlad nu a fost lăsat nesupravegheat. De altfel, este absurdă ipoteza în care un copil a fost mușcat de atâtea ori, fără ca cineva să observe sau să audă ceva despre acest incident, sau fara ca acel copil sa manifeste un comportament care sa fi semnalat parintilor, la momentul preluarii de la gradinita, un discomfort atat de mare.
  In plus avand in vedere ca nici macar certificatul IML nu confirma teoria avansata de parinti ci doar o mentine ca o ipoteza posibila, apreciem ca fiind absolut regretabil refuzul parintilor de a explora alternative la scenariul descris de ei, care sa ii ajute sa identifice cauza reala si sa poate rezolva problema de sanatate a copilului lor.
  De asemenea, vă rugăm să observați că noi am făcut demersurile necesare pentru aflarea adevărului și în acest sens am apelat la persoane calificate în domeniu (medici și psihologi) pentru a identifica problema reala de sanatate a lui Vlad si circumstantele posibile pentru aparitia semnelor respective și acțiunile ce se impun în beneficiul lui Vlad.
  Toate eforturile noastre sunt insa futile in lipsa unei disponibilitati de colaborare din partea parintilor lui Vlad.
  Părinții care au avut precum și cei care au în continuare copii in grija gradiniței asociației noastre pot confirma faptul că noi ne îndeplinim în mod corespunzător obligațiile, iar copiii aflați la grădinița noastră sunt îngrijiți și supravegheați cu responsabilitate si profesionalism, scenariul descris de dvs fiind nu doar fals dar si absurd.
  Pentru toate acest considerente, va solicitam ca de urgenta sa procedati la inlaturarea articolului reclamat, cu publicarea replicii noastre, iar refuzul dvs de a proceda in consecinta reprezinta o asumare suplimentara a responsabilitatii pentru prejudiciile material si de imagine produse subscrisei, cu asumarea accesorie si a repararii acestui prejudiciu ca urmare a demersurilor judiciare pe care le vom face, negresit.

  Asociatia Marry Poppins Kindergarten 2010

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aici ar trebui acordat de gradinita si pe costurile acesteia, si suport psihologic la copil si daune serioase. Dar nu inteleg cum nu a fost demarata nici o ancheta interna si nici una de la institutiile statului responsabilizate prin lege! Invatamantul oameni buni, este de interes public autorizat ori ba, acreditat ori ba,,,,iar conform Codului penal, doamnele invatatoare raspund ca si un functionar public atata timp cat desfasoara o activitate de interes public ! NIMENI nu inchide acest srl cel putin pana la demararea si finalizarea anchetei de care fel o fi ea ….intrebam redactia….

   +20 voturi
   +1
   -1
  2. In privinta dreptului la replica. Ma intreb de ce persoane care nu stiu sa scrie coerent atunci cand folosesc un anumit tip de limbaj (pretins elevat) se incapataneaza sa il simuleze? Dom’le, nu stii – nicio problema – vorbeste pe romaneasca simpla o omului simplu, si te faci inteles.

   Apoi…vor si sa stergeti articolul, dar si sa le publicati dreptul la replica? Adica, o replica la…ceva ce, in conceptia dumnealor…nu mai trebuia sa existe?

   Cine educa, totusi, copiii altora??

   Pana una-alta, parintii copilului au un certificat medico-legal; din partea impricinatilor, avem numai cuvinte defensive, sustinute de pareri ale unor terti care, din cate inteleg, nici macar nu au putut examina micutul in carne si oase.

   Voi urmari cu interes subiectul. E cel putin interesant atunci cand se incearca intimidarea presei prin amenintari “judiciare”.

   +18 voturi
   +1
   -1
  3. Eu sunt tatal unui copil de 3 ani care face parte din aceasta gradinita de 2 ani. Privesc cu tristete atitudinea avuta de cititorii acestui articol. Va rog, nu va lasati influentati de ceea ce cititi.

   Daca ar fi o problema in gradinita, ar fi pentru mai multi copii nu doar pentru unul. Nu stiu ce au facut parintii cu copilul respectiv dupa ce l-au scos de la gradinita dar stiu sigur ca nu avea cum sa se intample asa ceva in gradinita. Toti copii ar povesti despre asta acasa dar asa ceva nu s-a intamplat.

   Sper din tot sufletul sa nu se inchida gradinita nici macar pentru o zi.

