joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Un gest mic pentru unii, o bucurie enormă pentru alții. Centrul de Copii cu Handicap din Arad a primit o donație de la două familii din Franța

    de Raluca Medeleanu | 16 iulie 2015, 7:06 PM | Recomandările editorilor

    0

    Bucuria constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta”, scrie pe o filă dintr-un album cu poze, ce-i arată pe toți copiii care au trecut prin Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copiii cu Handicap, de pe strada Vladimirescu, din Arad. Astăzi, acești copii au avut parte de două mari bucurii. Pe de-o parte, bucuria de a primi hăinuțe și, pe de altă parte, bucuria de a avea drept noi prieteni pe doi oameni cu suflet mare, veniți de la mii de kilometri depărtare, din dorința de a face un gest de omenie.

    Clara Gestin a fost timp de 15 ani profesoară de limba franceză, fiind foarte atașată de copii. S-a mutat pe urmă în Franța, iar de 22 de ani locuiește în Rennes, unde ocupă un post important, de expert judiciar la Curtea de Apel. Ea nu și-a uitat însă țara, iar anul acesta, știind că va veni să viziteze Aradul, a dorit să facă și un gest frumos pentru copiii aflați în dificultate de aici.

    Astfel, femeia a apelat la două familii din Rennes, ambele având mai mulți copii și le-a rugat să doneze hainele care le-au rămas mici copiilor, dar care au rămas într-o stare foarte bună. Cele două familii au fost mai mult decât fericite la auzul ideii doamnei Gestin.

    „Au spus că îi bucură foarte mult ideea. Că mai bine oferă hainele, știind că cineva se va bucura de ele, decât să le pună, aproape nou-nouțe, la coșurile de gunoi pentru colectarea hainelor, de pe străzile din Franța și să ajungă cine știe unde, în ce groapă de gunoi”, ne-a spus Clara Gestin.

    În jurul orei prânzului, ea împreună cu soțul său, au vizitat Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copiii cu Handicap Arad, unde au fost întâmpinați cu bucurie și gratitudine de către șefa temporară a centrului, Andreea Nistor, care le-a făcut și cunoștință cu câțiva dintre copiii aflați acolo.

    Întrebată fiind dacă acei copii sunt și capabili să se bucure când primesc ceva, doamna Nistor a explicat că se bucură enorm de orice atenție. „Chiar dacă pentru noi anumite lucruri par banale, pentru ei e ceva foarte important. Cel mai mic gest, cel mai mic surâs, pentru ei e totul, căci e tot ce au”, ne-a spus ea. „Gândiți-vă că acești copii sunt lăsați aici, iar pe urmă foarte rar se mai întâmplă să mai fie vizitați de către părinți. Și ei simt asta. Avem câteva cazuri în care părinții vin o dată pe an să-i vadă, avem și un caz unde vin în fiecare lună. Noi de aceea încercăm să și facem cât mai multe serbări și evenimente, pentru a le da puțină bucurie. Și de fiecare dată, trimitem inviație și părinților. Dar aproape nici unul nu vin”, a adăugat Andreea Nistor.

    Așadar, mai mult decât acele hăinuțe, care oricum le vor fi de folos, vizita în sine a cuplului din Franța le-a luminat chipurile și le-a așternut acestor copii cu destine tragice zâmbetul pe buze.

    În Centru sunt 23 de copii care suferă de diverse afecțiuni extrem de grave cum ar fi retard psihomotor sever, hidrocefalie sau tetrapareze spastice. Sunt copii cu vârste variate, între 2 și 18 ani. Unii dintre ei, cu dedicarea personalului care devine, practic, familia lor, ajung în câțiva ani să se redreseze parțial și atunci sunt trimiși la un alt Centru, din Subcetate. Dar nu toți au șansa aceasta. Pentru unii, Centrul de pe strada Vladimirescu devine casa lor permanentă. Așa cum este cazul Alexandrei, singura fată care poate și vorbi. Ea are 17 ani, iar în momentul în care a auzit discuția despre perioada în care copiii stau acolo, a îmbrățișat-o cu toată pasiunea, strâns, pe doamna Nistor, spunându-i cu un glas emoționat și complet sincer:

    „Nu vă speriați! Eu nu o să plec niciodată de aici! Nu vreau să plec! Vă iubesc mult, mult de tot!”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.