joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update O pătrundere în LUMEA NANO a lui Stefan Hell – vezi pentru ce a luat savantul născut la Sântana Premiul Nobel (VIDEO)

    de Special Arad | 11 octombrie 2014, 12:15 AM | Internaţional

    1

    UPDATE : O pătrundere în LUMEA NANO a lui Stefan Hell – vezi pentru ce a luat savantul născut la Sântana Premiul Nobel (VIDEO)

    Pe contul de youtube al MaxPlanckSociety – aferent The Max Planck Institute for Biophysical Chemistry (MPIbpc) din Gottingen, al cărui director este laureatul Nobel de origine arădeană Stefan W. Hell – a fost publicat un filmuleț menit să explice într-un limbaj accesibil chiar și absolvenților de bacalaureat sau, pur și simplu, pasionaților de fizică, descoperirea extraordinară a savantului român. Vi-l prezentăm mai jos, însoțit de traducerea explicației pe care administratorii paginilor de web a prestigiosului institut care a dat lumii peste 50 de laureați Nobel (!) o publică sub formă de scurtă descriere.
    Microscoapele optice nu pot distinge între obiectele care sunt mai aproape decât aproximativ 200 de nanometri – cam una-două sutimi din circumferința unui fir de păr. Motivul este un val natural de lumină, jumătate din lungimea de undă, care corespunde cu cei 200 de nanometri. Microscopia STEDS dezvoltată de Stefan Hell este prima tehnologie microscopică optică ce depășește această „barieră magică”, permițând cercetătorilor să obțină perspective fascinante în LUMEA NANO.


    TITLUL PRINCIPAL: Savantul de origine arădeană Stefan W. Hell a câștigat premiul Nobel pentru chimie

    Cercetătorii  Eric Betzig, Stefan W. Hell, William E. Moerner au primit, miercuri, premiul Nobel pentru chimie pe 2014, pentru descoperirile în domeniul microscopiei de super-rezoluţie, a anunţat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, citat de nobelprize.org.

    Iată MOTIVAȚIA JURIULUI:

    Prin ceea ce numim nanoscopie, cercetătorii pot vizualiza traiectoriile moleculelor individuale din cadrul celulelor vii. Acum ei pot vedea cum moleculele creează sinapse între celulele nervoase din creier; pot urmări cum se face agregarea proteinelor implicate în boli ca Parkinson, Alzheimer şi Huntington; pot urmări proteinele individuale din ovulele fertilizate şi observa cum se divid în embrioni. (…)

    Era de la sine înţeles că oamenii de ştiinţă vor descoperi la un moment dat celulele vii în cele mai mici delaii moleculare. În 1873, microscopistul Ernst Abbe a stipulat limita fizică pentru rezoluţia maximă a microscopiei optice tradiţionale: aceasta nu putea depăşi 0.2 micrometri.

    Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E Moerner sunt laureaţi ai Premiului Nobel în 2014 tocmai pentru depăşirea acestei limite. Datorită realizărilor lor, microscopul optic poate analiza acum nano-lumea.

    Profesorul Stefan W. Hell s-a născut la 23 Decembrie 1962 la Arad. Şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale între anii 1969 şi 1977. S-a înscris la liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978. În aprilie 1978 a plecat în Germania împreună cu părinţii, stabilindu-se la Ludwigshafen. A urmat facultatea la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut şi titlul de Doctor în Fizică cu calificativul „Suma Cum Laude”

    Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziţionare din creier, supranumit „GPS-ul intern”.

    În laudatio pe care Prof. univ. dr. George Stanciu de la Universitatea Politehnică din Bucureşti i l-a rostit cu prilejul decernării titlului de Dr. Honoris Causa, în cadrul ceremoniei de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, i-a făcut savantului următoarea prezentare:  

    „Dr. Stefan Hell are o contribuţie decisivă în spargerea limitei de rezoluţie, data de difracţie reprezentată prin formula matematică descoperită de Abbe în 1873. Excepţionala descoperire a domnului profesor Hell are implicaţii enorme în momentul de faţă în cercetările biologice şi, în mod cert, aceasta va contribui la succesul înţelegerii fenomenelor ce au loc la scara nanoscopică atât în biologie, cât şi în alte ştiinţe ale vieţii. Importanţa acestei descoperiri pentru cercetările medicale este una fundamentală. Faptul că invenţiei profesorului Hell i-a urmat o explozie de publicaţii în reviste de cel mai mare prestigiu evidenţiază, în mod cât se poate de clar, valoarea ei. Profesorul Stefan Hell este cel care a deschis un domeniu în întregime nou în fizică, cel al nanoscopiei optice”.

    Activitatea ştiinţifică a dlui Prof. dr. med. h. c. Stefan W. Hell s-a concretizat, până în prezent, prin 249 articole în fluxul principal de publicaţii, 30 de cărţi şi capitole în volume de specialitate. S-a remarcat prin contribuţii originale în creşterea rezoluţiei microscoapelor optice, realizând prima descriere a microscopului 4 Pi, pe care l-a şi patentat. Ulterior, şi-a extins cercetările în domeniul microscopiei cu baleaj laser, prin introducerea pentru prima dată a conceptului de „golire prin emisie stimulată”, pe această cale permiţând deschiderea unui domeniu nou în microscopie prin obţinerea unor rezoluţii de ordinul nanometrilor. În domeniul microscopiei cu fluorescenţă, prof. Stefan Hell a reuşit să obţină semnal de fluorescenţă dintr-o arie cu dimensiunea mult sub limita de difracţie, prin iluminarea probei cu două raze laser.

    Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL a obţinut următoarele premii şi distincţii:

    2000 – Premiul ICO, Comisia Internaţională de Optică (ICO)
    2001 – Premiul Helmholtz pentru metrologie (co-laureat)
    2002 – Premiul de Inovare al Fundaţiei Leibinger
    2002 – Premiul de Cercetare Carl-Zeiss al Fondurilor Ernst Abbe
    2002 – Premiul Karl-Heinz Beckurts
    2004 – Premiile „Gottlieb Daimler” şi „Karl Benz”, Academia de Ştiinţe „Brandenburg” din Berlin
    2006 – Premiul pentru Inovare al Preşedintelui Germaniei
    2007 – Premiul „Cozzarelli” conferit de Proc. Natl. Acad. Sc. (Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe) SUA
    2007 – Premiul „Julius Springer” pentru fizică aplicată
    2008 – Premiul „Gottfried Wilhelm Leibniz” al Consiliului German de Cercetare (DFG)
    2008 – Premiul Statului Saxonia Inferioară
    2009 – Premiul Otto „Hahn” pentru fizică
    2009 – Doctor honoris causa med., Universitatea din Turku, Finlanda
    2010 – Premiul „Ernst Hellmut Vits”
    2011 – Premiul Familiei „Hansen”
    2011 – Premiul European pentru Ştiinţă „Körber” (Ştiinţe ale fizicii)
    2011 – Premiul „Gothenburg Lise Meitner” 2010/2011
    2011 – Premiul „Meyenburg” pentru cercetare în domeniul cancerului

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.