   --13 voturi
   +1
   -1
   • Domnule Adrian, eu sunt Victor, tatal lui Vlad si vreau doar sa va spun spun ca mi-ar fi rusine sa sugerez ceea ce incerci dumneata sa sugerezii, si anume ca noi, parintii lui i-am fi facut ceva..
    Copilul a fost muscat la gradinita! Pana astazi, in dreptul la replica, nu au sustinut niciodata reprezentantele gradinitei cum ca nu s-ar fi intamplat la gradinita, doar ca nu sunt muscaturi de om ci de insecte sau vreo alergie. Probabil si-au dat seama cat e ridicol si au mers pe alta varianta, de aceea nu s-a mai mentionat vreo insecta in replica.
    Va intreb dumnevoastra ce ati fi facut in locul nostru? Ati fi inghitit minciuna ? Atunci pofta buna in continuare…
    Un aspect foarte important care trebuie mentionat este ca noi nu avem nici un fel de pretentie asadar care e motivul nostru? Am dus si noi copilul acolo tot vrajiti de aparente si desi a fost lovit in cel putin doua dati inaintea acestor muscaturi si el ne-a spus acasa , nici macar nu am adus in discutie acest lucru la sedinta de la inceputul anului… stati putin si ganditi inainte sa vorbiti.
    Faceti referire la faptul ca si altii ar pati, nu doar el. Poate nu a patit al dumneavoastra, sau nu inca(asta in cazul in care nu e el faptasul(nu acuz), caz in care clar nu v-ar spune)..sa stiti ca au patit si altii in trecut si la momentul potrivit se va afla.
    Va rog sa nu ne mai jigniti cu aluzii de genul. Daca vreti detalii clare, cu placere va stau la dispozitie.
    Noapte buna!

    +28 voturi
    +1
    -1
    • Domnule Victor, stati linistit, nu stiti cine se ascunde in spatele unor utilizatori, poate fi chiar un angajat al gradinitei sau poate chiar Adina, nu va consumati pentru un comentariu, noi toti ceilalti parinti rationali ne punem un semn de intrebare atunci cand se intampla asemenea cazuri. Eu unul nu mi-as mai trimite copilul in acel colectiv in primul rand gandindu-ma ca este ceva suspect. Sa vin cu atata vehementa sa iau apararea unor oameni pe care nu ii cunosc si cu care nu am vreun raport personal mi se pare cel putin suspect. Intr-adevar aceasta gradinita atrage ‘clientii’ prin felul in care a fost gandita, prin imaginea creata pe coate de catre patroni, insa sa vii in Romania cu un concept nordic si sa il pui in aplicare fara sa ai parghiile necesare, gandirea necesara si poate cel mai important, angajatii necesari, mi se pare ireal. Cati dintre parintii care isi duc copiii la aceasta gradinita si-au pus vreodata intrebarea daca exista toate autorizatiile si acreditarile necesare pentru a transporta copiii aproape zilnic in padure? Cati dintre parinti s-au intrebat daca in caz ca se intampla ceva, in padure, in mijlocul de transport pana la padure, va putea fi cineva tras la raspundere? Este o gradinita privata, autorizata, nici macar acreditata, este practic un business personal nesubordonat statului si institutiilor abilitate in domeniu. Pare apetisant sa spui ca parinte ca, copilul este la o gradinita revolutionara, scumpa, insa totusi traim in Romania unde stim cum sunt obtinute formalitatile si cum se lucreaza de fapt in spate. Credeam ca dupa tragedia din Colectiv ne punem niste semne de intrebare cand vine vorba despre siguranta noastra si in special a celor mici dar se pare ca nu s-a schimbat nimic. Din pacate pana la prima victima niciodata nu deschidem ochii. Si pe langa asta, un parinte rational nu si-a pus niciodata intrebarea cum se face ca sunt 50 de copii intr-o asemenea gradinita si oare ce s-ar intampla in cazul unei calamitati, unei tragedii, daca locatia este suprapopulata? Iar nu il ultimul rand, dupa un asemenea incident, sa vii tu ca si patron de gradinita si sa emiti ‘comunicate’ prin avocat in care acuzi parintii si te speli pe maini de orice vina, mi se pare ca nu demonstreaza nimic altceva decat lipsa totala de profesionalism si ca aceasta gradinita este doar o sursa de bani si nimic mai mult. Cred ca atitudinea mult mai potrivita ar fi fost ‘ne cerem scuze pentru incident, vom cerceta, am sesizat organele abilitate, vom sanctiona disciplinar educatoarele, vom suspenda activitatea gradinitei pentru cateva zile’, si asa mai departe. Dar pana la urma cine cunoaste personal patroana acestei gradinite stie ca asa ceva nu se poate intampla. Si o ultima mentiune, se sustine in comunicat ca parintii nu au colaborat cu gradinita… intreb si eu, ca parinte, cum sa colaborezi cu niste indivizi care din start pornesc cu o atitudine defensiva si incearca sa bage totul sub pres? cum sa colaborezi cu niste oameni care merg mana in mana? parintii nu au colaborat cu educatoarele sau cu medicul gradinitei… pe bune? sa colaboreze ca sa ce, va spune oare vreodata medicul gradinitei, platit de gradinita, ca da, a fost lasat nesupravegheat copilul?? mi se pare foarte corect modul in care au procedat parintii, ca au obtinut certificat medico-legal si ca au refuzat orice fel de contact cu gradinita. Bravo lor!

