joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    The Telegraph critică dur renovarea Mănăstirii Maria Radna și o compară cu un castel Disney

    de Special Arad | 3 august 2015, 8:25 PM | Internaţional

    1

    Jurnaliștii britanici acuză autoritățile române că au distrus arhitectura originală a Mănăstirii Maria Radna „din Transilvania”, renovată cu fabuloasa sumă de  11 milioane de euro, banii provenind de la contribuabilii europeni, potrivit The Telegraph.

    „Costisitoarea renovare a impozantei mănăstiri franciscane Maria Radna din România se apropie de final, renovare ce ar fi trebuit să o readucă la splendoarea ei barocă, în schimb, acum arată mai degrabă ca un castel Disney construit pe un teren lovit de bombe”, scriu ziariștii englezi.

    De asemenea, britanicii acuză că vechile pietre și țigle stau azvârlite la baza edificiului, în timp ce restul materialelor rămase într-o stare mai bună au fost luate de la fața locului și vândute în Germania. „Piatra a fost înlocuită cu cuburi din beton, iar de pe acoperiș se zăresc țigle roșii, fiecare inscripționată cu numele  unei multinaționale de origine germană. Maria Radna este una dintre zecile de biserici, castele și fortărețe din Transilvania care au fost restaurate brutal în moduri similare, în ultimii cinci ani, toate fiind finanțate prin Programul de Dezvoltare Regională a Uniunii Europene, la costuri ce depășesc 100 de milioane de euro luați din buzunarul europenilor plătitorilor de taxe”.

    Situația este aceeași în apoape toate cazurile: materialele originale sunt pur și simplu smulse de pe monumente și înlocuite cu materiale industriale produse în fabrici locale. Muncitorii sunt tineri, prost plătiți și lipsiți de experiență, subliniază jurnaliștii britanici. Ei arată că, pentru restaurarea Cetății Devei, muncitorii au fost aduși dintr-o închisoare locală și obligați să facă toată munca de reabiliatare.

    Între timp, banii circulă între reprezentanții administrației locale și firmele controlate de prietenii acestora, se arată în articolul The Telegraph.

    Până acum, fondurile europene au fost investite în 18 biserici, iar încă 12 urmează să fie renovate. Aproape toate construcțiile istorice au fost criticate de către specialiștii în conservare la nivel mondial.

    Este un amestec dezastruos de corupție și dorința de a obține cât mai mulți bani de la UE pentru proiectele care cauzează aceste probleme”, a explicat Hans Hedrich, cofondaturul Neuer Weg, o asociație pentru conservare și patrimoniu mondial.

    „Înseamnă că nimeni nu e interesat de cum arată monumentele și ce se distruge, ci doar de câți bani pot obține pentru ei și firmele prietenilor lor”, a continuat acesta. 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.