joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update 2Titus Corlățean a demisionat pe fondul „crizei votului din diaspora!”. Noul ministru de Externe este Teodor Meleșcanu

    de - | 10 noiembrie 2014, 2:30 PM | Administraţie | Naţional

    1

    Titus Corlatean si-a anuntat demisia de la conducerea ministerului Afacerilor Externe intr-o conferinta de presa, spunind ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala.„Nu pot accepta ca MAE sa incalce legea pe considerente electorale ale domnilor Basescu si Iohanis”, a motivat Corlatean. „MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate”, a spus Corlatean, care a adaugat ca Hotararea Biroului Electoral Central de marti, 4 noiembrie, nu ofera solutia legala pentru deschiderea de noi sectii de vot in strainatate. De remarcat ca Titus Corlatean a refuzat dialogul cu ziaristii, plecand imediat dupa ce si-a rostit declaratia – scrie site-ul național Hotnews.ro.

    UPDATE – Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a anunțat că îl propune pe Teodor Meleșcanu la conducerea ministerului de Externe. Meleșcanu a precizat că este nevoie de un aviz concret de la BEC pentru rezolvarea problemei secțiilor de votare din diaspora.

    Președintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisia lui Corlățean, respectiv numirea lui Meleșcanu la Externe.

    Băsescu: „Nu v-aş fi numit, dar o fac datorită urgenţei”

    Distant, preşedintele nu a transmis scurt doar că „demisia lui Titus Corlăţean a venit prea târziu”, confirmând că a avut reţineri în a-l numi pe Meleşcanu. „Nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul dumneavoastră an de mantat la SIE. O fac datorită urgenţei”, a justificat Băsescu semnarea decretului după conflictul recent cu Meleşcanu, potrivit Gândul.


    UPDATE – ROBERT CAZANCIUC. Surse guvernamentale spun ca s-ar fi decis cine preia interimatul la MAE dupa suspendarea din functie a lui Titus Corlatean, anunță știripesurse.ro.

    Interimatul va fi preluat de ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, care a fost inainte secretar general la MAE, scrie realitatea.net.

    S-a discutat si despre varianta Victor Ponta, dar problema e ca premierul candideaza la prezidentiale.

    Cazanciuc a devenit ministrul Justiţiei după ce judecătoarea Mona Pivniceru a ales să se retragă la Curtea Constituţională. Înainte de asta, Victor Ponta şi-a asumat personal desemnarea şefilor de parchete: Kovesi la DNA, Niţu la parchetul general şi Alina Bica la DIICOT. Băsescu a parafat numirea acestora respectând pactul de coabitare, scrie realitatea.net.

    Ponta a dorit să nu mai aibă nicio emoţie, atunci când l-a desemnat pe Cazanciuc în fruntea Justiţiei. Robert şi Victor sunt prieteni, actualul ministru este fostul subaltern al premierului, îi leagă anumite relaţii de familie şi, cel mai important, îi este loial sută la sută. Ponta a învăţat din experienţa tristă a lui Adrian Năstase cât de important este să te înconjori de oameni cu care ai o relaţie personală dincolo de funcţiile trecătoare. Una din cele mai mari temeri ale premierului este frica de trădare, într-o ţară în care toată lumea vinde pe toată lumea, notează aceeași sursă.


    Titus Corlatean a spus ca desi BEC a emis un comunicat de presa vineri noaptea, 7 noiembrie, in care arata ca nu exista impedimente legale pentru deschiderea de noi sectii, acest comunicat nu este sustinut de Hotararea aceluiasi BEC din 4 noiembrie.

    Corlatean a dat vina pe Traian Basescu si Klaus Iohanis pentru presupuse interese electorale in scandalul votului din diaspora.
    Reamintim ca votul din strainatate de la turul 1 al alegerilor prezidentiale a fost marcat de probleme majore – mii de romani nu au putut vota din cauza cozilor uriase formate la sectiile de vot din orasele cu mare densitate de romani.
    Prima masura luate de BEC a fost sa elimine obligativitate completarii in sectia de vot a declaratiilor pe proprie raspundere. Astfel, declaratia a fost pusa pentru descarcat pe site-urile MAE si BEC, astfel incit votantii din strainatate sa o poata completa in afara sectiilor de vot pentru a cistiga timp. De asemenea, MAE a anuntat ca in toate sectiile de vot va fi marit pina la maximul admis de lege, 7, numarul de stampile si de cabine de vot.
    In paralel, organizatiile romanilor din strainatate, Opozitia si presedintele Traian Basescu au cerut suplimentarea sectiilor de vot din strainatate. Si aici au inceput problemele majore.

    MAE a sustinut inca de luni, 3 noiembrie, ca nu are baza legala pentru acest lucru. Biroul Electoral Central (format din 5 judecatori) a emis o Hotarare pe 4 noiembrie, dupa consultari institutionale cu MAE. Hotararea 4H/4.11.2014 arata, in esenta, ca se pot deschide sectii noi. Titus Corlatean si conducerea PSD au continuat insa sa sustina ca nu au baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate si au blamat BEC si legislatia pentru lipsa bazei legale. BEC a revenit cu un comuncat de presa vineri seara (7 noiembrie) in care comunica faptul ca nu exista „impedimente legale” fata de deschiderea de noi sectii. Titus Corlatean a continuat sa sustina ca nu are baza legala inclusiv astazi, in ziua demisiei.

    Declaratii Titus Corlatean:

    MAE a informat in ultimele zile, inclusiv in weekend, despre masurile suplimentare pentru sprijinirea organizarii turului 2 al alegerilor.

    Am informat in acest weekend inclusiv ca MAE a pus la dispozitia Biroului Electoral pentru Strainatate o echipa de aproximativ 800 diplomati (din centrala si din ambasade), BES – singura autoritate care organizeqaza alegerile

    Anterior, am informat in legatura cu toate masurile necesare in conformitate cu legea si deciziile BEC si BES.

    Declaratia pe propria raspundere este deja disponibila, poate fi descarcata de pe siturile MAE si BEC

    Am anuntat cresterea numarului de stampile si de cabine de vot pina la numarul maxim de 7

    Intotdeauna MAE a facut si va continua sa faca tot ce e necesar si legal pentru exercitarea votului

    • Problema noilor sectii de vot:

    Dupa hotarirea BEC de martea trecuta, am fost informati de un al doilea comunicat al BEC in nopatea de vineri spre simbata, la ora 23.58, am primit la sediul MAE un comunicat si o adresa in care BEC ne comunica „inexistenta unui impediment legal privind deschiderea de noi sectii in strainatate”.

    Imediat, simbata, MAE a demarat „un proces intern de evaluare consolidata”. Iata concluziile:

    MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate.

    Nici Hotararea BEC din 4 noiembnrie nu permite tragerea acestei concluzii potrivit careia MAE ar putea deschide noi sectii.

    Iata cele doua acte oficiale: Hotararea BEC si Comunicatul BEC. Hotararea BEC nu prevede nimic in acest sens, si hotararea are forta juridica. Comunicatul nu are forta juridica.

    Ca ministru, am obligatia sa asigur respectarea legalitatii.

    L-am informat pe premierul Romaniei ca am decis sa-mi depun mandatul de ministru.

    Nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca MAE sa incalce legea pe considerente electorale ale domnilor Basescu si Iohanis

    Pentru ca doresc sa respect legea, am decis sa-mi depun mandatul de ministru.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.