     +51 voturi
     +1
     -1
    • Vorbiții prosti, copilul a fost la padure sii a fost muscat de gongii. In perioada asta a anului sunt multe goange , chiar inainte de a intra in hibernare. Eu vorbesc in cunostiinta de cauza pentru ca am facut la scoala. Orisicum parinti sint devina ca nu au dus copilul la o gradinita autorizata. La gradinitele autorizate sunt alte condiți si uoameni mai calumea.

     --29 voturi
     +1
     -1
    • Domnule Victor, eu nu am insinuat ca voi parintii i-ati fi facut rau copilului.

     Am spus doar “Nu stiu ce au facut parintii cu copilul respectiv dupa ce l-au scos de la gradinita”. Prin asta m-am referit la faptul ca puteati sa mergeti cu copilul la un spatiu de joaca dupa gradinita unde sa se intample incidentul.

     Numarul de muscaturi este prea mare si prea raspandite pe tot corpul pentru a fi facute de un alt copil din gradinita. Din cate stiu Vlad are scutec. Cum a putut sa aiba pe fesa muscatura? I s-a dat jos scutecul? Toate muscaturile au punct in mijloc. Si sa zici ca e supt, durata in care s-a realizat toata povestea, trebuia sa fie destul de mare. Conform certificatului medico legal, dimensiunea unor echimoze este de 5cm pe 4cm. Un copil nu are gura asa mare!

     Sunt multe lucruri care nu se leaga in teoria ca Vlad a fost agresat de un alt copil.

     Ma intrebati ce as fi facut in locul dumneavoastra… As fi deschis la o investigatie impreuna cu cei de la gradinita sa vedem intradevar ce s-a intamplat.

     +2 voturi
     +1
     -1
   • Sa zicem ca sunteti ceea ce pretindeti a fi. (Desi entuziasmul dvs. ma duce un pic cu gandul la publicitate.)

    M-am lasat influentat de calitatea apararii formulate de catre “parati”.

    Cat despre ideea ca in situatii de hartuire victimele ar trebui sa fie mai multe decat una…permiteti-mi sa zambesc. Probabil nu am crescut in aceeasi lume.Nu va doresc sa va vina copilul acasa batut, nici lui sa ii spuna parintele ca nu il crede, fiindca nimeni altcineva nu se plange de Vasilica.

    Indiferent de ceea ce s-a petrecut in realitate, comiteti niste erori de judecata.

    +4 voturi
    +1
    -1
   • Domnule Adrian, as incepe prin a va spune ca, in calitate de parinte, inainte de toate, ar trebui sa va fie rusine. Indrazniti sa insinuati ca parintii acelui copil ‘au facut ceva cu el’, deci, cu alte cuvinte, parintii l-au molestat si dau vina pe gradinita! Dvs. va dati seama de gravitatea afirmatiilor? Ganditi-va ca si copilului dvs. i s-ar fi putut intampla asa ceva! Chiar atat de departe am ajuns incat sa aruncam vina intotdeauna pe victima? Probabil tine de caracterul naiv si slugarnic al romanului, as spune chiar infect! Din minimele dvs. cunostinte cu privire la comportamentul copiilor in colectiv (caci presupun ca sunt minime), chiar credeti ca atunci cand ei sunt martorii unor incidente traumatizante fug repede la parinti sa le povesteasca? V-a trecut prin minte ca poate si ceilalti copii au fost afectati, poate au o retinere sa povesteasca, sau poate chiar li s-a spus sa nu povesteasca? Haideti sa nu mai tinem teoria chibritului aici, urmeaza sa spuneti ca pana la urma copilul este de vina, s-a muscat singur! Cu asemenea mentalitati, nu e de mirare ca se inghesuie cate 2,3 copii in pat, probabil pe considerentul ca se dezvolta copilul mai bine daca doarme inghesuit, e in comuniune cu natura in timp ce patroana isi umple buzunarele! Nu e de mirare ca ne ducem naibii ca natie.

