joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ovidiu Balint: Tricolorii nu ştiu ce-i stejarul. Darămite de rădăcini

    de Ovidiu Balint | 7 septembrie 2015, 12:45 PM | Opinii | Recomandările editorilor

    8

    Când nu ai scris de mult timp, cuvintele aşteaptă în mintea ta ca un lapte stătut. Nu-i nici iaurt, dar nu mai e nici lapte. Şi ai şi uitat să culegi smântâna gândurilor. Aşa că, nu îţi rămâne decât să aştepţi şi tu să iasă ceva. Cam asta am păţit eu, fiind de altfel preocupat şi cu alte proiecte. Şi aşteptând să mi se brânzească măcar ideile, cioara informaţiilor din ţara noastră, adică presa, a scăpat un caşcaval din cioc. Ca orice vulpoi bătrân, n-am putut să nu mă bucur că mi-a căzut ceva în gura uscată de foame de idei.

    Aparent, o informaţie simplă. Echipa naţională de rugby a României a prezentat noul echipament pentru Cupa Mondială din Anglia. No, şi?, mi-am zis eu, şi echipa naţională de fotbal şi-a scimbat echipamentul. Câinele mă lingea pe picior, fiindcă tocmai încerca să mă îmbuneze după ce îl certasem pentru că se urinase unde nu trebuia, motanul încerca să îl provoace la joacă pe câine, torcând la mine în braţe, iar eu mă făceam că nu îi observ şi că privesc la televizor. Animalele ştiau că eu eram atent la ei şi nu la televizor. Dar, ăştia de la tembeleziune arată imagini cu tricourile naţionalei de rugby. Oricum tăceam, dar am rămas mut de uimire! Nu sunt prieten cu moda, iar tendinţele în modă, mă rog, trendurile, nu le înţeleg nici atât, cu atât mai mult cu cât ele revin ciclic în istoria vieţii sociale pământene. Cuceritoare! N-am găsit altă rimă la un popor care s-a lăudat doar când s-a apărat. Folosirea motivelor folclorice tradiţionale în designul tricourilor nu era o idee nouă. Însă acum îţi cucereau privirea. Prin sobrietate, frumuseţe, simplitate, mesaj, tradiţie, originalitate. Tricourile imită un laibăr (haină) ţărănesc încheiat. Oricine l-ar îmbrăca s-ar simţi şi mândru! Fălos, adică! Măcar de tricou, dacă nu şi de însemnele de pe el. În cazul rugbiştilor români cred că se simt şi falnici fiindcă au poreclă pe măsură:stejarii!
    Cum am mai scris un articol, acum ceva vreme, despre faptul că echipa naţională de fotbal a României nu reprezintă ţara ci federaţia de resort, am dat fuga pe net să văd cum şi-au schimbat echipamentul fotbaliştii. E drept că au schimbat sponsorul de echipament, dar nici pe tricou, nici pe chilot, nici pe jambiere, nici pe bocanci, nu apare nici acum nici stema naţională şi nici drapelul naţional al României. Tricourile rugbiştilor din echipa naţională au drapelul României pe mâneca stângă. Adică de partea inimii! Fotbaliştii din echipa care reprezintă Federaţia Română de Fotbal, conform stemei de pe tricouri, din dreptul inimii, sunt porecliţi tricolori! Şi asta spune multe. Hai să ne gândim cam câte echipe de fotbal din lume ar putea purta această poreclă de tricolori. Mexic? Italia? Franţa? Irlanda? Moldova? Sau chiar Ciad? Adică trei culori. Şi asta, la repezeală cu drapelurile care au culori pe verticală. Dacă începem cu ţările cu drapele care au trei culori pe orizontală ne apucă dimineaţa cu enumeratul.
    Este adevărat că nici pe vremea lui Hagi tricourile jucătorilor de la echipa naţională de fotbal nu aveau însemnele statului. Însă din cauza atitudinii jucătorilor de pe teren nici nu am observat asta. De fapt, nici nu am simţit că între timp s-au schimbat două imnuri naţionale. Ne simţeam la fel de mândri că cineva lupta pentru mândria noastră.
    România joacă fotbal împotriva Ungarie și Greciei. România joacă rugby împotriva Franţei. Când să mă simt mândru? Eu am făcut canotaj, dar ştiu că fotbalul a împrumutat toţi termenii de joc din rugby. Aştept să împrumute şi plăcerea de a juca, respectarea adversarului şi mândria de a reprezenta.

    tricou 1tricou 2

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ovidiu,nu te-am citit de mult si-mi era dor de spiritul tau caustic,dar in acelasi timp si putin melancolic.Ai perfecta dreptate.In aceasta analiza pe care o faci,il regasesc pe Ovidiu Balint cel de la inceputurile sale ca jurnalist.Asta nu inseamna ca nu ai evoluat profesional,dimpotriva.Cred ca o data cu varsta devenim mai ponderati,mai ascutiti in evaluari,mai atenti la ce se intampla in jurul nostru,mai putin patetici si de ce nu,mai critici chiar cu noi insine.Ma bucur pentru tine,dar in acelasi timp ma gandesc cu nostalgie la vremurile trcute,cand iti formam OPINIA si la propriu si la figurat.Salutari si succes.
      PS:Sa nu mai pomenesti de batranete,ca cel putin la tine nu este cazul!!!

      0 voturi
      +1
      -1
      • Nu ştiu cine eşti, dar faptul că faci referire la OPINIA, adică la săptămânalul care apărea prin 1991 mi-a stârnit curiozitatea. Mulţumesc pentru aprecieri, dar dacă e vorba de formare pot spune fără tăgadă că le sunt dator pe veci celor doi oameni şi ziarişti care au trecut la cele veşnice: Mihai Popovici şi Florin Bănescu. Ce-i drept, în viaţa de jurnalist am mai avut parte de mulţi, foarte mulţi oameni de litere cărora le pot fi recunoscător oricând.

        0 voturi
        +1
        -1
    2. Felicitări pt articol. L-am citit dintr-o răsuflare mai ales că mi-a plăcut și tema care ți-a sărit în pix. Foarte important: ești descoperit total în text – adică scrii adevărat. Nu dai cu cremă niciun cuvânt dar ansamblul e un laibăr din acela de lux pt care alții ar da o avere! Scrie(-ne) domle mai mult că s-a dus canicula și vin vremuri numai bune de must literar.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Acuma ştiu exact despre cine este vorba, dar îţi respect dreptul la intimitate. Am tot promis că voi scrie despre perioada aia superbă din presa arădeană şi românească, o perioadă care nu se va mai întoarce vreodată. Unul dintre motivele pentru care acea perioadă nu se va mai întoarce niciodată este din cauza faptului că nu mai există patroni de presă aşa cum aţi fost voi. E păcat să omor povestea voastră aici, într-un răspuns, fiindcă rar se întâlnesc oameni de caracterul vostru, cu voinţa voastră şi cu spiritul vostru pentru adevăr şi dreptate. Nu mai pomenesc de dragostea şi respectul pentru cultură, pentru că termenul de cultură a devenit desuet. Promit public că voi scrie câteva articole despre oamenii minunaţi ai acelor vremuri, pe care am avut şansa să îi cunosc şi care mi-au schimbat chiar destinul. Cu respect, mă voi ţine de cuvânt imediat după ce voi lansa blogul personal, tot prin intermediul acestui site!

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.