joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Supercomputerul viitorului, creat de agenţiile secrete americane

    de Special Arad | 9 decembrie 2014, 8:52 PM | IT

    0

    Agenţiile de inteligenţă americane au anunţat vineri planurile de a construi un supercomputer care, pe lângă puterea de calcul impresionantă, va contribui şi la reducerea consumului de energie, potrivit Gandul.info.

    IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity), o ramură a comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA, a anunţat că va dezvolta proiectul Cryogenic Computer Complexity (C3). Actualele supercomputere utilizează o tehnologie care se bazează pe zeci de megawaţi şi necesită spaţii mari, care găzduiesc infrastructura şi surse nenumărate de energie, pentru alimentarea şi răcirea componentelor.

    Experţii vor ca C3 să folosească tehnologiile de ultimă generaţie – „noi familii de componente care oferă o disipare a energiei şi noi idei pentru dezvoltarea memoriei criogenice eficientă din punct de vedere energetic”. Supercomputerul va beneficia de o infrastructură de răcire simplificată şi dimensiunile sale vor fi mult mai reduse, explică specialiştii americani.

    Agenţiile internaţionale de informaţii se întrec în vederea construirii primului computer care să depăşească bariera exaflopului (un cvintilion de calcule pe secundă), deşi un asemenea dispozitiv ar necesita o sursă de energie egală cu puterea unui reactor nuclear de mici dimensiuni.

    În prezent, cel mai rapid computer din lume este Tianhe-2 din China, care a stabilit un record de calcul de 33,86 petaflopi în iunie 2013.

    Recordul pentru viteza de calcul distribuită prin intermediul unei reţele de calculatoare este deţinut tot de China. În iulie 2014, computerul Milky Way, cu o capacitate de 55 petaflopi, procesase deja 471 teraflopi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.