    +19 voturi
    +1
    -1
  4. Tipic Adina Horga, ‘fata din vest’ dupa cum se autointituleaza, si-a pus avocatul sa redacteze raspunsul cu mentiunea ca oricine indrazneste sa scrie ceva impotriva ei va fi obligat la plata unor ‘daune aduse imaginii’. Probabil spera sa mai incaseze niste bani avand in vedere datoriile in care e ingropata. Rugam avocatul sa ne explice in baza carui temei poate fi presa obligata sa retraga un articol, cu drept la replica? Hai, fiti seriosi! Asta este ca si acum cativa ani cand s-a bagat sub pres o epidemie de scarlatina la aceeasi gradinita, tocmai din cauza amenintarilor ei cu ‘daunele morale’. Vai si amar!

   +47 voturi
   +1
   -1
  5. Nu e ciudat ca Vlad e singurul copil ” înțepat de insecte”? Se presupune ca atunci când Vlad a plâns era în camera cu mai mulți copilași…nu era datoria educatoarei sa intre și sa întrebe copilul de ce plânge, ce s-a întâmplat? Sau….nu e normal sa nu lași copilasii sa doarmă nesupravegheați într-o tabără? ! Părerea mea este ca nu mai exista educatoare în adevăratul sens al cuvântului…

   +17 voturi
   +1
   -1
   • Exista ,dar sigur nu la gradinita aceasta!!! Defapt aici nu cred ca exista educatoare…nu exista conditii pe care copii ar trebui sa le aibe la gradinita! Vi se pare normal sa dezbraci copiii intr-un loc semi-amenajat,sub poarta cladirii, cu usa de fier forjat imbracata in plastic, pe sub care sufla vantul?vi se pare normal ca pe langa o gramada de copii din gradinita, erau adusi alti copii de la afterschool?unde sa se mai ocupe fetele alea de atatia copii?

    +1 voturi
    +1
    -1
  6. Citesc cu uimire ceea ce unii susțin fără a cunoaste exact datele problemei.Domnule X-ulescu ai stat in viața asta de vorba cu parintii acestui copil??
   Piblicitate? Drag om,nu au nevoie de asa ceva. Sunt doi oameni simplii care lucrează pe rupte pentru a avea un trai decent. Mama a fost foarte entuziasmată de aceasta grădiniță inca de la început. Este o mama extraordinară,are grija de fiecare aspect necesar in a crește Vlad cat mai frumos posibil.Nu ma crezi?..incearca sa vorbesti cu ea macar 5 minute.
   Insinuarea este ABSURDĂ,ca si psiholog practicant tind sa cred ca ai dat un diagnostic mamei care este mult peste competența dumneavoastră. Adica si-a mușcat ea copilul ca sa devina vedetă? ..
   Directoarea este cu dreptatea in mana si nebunii ăștia de părinți au stat cu orele pe la cabinete pentru controale pentru ca directoarea si educatoarele sunt si medici spunând ca are baietelul alergie.
   Susțin acest articol.

   +18 voturi
   +1
   -1
   • Alice Zaharia…noi nu cunoastem nici o persoana cu acest nume.N am ajuns de la muscaturile copilui meu sa ma apar in fata unor mincinosi dar in primul rand cum adica obscur?..sotia mea lucreaza in acelasi loc de cand a terminat scoala iar eu nu am niciun dosar penal de nici o forma, nu am avut vreodata. Daca minti, macar minte cu cap..in zilele noastre aceste lucruri se pot verifica online.
    Mi-e si scarba sa raspund uneia ca tine!
    Despre Dumnezeu chiar nu am ce comenta…nu-l pot pomeni in discutii de felul asta. Sa inteleg ca tu esti mare credincioasa de nici porunca a 9-a nu esti in stare sa o respecti.

    +19 voturi
    +1
    -1
   • Daca ai ridica asemena acuzatii la adresa mea ca si parinte, te-as da in judecată.
    La fel as putea sa spunem si noi despre tine foarte multe.De la personalitatea impulsiva pe care oamenii din jurul tau se plang ca o ai pana la ripostele fizice si verbale de natura agresiva care ar trebui controlate in societate.
    Sa nu incepem sa cerem parerea despre tine a unor oameni,parinti care prefera sa te evite dataorita rezultatelor comportamentului antisocial.
    Internetul stie tot, bata-l vina :-)).

    +3 voturi
    +1
    -1
    • In plus, o atitudine crestineasca inseamna sa ai empatie pentru victima – nu vad in mesajul domnisoarei/doamnei decat o atitudine de partizan.

