joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Taximetriștii pirați – scoși în afara legii! Președintele a promulgat legea

    de Special Arad | 4 iunie 2015, 10:54 AM | Administraţie

    0

    Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, mai multe proiecte de legi, printre care şi pe cel care reglementează activitatea de taximetrie şi care stabileşte că transportul în regim de taxi sau închiriere este permis numai operatorilor cu autorizaţii de taxi valabile sau copii conforme, informează Mediafax.

    Proiectul interzice transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie de taxi valabilă.

    În vara anului trecut, Guvernul a transmis Paramentului un proiect de lege care stabileşte că persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără a avea autorizaţie de transport în regim de taxi emisă de autoritatea administraţiei publice pot fi amendate cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei.

    Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an, compania americană Uber Technologies a anunţat că aplicaţia Uber pentru smartphone, care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, este disponibilă şi în România, primul oraş în care poate fi folosită fiind Bucureştiul.

    Cum legea promulgată de Iohannis pare să le dea peste cap activitatea celor de la Uber, reprezentanții companiei arată, într-un comunicat de presă, că legea promulgată de Iohannis nu le afectează activitatea. „Speculaţia din media care spune că Uber a devenit ilegal şi care se referă la amendamentul la legea taxiului nu este relevantă pentru operaţiunile noastre.Amendamentul a introdus contravenţii pentru taxiurile pirat ce operează în Bucureşti şi în suburbii. Serviciul nostru de ridesharing nu este acoperit de legea taxiurilor şi de aceea nu ne priveşte în mod direct. Uber lucrează direct cu legislatorii din România pentru a pune baza unui cadru legislativ care să cuprindă opţiuni inovative de transport şi anume ridesharing”, se arată într-un comunicat al companiei.

    Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicaţiei Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat şofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înfiinţată în iunie 2010 şi a fost evaluată de către investitori la circa 41 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, potrivit The Wall Street Journal.

    Uber a fost implicată în mai multe scandaluri anul trecut în diverse ţări din Europa, după ce asociaţiile locale de taximetrişti s-au plâns de preţurile mici pe care le impune compania americană. Mai mult decât atât, aplicaţia a fost interzisă în oraşe precum Berlin şi Hamburg.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.