Coincidență sau nu, muncitorii de la Universul Verde fac bucățele tocmai în aceste momente un copac imens în curtea blocurilor din spatele fostului cinematograf Dacia, care se prăbușise astăzi pe gardul și pereții unei case cu etaj, iar în urmă cu câteva minute, Gheorghe Falcă dădea ture în curtea respectivă și pe drumul din spatele blocului Libelula, spunând: „Acum să vedem ce-i cu garajele astea”.

Copacul vechi de aproape 40 de ani era o adevărată oază de verdeață pentru locatarii din zonă, iar – potrivit acestora – nu părea, până acum, să fie un pericol public. Cu toate astea, muncitorii ne-au spus că au fost chemați pentru intervenție de către proprietarii casei avariate și că, ajunși la fața locului, au constatat că rădăcinile copacului erau putrezite. În urma impactului, copacul a spart geamurile de la parter și a distrus parțial un gard.

În ceea ce privește scopul deplasarii pe teren a primarului, acesta ne-a spus că nu are legătură cu prăbușirea copacului ci, împreună cu o echipă de specialitate din cadrul Primăriei Arad, a venit pentru a analiza situația actuală în care se află drumul care unește, prin spatele blocului Libelula, străzile Nicolae Grigorescu și Ion Andreescu.

Deplasarea, ne-a spus primarul, a fost făcută în vederea asfaltării porțiunii mai sus menționate, aflată la ora actuală într-o stare deplorabilă.

IMG_4614

Din informațiile pe care le deținem, reabilitarea zonei a fost discutată încă cu luni bune înainte de acest incident.

Însă „Acum să vedem ce-i cu garajele astea”

Primarul ne-a declarat la fața locului că deocamdată nu știe cu certitudine dacă va hotărî și demolarea garajelor de tablă aflate în perimetrul respectiv, dar ne-a dat de înțeles că este o măsură dorită.

„Să vedem acum ce facem cu garajele… Oamenii vor fi cu siguranță supărați dacă le dărâmăm, însă nu putem să nu recunoaștem că arată foarte urât”, a spus Gheorghe Falcă.

Cât despre păstrarea zonei verzi din spatele garajelor și plantarea unui nou copac în locul celui bătrân, eliminat chiar în aceste momente, Gheorghe Falcă ne-a spus că „În mod normal, în oraș nu e voie decât anumite tipuri de copaci, de exemplu nucul nu este indicat și, în funcție de soiul copacului, după 25 de ani sau la alții după 50 de ani, pentru siguranța orașului, ar trebui dați jos și plantați alții în loc”.

IMG_4620

Am încheiat discuția accentuând sintagma „Plantați alții în loc!”.

20170922_185812

Raluca Medeleanu, 22 septembrie 2017, 6:15 PM