     Bine ca dvs. credeti in nevinovatia gradinitei – pe unii, lamuririle aduse nu ne-au convins. Poate sunt un crestin mai anemic din cauza aceasta, ce ziceti?

     Ma mai mir apoi ca suntem pusi cu totii in oala “crede, nu cerceta”, dar, desi nu este o afirmatie biblica, vad ca unii se ghideaza dupa acest “dicton” in formarea opiniilor. Hmmm…

     Sa va spun ceva: este greu, daca nu imposibil, sa garantam pentru noi insine ce vom face in situatii limita. Cum, atunci, am face-o pentru altii?

     +1 voturi
     +1
     -1
  7. In primul rand vreau sa transmit un gand bun parintilor si sper ca micutul vostru sa isi revina cat mai curand din toate punctele de vedere.
   In al doilea rand e inacceptabil ce s-a intamplat si e revoltatoare (putin spus) atitudinea celor din conducerea gradinitei!
   SA LE FIE RUSINE!!! Dar probabil ca n-au asa ceva…
   Nu inteleg de ce institutiile abilitate nu s-au sesizat din oficiu.
   In locul parintilor as posta articolul pe pagina gradinitei de Fb. As face absolut TOT ce pot ca astfel de incidente sa nu se mai repete si cu alti copii!
   Toti ar trebui sa avem o constiinta si un suflet! Asta ne diferentiaza de animale…
   Si cred in : ” Tot ceea ce e nevoie ca raul sa castige , e ca oamenii buni sa nu faca nimic” !!!

   +12 voturi
   +1
   -1
  8. Mi se pare josnic ca se incearca invinuirea parintilor, nu inteleg ce relevanta are profesia acestora in toata povestea.. daca ar fi sa discutam despre reputatia si “ascensiunea” directoarei cred ca s-ar putea scrie un intreg articol. Dar culmea, parintii nu au pomenit acest aspect, au fost civilizati si nu au facut atacuri la persoana.
   Am citit comentarii cum ca ar fi vorba despre un copil cu probleme..din nou nu vad relevanta..ba mai mult, educatoarele si personalul gradinitei ar fi trebuit in acest caz sa acorde atentie sporita acestui copil nu sa aiba atitudinea pe care au avut-o.

   +31 voturi
   +1
   -1
  9. Ce relevanta are in ce crede tatal sau unde lucreaza mama copilului? Cat de abjecti pot fi cei care posteaza inclusiv barfe despre familia copilului intr-o situatie atat de delicata ca si asta… Voi astia realizati ca zeci de generatii inaintea voastra au facut eforturi de supravietuire in conditii mult mai grele pentru ca voi sa fiti niste imbecili?

   +4 voturi
   +1
   -1
  10. E incredibil cum reprezentantii gradinitei arunca cu mizerii in parintii copilului desi vatamarea copilului s-a produs sub supravegherea lor. Cata prostie din partea reprezentantilor gradinitei sa crezi ca prin distragerea atentiei de la copil prin aruncarea cu laturi in parinti se evita ceea ce este evident?

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Care supraveghere? Acolo era o jungla in toata regula. De ce credeti ca nu lasau parintii sa intre in gradinita sa vada ce se intampla dincolo de usa fara geam?fiinca inainte sa iti aduca copilul, acesta era curatat pe fata de mancarea de la pranz,fiindca toti copii urlau si se urcau pe pereti,doamnele educatoare neavand niciun control asupra lor!

    --1 voturi
    +1
    -1
  11. Si baietelul nostru a fost la gradinita aceasta si muscaturile erau o problema destul de des intalnita la mai multi copii. Noi am avut o singura data problema asta, cu o singura mucatura. Insa gradinita aceasta nu ofera conditii de igiena pentru copii, astfel incat odata cu venirea verii existau mereu cazuri de enterocolita, ba chiar salmonela. Si atunci s-au eschivat si au acoperit problema numai ei stiu cum…Cat despre educatoare,sunt prietene cu dna directoare,fara studii si cu nicio pregatire in domeniu…Nu se compara cu gradinita de stat unde exista si conditii special concepute pt copii de diferite varste,cu diferite nevoi,si educatoare cu pregatire.

   +3 voturi
   +1
   -1
  12. Multitudinea punctelor de vedere din acest thread este peste 9000. Am numarat. Parerea mea umila dar corecta este ca adevaratul vinovat este guvernul PSD. Pentru a crea o cortina in fata noastra, au platit pe cineva sa faca aceasta monstruozitate, in timp ce ei ne scad 20% din salarii! Pe onoarea mea!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.