Un an de la dezastrul din #Colectiv

  de - | 30 octombrie 2016, 12:01 PM | Naţional | Video

  0

  64 de persoane și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, după ce la clubul bucureștean Colectiv, din str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, a izbucnit un incendiu. În club, trupa Goodbye to Gravity susținea un concert de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului s-a extins rapid, soldându-se cu numeroase persoane decedate și rănite, scrie Agerpres.

  În cursul nopții de 30 spre 31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunța că 27 de persoane au decedat și 162 de persoane au fost spitalizate, în urma incendiului de la clubul Colectiv. Răniții au fost transportați la spitalele Floreasca, de Arși, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Județean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colțea, ”Marie Curie” și “Grigore Alexandrescu”.

  Dintre persoanele rănite, 34 au fost transferate la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția.

  În următoarele două luni, numărul persoanelor decedate a ajuns la 63, iar în 14 martie 2016 numărul persoanelor decedate a ajuns la 64. Între victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului s-au aflat și membri ai trupei Goodbye to Gravity — basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru.

  A fost declanșată o anchetă în urma căreia cei trei patroni de la clubul Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost trimiși în judecată, la 28 aprilie 2016, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În același dosar au fost trimiși în judecată Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist). Au mai fost deferite justiției persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

  Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanți în București și alte câteva sute în țară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

  Guvernul Ponta a demisionat la 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta declarând că are obligația “să constate supărarea legitimă din cadrul societății”. “Nu cred că este corect să las responsabilitatea celor care au fost în teren. Sunt gata să fac eu acest gest și-mi depun mandatul de prim-ministru (…). Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat”, a precizat premierul Victor Ponta.

  Tot la 4 noiembrie și-a anunțat demisia și primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone, exprimându-și speranța că vidul legislativ și carențele administrative vor trage un semnal de alarmă pentru viitor.

  Citește articolul integral pe Agerpres

  Primul post de televiziune care a realizat un documentar despre evenimentele tragice din Colectiv a fost Digi 24: „Un minut și o secundă” (vezi video-ul mai sus)

  Pe 13 martie 2016, Discovery Channel a lansat documentarul „Dezastrul din Colectiv” care prezintă, în ordine cronologică, faptele unanim recunoscute care s-au petrecut în noaptea de 30 octombrie în clubul din București, așa cum au fost relatate de cei direct implicați – supraviețuitori, familii ale acestora, autorități și cadre medicale care au luat parte la operațiunile de salvare. Programul conține și o reconstituire a momentelor de dinainte și după izbucnirea incendiului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad