joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update 8Mandat până de Crăciun pentru „Tâlharii din Transilvania”…

    de Special Arad | 27 noiembrie 2014, 8:30 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor | Știri Arad

    15

    Titlul principal: Rețea națională de tâlhari și traficanți de droguri – destructurată de DIICOT și Poliția judiciară Arad

    Se ocupau de „tâlhării la comandă” și sunt implicați în infracțiunile cele mai grave, cel puțin din punct de vedere al încadrării juridice, derulate în ultima vreme, inclusiv în județul și municipiul Arad… O rețea cu „statul major” în Cluj Napoca, ocupându-se cu… tot… de la traficul de droguri (cocaină) la jafuri, tâlhării și recuperări de sume rezultate din datorii la cămătari, a fost deconspirată în urmă cu aproximativ două luni, iar de atunci DIICOT și Poliția judiciară Arad lucrează pe speța respectivă. Azi-dimineață au fost ridicate 8 persoane ca făcând parte dintr-un grup infracțional organizat foarte bine pus la punct, iar actualmente se află la audieri în borul șefului DIICOT Arad, Dan Ilarie. Vom reveni cu date oficiale îndată ce ele vor fi făcute publice.


    UPDATE 1: SURSE: Din periculoasa trupă de interlopi, aflată la această oră în audieri la DIICOT, face parte cel puțin un arădean Procurorul-șef DIICOT Arad, Dan Ilarie, nu poate fi contactat telefonic – cum e și normal, se află în audieri cu inerlopii citați prin ordonanță de reținere de azi-dimineață. Ne mărginim, așadar, la a da credibilitate surselor noastre, apropiate anchetatorilor, care ne-au dezvăluit că din periculoasa rețea despre existența și acțiunile căreia se cunoșteau date de câteva luni, face parte cel puțin un arădean, cunoscut în mediile interlope locale de acum o generație, dar care a plecat din țară și și-a schimbat numele. Operațiunile acestei bande, cu încrengături puternice în Republica Moldova, se desfășurau în orașele mari din vestul țării. Interlopii primeau pontul, jefuiau casa în bandă și îi dădeau foc, pentru a-și șterge urmele. Victimele aflate în imobil erau torturate.


    UPDATE 2: Gruparea interlopă a fost dusă de la DIICOT la Tribunal. Se așteaptă semnarea mandatului de arestare de către judecător Violenta grupare, în componența căreia s-a introdus un agent sub acoperire, era compusă din 10 oameni de bază, dar 2 sunt fugiți și dați în urmărire generală. Grupul infracțional organizat a dat lovituri în Arad şi Cluj Napoca, prejudiciile calculate de anchetatori ridicându-se la  peste 500.000 lei. Ieri, poliţişitii judiciariști arădeni coordonați de DIICOT i-au  ridicat pe suspecţi şi le-au percheziţionat locuinţele, la una dintre acestea – cea a lui Viorel Zecheru – găsindu-se cantitatea de aproximativ 300 de grame de marijuana. Din probele „recoltate” a reieşit că, în 2012, Ioan Cătălin Şărban a iniţiat grupul de crimă organizată, la care au aderat cetăţenii moldoveni Tudor Butnaru şi Artimon Grişco şi clujenii Eugen Burz şi Sorin Mureşan. Prima lovitură pentru care anchetatorii au adunat probe a fost dată în 25 aprilie 2013, la Cluj Napoca, aceasta fiind coordonată direct de liderul grupării. Butnaru şi un alt bărbat au aşteptat victima în parcarea blocului de pe strada Scorţarilor din Cluj Napoca. Prin violenţă, l-au deposedat de geanta în care erau 49.500 euro, 220 franci elveţieni, 9.500 dolari, 1.600 lire sterline şi 15.000 lei şi mai multe documente.

