Mai mulți locuitori din Sâmbăteni strigă și reclamă de vreo două săptămâni (la noi scrisoarea a ajuns abia vineri) că pe terenul care aparține unei societăți comerciale, cu destinația balastieră, este depus iar ulterior acoperit cu pământ, de câteva luni încoace, un material cel puțin ciudat care a fost transportat cu zeci, chiar sute de camioane. Societatea care deține terenul aflat în imediata apropiere a râului Mureș se numește SC Top Agregate SRL.

Din ceea ce știm, Primăria Păuliș a sesizat, luni, săptămâna trecută, Garda de Mediu și Apele Române, cu privire la faptul că firma Top Agregate a depozitat pe terenul pe care-l are în proprietate un material suspect. Ulterior, doi comisari ai Gărzii de Mediu s-au și dus la fața locului pentru a face cercetări.
În sesizarea trimisă de autoritățile locale către Comisariatul Județean Arad al Gărzii de Mediu și către Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Direcției Apelor Mureș se arăta că există temerea – lucru reclamat de mulți cetățeni și de Primăria Păuliș, în numele acestora- că deșeurile depozitate ar putea fi periculoase pentru mediu, mirosul acestora fiind înțepător, asemănător sulfului.

Cetățenii și ciobani din zonă susțin că zeci de camioane au transportat materialele cel puțin suspecte pe terenul balastierei, de o parte și de alta a râului Mureș, la Sâmbăteni și Aluniș. „Și eu am teren în zonă și am fost contactat de unul dintre directorii de la firma Top Agregate să îi las să depoziteze. Mirosul era însă insuportabil. De la Vladimirescu îl duc aici. Circulau cu câte zece camioane o dată, de mai multe ori pe zi. În ultima vreme s-a lucrat și duminica pentru a acoperi cu pământ ceea ce au adus de la Vladimirescu, probabil pentru că știau că o să urmeze controale. Pe când au venit cei de la Gardă (de Mediu) totul era acoperit. Ați venit cam târziu”- ne-a spus un locuitor din zonă, care are casă pe drumul camioanelor spre balastieră.

Mai ales ciobanii din zonă sunt afectați. Unul dintre ei ne-a spus: „Nu se poate respira aerul în zonă. Au adus enorm de multe mașini pline aici. Ceva nu e în regulă dar nu știu să vă spun ce se întâmplă. Poate că o să ancheteze cineva treaba asta, pentru că nu poți respira și dacă stai mai mult timp te doare capul groaznic”.

Am fost până la Sâmbăteni, la balastieră

Nu am intrat în incinta de după o barieră imensă… pentru ca scria proprietate privată (fotografiile sunt ale colegilor de la Glasul Aradului și au fost realizate, am înțeles, cu o săptămână înainte să apară controalele). Din depărtare, așa cum se poate observa în materialul video, se putea observa o anume agitație, dar nu a venit nimeni să ne întrebe de sănătate. Am așteptat puțin și am plecat, dar nu spre redacție ci pe terenul fostului Combinat Chimic din Vladimirescu.

Ei bine…. nici aici nu ne-a întrebat nimeni de sănătate, dar nicăieri nu scrie proprietate privată. Pe o platformă din beton (pe care am găsit-o relativ ușor, cum mergi dinspre unitatea de jandarmi spre fostul combinat) stau depozitate tone de material negru, gata să fie transportat spre… Sâmbăteni. Am filmat din mașină având un aer de nesiguranță la început. Ulterior am coborât ca să încercăm să ne apropiem. Efectiv nu am avut cum! Miroase insuportabil și simți că toate căile îți sunt afectate. Nu știm care e conținutul materialului negru din videoul de mai jos, dar ne-a dat o stare înfiorătoare. Nu am avut curaj să îl atingem cu mâinile goale pentru că nu știam ce reacții ar putea produce. Așa… dacă privești și nu miroși deșeurile de la Vladimirescu, nu poți avea decât o singură senzație certă… a banilor care se pot face într-o afacere care are care rezultat „rezolvarea” (a se înțelege dispariția sau evaporarea) acestora.

Ulterior am aflat că tonele de piatră, pământ și… ce o mai fi prin el, aparțin unei firme, Demeco, care a lucrat la terasamentele pentru calea ferată și le-a depozitat în perimetrul fostului Combinat Chimic din Vladimirescu. De fapt, întreaga platformă a fost acoperită cu astfel  de materiale, dar acestea se regăsesc acum în pânza freatică a râului Mureș, la Sâmbăteni.

Comisarul-șef al  Gărzii de Mediu Arad,  Monica Jitariu,

a declarat pentru Special Arad că angajați ai instituției au verificat balastiera și au și cerut probe asupra materialului transportat de la Vladimirescu la Sâmbăteni. Pentru Special Arad, Monica Jitariu a mai explicat că firma este obligată să ducă, periodic, la analize, materialele de genul celui de mai sus. „Până la această oră, toate analizele au ieșit bine” – a subliniat doamna Jitaru.

În momentul în care am aflat că laboratorul este unul privat, în Timișoara, mai că ne-a venit să dăm cu șepcile și stilourile de pământ. în consecință, murim de curiozitate să aflăm de la inspectorii de la Garda de Mediu care este compoziția materialului depus la Vladimirescu, în incinta fostului Combinat Chimic, care încă nu a fost transportat pe valea Mureșului (și acoperit acolo).

***

Ceva nu e în regulă. Asta e senzația noastră la finalul unei zile în care ne-am uitat după deșeuri, camioane, oameni ai legii și ne-am pus la încercare nările… la propriu, și la figurat. Și mai avem o senzație: că „depozitul” de la Combinatul Chimic este de fapt CHEIA. Este acesta un depozit pentru ce s-a ridicat de la terasamentele CFR, sau este doar o haltă a unor materiale care provin din cu totul altă parte. Ne gândim că poate o fabrică a ales să își „rezolve” deșeurile într-un alt mod decât cel legal, și cu mult mai ieftin. Așa că, fiți siguri, având în vedere importanța acestui caz, o să revenim.

 

Notă: Priviți cu atenție filmulețele. Dacă vă uitați cum arata materialul, acesta, într-o parte pare (cam) scos din cuptoare unde s-au turnat anumite obiecte. Și nu ne-ar mira ca pentru confecționarea acestor obiecte să se fi folosit și niște materiale care nu nu se potrivesc absolut deloc cu natura și ecologismul.

 

 

Alin Olteanu, 10 aprilie 2017, 6:40 PM