joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un preambul pentru Festivalul Internaţional de Muzică Americană şi de Jazz la Filarmonică

    de Tomck@t | 4 iunie 2014, 11:56 AM | Muzică | Știri Arad

    0

    Prima lună a verii concentrează la Filarmonică cel de al doilea mare eveniment al anului, Festivalul Internaţional de Muzică Americană şi de Jazz, iar preambulul acestuia se doreşte a fi Concertul simfonic al serii de 5 iunie, cel care îl are ca invitat principal pe dirijorul american Robert Gutter, iar pe podiumul solistic, pe pianistul Sorin Dogariu. „Repertoriul ales reprezintă mai mult decât o introducere a publicului nostru select în muzica festivalului internațional de muzică americană și jazz (care va debuta săptămana viitoare). Muzică poliritmică, sincopată, cu unele elemente de jazz, mixată cu o sonoritate influențată de melodia europeană, de cântecele anglo-saxone, conturează o seară în care, prin „sonosferă”, este evocat visul american…”, spune dr. Alin Văcean, directorul general al Filarmonicii de Stat Arad

    Semnate de Leonard Bernstein, Aaron Copland, George Gershwin, Samuel Barber sau Richard Rodgers, numerele din prima seară concertistică de iunie reconfirmă forţa şi penetranţa în registrul repertoriului mondial unor incontestabile favorite. De la tonul neo romantic al Adagio-ului de Barber, la amalgamul de influenţe prezente în Rhapsody in Blue, una dintre cele mai originale creaţii ale muzicii secolului XX, parcursul sonor al serii se interferează cu celebre teme de balet – Rodeo – sau musical-uri – West Side Story, The Sound of Music, Candide…

    Joi 5 iunie 2014 ora 19.00
    Sala Palatului Cultural

    CONCERT SIMFONIC
    Dirijor ROBERT GUTTER SUA
    Solist SORIN DOGARIU

    Program

    Leonard Bernstein – Candide Uvertura
    Aaron Copland – Rodeo – Patru dansuri
    George Gershwin – Rhapsody in Blue
    Leonard Bernstein – West Side Story
    Samuel Barber – Adagio pentru orchestră de coarde
    Richard Rodgers – The Sound of Music – Potpuriu

    Portret – Robert Gutter

    Robert Gutter s-a născut la New York, a studiat la celebra Universitate Yale şi şi-a obţinut diploma la Academia Chigiana din Siena, unde a studiat dirijatul cu Franco Ferrara.

    A dirijat ansambluri simfonice şi de operă în peste treizeci de ţări, incluzând centre mari ale lumii precum: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, Madrid, Stuttgart,Tinejin etc.

    În domeniul operei a colaborat cu Volksoper din Viena, Stadttheater din Linz, Teatro Lirico d’Europa, Teatro Massimo Bellini, Opera din New Orleans, Connecticut Grand Opera sau Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). În perioada anilor 1996 -2000 a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev (Ukraina). Printre alte ansambluri pe care le-a dirijat se numără orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Radiodifuziunii Irlandeze, London Schubert Players, Filarmonica din Liège, orchestra Hermitage din St. Petersburg, Capella Academica din St. Petersburg, Orchestra Radiodifuziunii din Toronto, Victoria Symphony, Orchestra Radioteleviziunii din Ljubljana, orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra simfonică din Mexico, Filarmonica din Cairo, Orchestra de Stat din Turcia, Hartford Symphony, Colorado Springs Symphony şi Albuquerque Symphony.

    Timp de 16 ani a fost director muzical şi dirijor al orchestrei simfonice din Springfield (Massachusetts), ansamblul devenind sub conducerea sa una dintre cele mai respectate orchestre regionale ale naţiunii. În 1986, i-a fost atribuit titlul de “dirijor emerit” al orchestrei.

    Robert Gutter este în prezent dirijor permanent al Filarmonicii din Greensboro, Carolina de Nord. Cu o experienţă muzicală vastă, şi-a însuşit un repertoriu care cuprinde patru secole de muzică, de la creaţiile secolului al XVIII-lea la cele ale prezentului.

    A acompaniat nume mari ale artei interpretative şi a dezvoltat în paralel o carieră de pedagog, în prezent ocupând şi poziţia de director pentru activităţi orchestrale la Universitatea din Carolina de Nord. A câştigat trei premii I oferite de National Opera Association la concursuri pentru producţii de operă şi i s-a atribuit statutul de “All-State Conductor” pe întreg teritoriul Statelor Unite.

    Portret / Sorin Dogariu

    Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

    Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman.

    A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

    Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

    Prima audiţie a Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost realizată de pianist sub bagheta compozitorului, la Taichung, în anul 2001, acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra.

    În Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn, iar în luna noiembrie a anului 2011, în concertul organizat în cinstea Zilei Naţionale a României de către Ambasada României la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu şi-a dovedit performanţele şi abilităţile în trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

    În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.