    Anul trecut, în 10 octombrie, la Arad, la ordinul lui Şărban, Butnaru

    şi o altă persoană, rămasă necunoscută până acum, l-au atacat pe un bărbat – patron de casă de schimb, cu domiciliul în Micălaca – şi i-au luat geanta în care erau 220.000 lei. Ulterior, au fugit cu un Volkswagen Golf, înmatriculat în Bulgaria şi condus de Burz. Anchetatorii au stabilit că anul acesta, în 16 martie, în jurul orei 23, Butnaru şi Grişco au incendiat Land Rover-ul unui clujean, maşina fiind parcată pe strada Vidraru. Acţiunea s-ar fi realizat la la instigarea suspectului Sorin Mircea Mureşan şi sub coordonarea directă a lui Şărban. DIICOT Arad va solicita arestarea preventivă pe 30 de zile pentru Şărban, Burz şi Mureşan, ei fiind acuzaţi de asociere în vederea comiterii de infracțiuni,  constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, tâlhărie în formă calificată, distrugere.


    UPDATE 3:  Poliţiştii de investigaţii criminale din Arad şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare specializată în infracţiuni cu violenţă./ În urma efectuării a 8 percheziţii, au fost ridicate 280 de grame de cannabis, iar trei bărbaţi au fost reţinuţi, urmând a fi prezentaţi magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

    La data de 27 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Arad, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, au efectuat opt percheziţii domiciliare în judeţele Cluj, Oradea şi Arad. La activităţi au participat şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Arad. În urma percheziţiilor, din locuinţa unuia dintre membrii grupării, poliţiştii au ridicat 280 de grame de cannabis. Din cercetări a reieşit că gruparea ar fi fost înfiinţată în cursul anului 2012, fiind formată din cetăţeni români şi moldoveni. La data de 10 octombrie 2013,  în municipiul Arad, trei dintre membrii grupării ar fi sustras de la un bărbat, prin violenţă, o geantă în care se afla suma de 220.000 de lei, părăsind apoi locul faptei cu un autoturism. De asemenea, membrii grupării sunt bănuiţi că, la data de 25 aprilie 2013, prin violenţe şi ameninţări, ar fi sustras o geantă, în care se aflau 273.819 lei, de la bărbat care se afla într-o parcare din apropierea locuinţei sale, din municipiul Cluj-Napoca. Totodată, aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, fiind bănuiţi că, la data de 16 martie a.c., ar fi incendiat un autoturism de teren parcat în municipiul Cluj- Napoca, cauzând un prejudiciu de 30.500 de lei. Trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, tâlhărie calificată şi distrugere, urmând a fi prezentaţi, în cursul zilei de astăzi, magistraţilor de la Tribunalul Arad, cu propunere de arestare preventivă. Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi al DIPI. IPJ Arad


    UPDATE 4: Interlopii din „rețeaua Șărban” au fost arestați (FOTO/VIDEO EXCLUSIV) În urmă cu puțin timp, Ioan Cătălin Şărban, alături de clujenii Eugen Burz şi Sorin Mureşan au fost duși la Sala 104 a Tribunalului Arad de către procurorul Dan Ilarie, însoțit de polițiștii de la Investigații Criminale, cu care lucrează la caz de circa 6 luni încoace. Magistratul-judecător le-a eliberat celor 3 mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru faptele amintite, urmând ca față de cei doi interlopi moldoveni să se dispună acțiuni speciale de urmărire (ar putea dura mult până ce aceștia vor fi prinși și deferiți organelor judiciare). Cazul rămâne în atenția noastră, urmând să vă informăm îndată ce vom primi informații noi.


