vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ultima strigare pentru salvarea clădirilor părăginite! Primăria începe seria de întâlniri cu proprietarii

    de Raluca Medeleanu | 18 iulie 2017, 5:06 PM | Administraţie | Știri Arad

    0

    Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat că reprezentanții Primăriei vor începe seria de întâlniri cu proprietarii clădirilor lăsate de izbeliște din oraș, încercând să îi determine astfel să se apuce de treabă înainte să fie trecuți pe „lista neagră” a supraimpozitării. Primele întâlniri vor începe săptămâna viitoare, marți, miercuri și joi. În cadrul întâlnirilor, proprietarii vor fi informați cu privire la opțiunile de reabilitare a clădirilor pe care le oferă municipalitatea (de exemplu, posibilitatea să împrumute locatarilor bani pentru reabilitare, dar pe care aceștia trebuie să îi restituie integral, în câțiva ani, timp în care sunt scutiți de impozit).

    În 2015, când am analizat la rece toate modificările ilegale făcute fațadelor clădirilor din centru, (situația care nu s-a îmbunătățit cu nimic în ultimii ani) purtătorul de cuvânt al Primăriei ne spunea că este imposibil să forțezi un proprietar să-și reabiliteze clădirea, ci doar să-l încurajezi prin diferite modalități, dându-ne un exemplu din 2009 când au fost „diagnosticate” problemele a 50 de imobile după care s-a tipărit o carte ce a fost oferită gratuit proprietarilor. Printr-un alt proiect, s-au făcut gratuit releveurile fațadelor imobilelor de pe Mețianu. Purtătorul de cuvânt ne spunea că nu au reușit, cu toate acestea, să „motorizeze” prea mulți oameni, căci de atunci, din cele 57 de clădiri aflate în „prioritate zero”, doar 6-7 au început să treacă la acțiune.

    Tocmai de aceea, consilierii locali municipali au votat luna aceasta o hotărâre care impune o supraimpozitare pentru proprietarii care nu au grijă de proprietățile lor. Pe această cale, municipalitatea speră să-i determine pe proprietari să se gândească de două ori când vine vorba de „gaura din buget” care le-ar lăsa-o o reabilitare. Ei speră astfel ca văzând această „gaură” mult mai mare pe care le-o va lăsa un impozit de 300-400%, să hotărască că e mai de bun augur să-și reabiliteze proprietățile, mai ales că dacă se hotărăsc să facă acest pas, în loc de o supraimpozitare, ei vor fi scutiți total de impozit timp de 4 ani! 

    Pentru proprietarii care au reabilitat clădirile istorice ca la carte, Primăria a oferit premii în semn de recunoștință.

    Din păcate, pe de altă parte, există în oraș situații destul de multe în care proprietarii chiar nu au posibilitatea financiară să-și întrețină proprietatea, dar în același timp refuză să o vândă. Sau alții țin ca ochii din cap de un preț enorm de vânzare, cu gândul că au proprietatea într-o zonă centrală, uitând însă că dacă o clădire se află în paragină, automat îi scade și prețul de vânzare.

    Au existat și situații în care Primăria Arad a dorit să achiziționeze anumite clădiri-patrimoniu pentru a le salva de la degradare, însă prețul pe care proprietarii îl cer este cu mult mai mare față de prețul pe care l-a stabilit evaluatorul.

    De exemplu, Primăria Arad a dorit să cumpere Teatrul Hirshl despre care Gheorghe Falcă ne-a spus că „potrivit evaluării nu depășește 100 și ceva de mii de euro, dar proprietarii au cerut 2,5 milioane euro! E o diferență enormă între realitatea evaluării și dorință… Astfel, noi am votat ca persoanele care nu își îngrijesc clădirile să plătească până la 400% impozit pe acestea. Săptămâna viitoare, marți, miercuri și joi, vom avea întâlniri cu proprietarii unor spații de genul acesta. Începem procedura de forțare, dacă nu, în luna decembrie, aprobăm creșterea impozitelor. Se aprobă individual, pe fiecare clădire”, ne-a spus primarul. (vezi VIDEO aici)

    Falcă a adăugat că primii care vor avea întâlnire cu reprezentanții municipalității vor fi proprietarii clădirilor din Piața Avram Iancu, mai exact acele 55 de proprietăți la care Primăria a efectuat studii în cadrul proiectului româno-maghiar.

    Să sperăm că întâlnirile municipalității cu proprietarii vor avea rezultate pozitive și că aceștia vor înțelege că, deși ei sunt proprietarii în acte ai clădirilor, fațadele acestora fac parte din patrimoniul orașului, sunt asemenea unei cărți de vizită, iar aspectul lor afectează, implicit, și aspectul Aradului.

    Citește și O analiză comparativă între măsurile de protecție pentru clădirile istorice din Arad și alte orașe
    Citește și Clădirile „lila-n coțche, verde-n dungi” – Aradul ilegal de pestriț al jumătăților de măsură

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.