    UPDATE 5: Cine sunt și cu ce se ocupau interlopii la care DIICOT Arad le-a obținut ieri arestarea (I)

    Sorin Mureșan – zis Ludușul

    nu doar pentru că e originar din Luduș. Personaj notoriu al lumii interlope clujene – Cluj Napoca este/era doar cartierul general, dar raza de acțiune a acestuia se desfășura pe toată Transilvania. Multispecializat pe „afaceri ilegale cu lemn, trafic de persoane în Italia si valorificarea de obiecte de lux furate din Italia (bijuterii, ceasuri scumpe, aparatura electronica etc.)” – potrivit site-ulul gazetadebistrita.ro. Numele interlopului apare în dosare grele, inclusiv de trafic de cocaină.
    Din informaţiile noastre, spargerea de la Banca Transilvania a fost instrumentată de o bandă de hoţi profesionişti, aflaţi sub atenta îndrumare a lui Mureşan Sorin, zis şi Luduşul, personaj notoriu, cunoscut mai ales pentru rolul său primordial în lumea interlopă clujeană. Luduşul este, printre altele, omul de legătură al lui Toma Rus în lumea subterană a afacerilor cu maşini, haine şi bijuterii furate, clonare de carduri sau trafic de droguri sau persoane. Gazeta de Cluj v-a relatat în repetate rânduri faptul că Luduşul, numele sub care este cunoscut în lumea interlopă clujeană, ar fi săvârşit o serie de acte cu caracter reprobabil. Ca un amănunt esenţial, în preajma jafului de la Banca Transilvania, Luduşul a fost văzut în compania unor cunoscuţi spărgători de maşini blindate, fiind foarte probabil ca aceia să fie cei care au dat spargerea în Mănăştur. Cea mai importantă „afacere” a lui Luduşul este legată de o tranzacţie cu ceasuri şi bijuterii de colecţie. Astfel, în urmă cu câţiva ani, o tânără care lucra ca menajeră la un potent om de afaceri italian, i-a furat din seif o colecţie de ceasuri şi bijuterii, valoarea estimată a obiectelor furate fiind de 500.000 de euro. Italianul, observând jaful, a făcut, prin consulatul general al Italiei în România, o plângere pentru recuperarea pagubei. Plângerea s-a transmis spre soluţionare BCCO Cluj-Napoca, compartiment care, în mod normal, se ocupă de acest fel de dosare. Între timp, ceasurile cu pricina au fost vândute prin intermediul lui Luduşan, acesta, ulterior, împreună cu Toma Rus propunându-i italianului să îşi răscumpere ceasurile de la persoanele care le-au achiziţionat. Italianul, dorind să îşi recupereze colecţia, a plătit 500.000 de euro pentru ceasuri şi şi-a retras plângerea. Prin acest mod, Luduşan, împreună cu Toma Rus „s-au făcut” cu o jumătate de milion de euro” – scria gazetadecluj.ro pe 6 iulie, 2009, referitor la una dintre numeroasele acțiuni ale „haiducului”…

    Grișco Artiom este campionul și antrenorul echipei de taekwondo al Republicii Moldova

    Butnaru Tudor şi Grișco Artiom – executanții acțiunilor… bătăușii propriu-ziși… „săgeți”…  Despre Grișco Artiom, dat actualmente în urmărire cu mandat de arestare în lipsă, au scris ieri mai toate site-urile de sport. „Antrenor și CAMPION al naționalei Moldovei reținut de DIICOT pentru TÂLHĂRIE” – au titrat publicațiile. În video-ul ce urmează, puteți urmări evoluția campionului moldovean ce și-a făcut sportul și țara de rușine, într-un meci în care… i-a adus glorie.


    UPDATE 6: Gruparea „Ludușul – Șărban” rămâne în arest. Tribunalul Arad a prelungit mandatul interlopilor cu 30 de zile

    Tuturor interlopilor arestați li s-a prelungit mandatul de arestare cu 30 de zile. „În baza art. 234 alin. 1, art. 235, art. 236, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi prelungeşte arestarea preventivă a inculpaţilor: 1) ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN – 2) BURZ EUGEN TEODOR – 3) MUREŞAN SORIN MIRCEA – pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 27 septembrie 2014 şi până la data de 26 octombrie 2014, inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin şi Mureşan Sorin Mircea, prin apărători de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, prevăzut de art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, precum şi cererea subsidiară, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, prevăzut de art. 202 alin. 3 lit. d Cod procedură penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune virarea sumei de 100 lei, onorariu avocat din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24 septembrie 2014, ora 11,00″ – se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.


    UPDATE 7: Încă 30 de zile de arest pentru „cei trei care au speriat vestul” – iar audierile continuă

    Judecătorul în cauză a semnat prelungirea mandatului de arestare al interlopilor reținuți la sfârșitul lui august de DIICOT Arad. Butnaru Tudor și Grișco Artiom – „aripa sovietică” a grupării compusă din 8 persoane – sunt, în continuare, căutați de anchetatori, dar Șărban, Burz și Mureșan sunt după gratii, iar asupra lor există probe suficiente încât să nu nu iasă curând. Și la această oră (12.30, vineri), câțiva suspecți în cauză se află în audieri în biroului procurorului-șef secție, Dan Ilarie.


     

    UPDATE 8: Încă 30 de zile de arest pentru „Tâlharii din Transilvania”

    Cei trei interlopi deținuți în Penitenciarul Arad vor mai sta după gratii cel puțin până de Crăciun – instanța dipunând prelungirea mandatului acestora, ce urma să se încheie ieri, 26 noiembrie, 2014.
    Sărban, Burz și Mureșan au cerut, prin apărător, înlocuirea măsurii arestului cu măsura controlului judiciar – dar cererea li s-a respins. Coinculpații sunt, în continuare, căutați de Poliție.

    Iată soluția pe scurt – așa cum apare pe portalul instanțelor de judecată;

    Solutia pe scurt: În baza art. 234 alin. 1, art. 235, art. 236, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi prelungeşte arestarea preventivă a inculpaţilor: 1) ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN – 2) BURZ EUGEN TEODOR – şi 3) MUREŞAN SORIN MIRCEA – pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 26 noiembrie 2014 şi până la data de 25 decembrie 2014, inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin şi Mureşan Sorin Mircea, prin apărători de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, prevăzut de art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, precum şi cererea subsidiară, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, prevăzut de art. 202 alin. 3 lit. d Cod procedură penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune virarea sumei de 100 lei, onorariu avocat din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu (…)
    Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 71/2014 21.11.2014

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Dar, uite, ne-am insusit critica si am modificat in comsecinta… App: desi am fost cu un pas incaintea colegilor nostri de la aradon sau pressalert… de vreo doua luni stiu eu despre ancheta asta… am evitat sa scriem, ca sa nu stricam fengshuiu oamenilor alora (care chiar merita (feli)citati pentru ce am facut… desi nu e gata cazul si nu va fi nici in doua luni… pe moldovenii aia ii prinzi greu…)
        Mai ales ca asa cum e acum a fost de la inceput, dar Tomy a zis ca `arata mai fain cu rosu, ca sare-n ochi`… sau cam asa ceva! :))

        +1 voturi
        +1
        -1
    1. Soluţionare
      Solutia pe scurt: În baza art. 234 alin. 1, art. 235, art. 236, raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad şi prelungeşte arestarea preventivă a inculpaţilor: 1) ŞĂRBAN IOAN CĂTĂLIN – 2) BURZ EUGEN TEODOR – şi 3) MUREŞAN SORIN MIRCEA – pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 26 noiembrie 2014 şi până la data de 25 decembrie 2014, inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpaţii Şărban Ioan Cătălin şi Mureşan Sorin Mircea, prin apărători de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, prevăzut de art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, precum şi cererea subsidiară, de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, prevăzut de art. 202 alin. 3 lit. d Cod procedură penală. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune virarea sumei de 100 lei, onorariu avocat din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 21 noiembrie 2014, ora 10,30.
      Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 71/2014 21.11.2014

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.